Раждането у дома – една отминала традиция, която като че ли се възражда

Раждането у дома – дали то е актуално днес, предпочитат ли го повечето родилки, защо и опасно ли е за майката и бебето най-вече? Толкова много въпроси, чийто отговори търсят майките решили да родят рожбата си у дома – заради уюта, спокойствието, възможността да се чувстват по-комфортно.

Раждането у дома

Всъщност в миналото „удобството“ да родиш в болнично заведение го е нямало. Всяка родилка е била израждана у дома или в дома на бабите – акушерки. Това разбира се е било много отдавна. После раждане у дома се е практикувало само от жени нежелаещи да се разбере за бременността им или от такива със съмнителна репутация, за да скрият положението си.

Днес е различно – медицината е много по-напреднала, спасява често за секунди живота на бебетата и майките. Но, защо да не си позволите да родите в домашни условия под наблюдението на специалист? Модата и старата традиция да родим у дома си, като че ли се възражда. През изминалото столетие раждането в болниците не е било стандартна процедура, както е днес. Там са раждали бедните и нямащи покрив над главата си бременни.

Нека видим, какво се случва с домашното раждане днес, но преди това прочетете и интересната ни статия за раждането във вода.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Раждането у дома – факти, практики и предпочитания

Все още към днешна дата традицията да се ражда у дома е преборена от сигурността, напредъка и иновациите в медицината и раждането в болничните заведения. Според данни от световната статистика на поне хиляда бременни жени, едва 4 от тях предпочитат да родят бебето си в домашни условия. Какви са причините? Страхът от усложнения за бебето и родилката, може би болката от естественото раждане, липсата на животоспасяваща техника у дома и други фактори. Всичко казано дотук си има и антипод в лицето на страна, като Холандия. Там повече от 30% от ражданията в страната са пожелани и проведени в домашни условия. Тоест холандските майки не се страхуват да родят в домовете си, без медицинската техника в болничните заведения, без цялата тази болнична обстановка и ред.

Последователи на тези холандски майки и смелостта им да се завърнат към корените си, природните закони и домашния уют се следва от все повече млади семейства. Те желаят детето или децата им да бъдат родени в домът им – там където е семейството, спокойствието, уюта и стерилността на болничното отделение липсва. Отказвайки медицинската апаратура, атмосфера и въобще сигурност, подобни семейства се излагат на риск от загубата на бебето или майка му – но това до голяма степен остава в миналото, а дали. Тогава повечето родилки умираха от родилна треска, независимо дали раждат у дома си или в болницата. Това явление беше до голяма степен предизвикано от липсата на стерилизация на самата среда и появата на смъртоносни инфекции.

Днес това е мит и модерната медицина до голяма степен е еднакво адекватна, както за раждането у дома, така и за това в болницата – но тук голям фактор е времето. Независимо от появилите се усложнения по време на бременността или раждането – медицината може да се справи и да овладее почти на 99,9% всички ситуации с бебето и майката, но в болницата.

Раждането у дома – добрият пример на Холандия и как там предпазните мерки са ефикасната превенция срещу смъртността на родилките или бебетата им

Холандия е страна иноватор в редица области. Там образованието е на различно ниво, оказва се и раждането също. В страната са въведени множество превантивни практики, които се спазват стриктно, за да се елиминира смъртността при раждане. Така например мрежата от станции на бърза помощ и болничните заведения е значително разширена. Винаги до домът на всяка раждаща у дома си жена има станция на бърза помощ и на най-много десетина минути болница с родилно отделение и нужната апаратура. При това, обаче когато в Холандия се заяви домашно раждане, институциите много целенасочено се опитват да откажат от него родилката и в над 20% успяват. Затова и броят на раждането у дома там намалява и все пак е най-висок в Европа.

В тази страна у дома си бременната е посещавана поне около 15 пъти от специалисти проследяващи състоянието и това на бебето. И въпреки модата или по скоро желанието домашното раждане да бъде възродено, то си остава отминала практика и много по-рискова ситуация. Отново в Холандия, където се ражда най-често вкъщи – смъртността за сравнение, при болничните раждания е 11 на хиляда, докато тази в домашни условия е почти тройна – около 30 на хиляда. За извършването на едно раждане в дома на родилката процедурите са много стриктни и изискванията за извършването му са безкомпромисни. Освен в Холандия, домашно раждане се практикува и в Монпелие, но отново под въпрос и строги мерки.

С две думи в България въобще няма условия за раждане у дома, на фона на всичко, което ви споделихме за Холандия най-малкото. Тук и Бърза помощ и болничните заведения няма да се втурнат веднага да ви спасяват, ако раждайки у дома получите усложнения. Най-малкото на 112 няма да могат толкова бързо да обработят сигнала, поради голямата си заетост. Затова мили бременни дами, при наличието на перфектна техника за диагностика и такава за спешни интервенции в родилните отделения на болниците – днес да родиш у дома си е, като да поемеш риска да скочиш отвисоко.

Напоследък родилните отделения у нас са все по-приветливо място за раждане, макар и с малки изключения. Затова бъдете здравомислещи и съвременни семейства – заложете на сигурното раждане в родилния дом, колкото и да ви се струва романтично да доведете на бял свят рожбата си в домашна обстановка! Прочетете и как протича подробно едно нормално раждане в родилното – така ще сте по-спокойни.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
02.04.2022 Марта

Раждането много се романтизира. Да, натурален процес е, но както каза един татко, брутален. При прекрасна бременност и образцово раждане почти до последния момент, моето дете нямаше да го има, ако не бяхме в болница. Горещо апелирам всяка майка да ражда под надзора на специалисти. Това е най-доброто за детето ви.