Раждането у дома – една отминала традиция, която като че ли се възражда…

Раждането у дома – дали то е актуално днес, предпочитат ли го повечето родилки, защо и опасно ли е за майката и бебето най-вече? Толкова много въпроси, чийто отговори търсят майките решили да родят рожбата си у дома – заради уюта, спокойствието, възможността да се чувстват по-комфортно.

Раждането у дома

Всъщност в миналото „удобството“ да родиш в болнично заведение го е нямало. Всяка родилка е била израждана у дома или в дома на бабите – акушерки. Това разбира се е било много отдавна. После раждане у дома се е практикувало само от жени нежелаещи да се разбере за бременността им или от такива със съмнителна репутация, за да скрият положението си.

Днес е различно – медицината е много по-напреднала, спасява често за секунди живота на бебетата и майките. Но, защо да не си позволите да родите в домашни условия под наблюдението на специалист? Модата и старата традиция да родим у дома си, като че ли се възражда. През изминалото столетие раждането в болниците не е било стандартна процедура, както е днес. Там са раждали бедните и нямащи покрив над главата си бременни.

Нека видим, какво се случва с домашното раждане днес, но преди това прочетете и интересната ни статия за раждането във вода.

Раждането у дома – факти, практики и предпочитания

Все още към днешна дата традицията да се ражда у дома е преборена от сигурността, напредъка и иновациите в медицината и раждането в болничните заведения. Според данни от световната статистика на поне хиляда бременни жени, едва 4 от тях предпочитат да родят бебето си в домашни условия. Какви са причините? Страхът от усложнения за бебето и родилката, може би болката от естественото раждане, липсата на животоспасяваща техника у дома и други фактори. Всичко казано дотук си има и антипод в лицето на страна, като Холандия. Там повече от 30% от ражданията в страната са пожелани и проведени в домашни условия. Тоест холандските майки не се страхуват да родят в домовете си, без медицинската техника в болничните заведения, без цялата тази болнична обстановка и ред.

Последователи на тези холандски майки и смелостта им да се завърнат към корените си, природните закони и домашния уют се следва от все повече млади семейства. Те желаят детето или децата им да бъдат родени в домът им – там където е семейството, спокойствието, уюта и стерилността на болничното отделение липсва. Отказвайки медицинската апаратура, атмосфера и въобще сигурност, подобни семейства се излагат на риск от загубата на бебето или майка му – но това до голяма степен остава в миналото, а дали!? Тогава повечето родилки умираха от родилна треска, независимо дали раждат у дома си или в болницата. Това явление беше до голяма степен предизвикано от липсата на стерилизация на самата среда и появата на смъртоносни инфекции.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Днес това е мит и модерната медицина до голяма степен е еднакво адекватна, както за раждането у дома, така и за това в болницата – но тук голям фактор е времето! Независимо от появилите се усложнения по време на бременността или раждането – медицината може да се справи и да овладее почти на 99,9% всички ситуации с бебето и майката, но в болницата.

Раждането у дома – добрият пример на Холандия и как там предпазните мерки са ефикасната превенция срещу смъртността на родилките или бебетата им.

Холандия е страна иноватор в редица области. Там образованието е на различно ниво, оказва се и раждането също. В страната са въведени множество превантивни практики, които се спазват стриктно, за да се елиминира смъртността при раждане. Така например мрежата от станции на бърза помощ и болничните заведения е значително разширена. Винаги до домът на всяка раждаща у дома си жена има станция на бърза помощ и на най-много десетина минути болница с родилно отделение и нужната апаратура. При това, обаче когато в Холандия се заяви домашно раждане, институциите много целенасочено се опитват да откажат от него родилката и в над 20% успяват. Затова и броят на раждането у дома там намалява и все пак е най-висок в Европа.

В тази страна у дома си бременната е посещавана поне около 15 пъти от специалисти проследяващи състоянието и това на бебето. И въпреки модата или по скоро желанието домашното раждане да бъде възродено, то си остава отминала практика и много по-рискова ситуация. Отново в Холандия, където се ражда най-често вкъщи – смъртността за сравнение, при болничните раждания е 11 на хиляда, докато тази в домашни условия е почти тройна – около 30 на хиляда. За извършването на едно раждане в дома на родилката процедурите са много стриктни и изискванията за извършването му са безкомпромисни. Освен в Холандия, домашно раждане се практикува и в Монпелие, но отново под въпрос и строги мерки.

С две думи в България въобще няма условия за раждане у дома, на фона на всичко, което ви споделихме за Холандия най-малкото. Тук и Бърза помощ и болничните заведения няма да се втурнат веднага да ви спасяват, ако раждайки у дома получите усложнения. Най-малкото на 112 няма да могат толкова бързо да обработят сигнала, поради голямата си заетост. Затова мили бременни дами, при наличието на перфектна техника за диагностика и такава за спешни интервенции в родилните отделения на болниците – днес да родиш у дома си е, като да поемеш риска да скочиш отвисоко.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Напоследък родилните отделения у нас са все по-приветливо място за раждане, макар и с малки изключения. Затова бъдете здравомислещи и съвременни семейства – заложете на сигурното раждане в родилния дом, колкото и да ви се струва романтично да доведете на бял свят рожбата си в домашна обстановка! Прочетете и как протича подробно едно нормално раждане в родилното – така ще сте по-спокойни!

| Сподели с приятели