Важни неща, които трябва да направите през 9-те месеца бременност преди бебето да се появи

През 9-те месеца бременност е много важно да сте спокойни най-вече, да се грижите за себе си и да изпълните списъка с малки и по-големи задачки, който ще ви споделим в този наш материал.

Важни неща, които трябва да направиш през 9-те месеца бременност

Естествено е, когато видите двете черти на теста за бременност да ви залее вълна от силни емоции – смесица от страх, вълнение, щастие, очакване, неясна тревога, неизвестност и много други.

Днес повечето семейства имат добре планирана, отдавна обмислена бременност, но все пак несигурността и объркването от факта, че чакате едно малко същество, което зависи изцяло от вас – направо блокират мозъка ви за момент. Повечето семейни двойки очакващи чудото на раждането и бременността, която го предшества си задават един единствен въпрос – а сега какво трябва да правя? Ето какво най-важно е нужно да правите през Първият, Вторият и Третият триместри на бременността.

9-те месеца бременност и най-важните ви задачи през Първият триместър

Най-важното през първите 3 месеца от бременността ви е да се успокойте, да се грижите добре за здравословното си състояние, да обмислите хранителният си режим и времето за почивка. Както и редовно да посещавате наблюдаващият ви гинеколог, да кажете на работодателя си за бременността ви, също така да помислите за осигуровките си и бъдещият отпуск по майчинство. На първо място отпуснете му края и се пуснете по течението. Естествено жените са същества, които обичат да планират бъдещето си, но в крайна сметка нищо не може да се планира до последният детайл, най-вече пък чудното време на бременността и майчинството.

Някой майки си представят да родят рожбата си точно по Коледа, като най-скъпият дар за семейството им. Други пък планират пролетно или лятно бебе, с което да обикалят по разходки, да ходят на кафе и така нататък. Независимо как точно сте си представяли и планирали бременността си мили майки, тя ще се случи по друг начин и той ще е много по-хубав вероятно. Просто се отпуснете, напрежението пречи не само на вас, но и на вашето бебе, така че давайте го по-полека.

Да се погрижите за здравето си през първите три месеца от бременността е важно не само за вас, но и за вашето бебе. Именно в този период се оформят всички важни органи и функционални системи на вашето бебе, така че хранете се здравословно, забравете за вредните навици, като пушене, пиене, купони и прочие. Често добре планираните бременности елиминират преди зачеването тези пороци, но ако вашата бременност не е била планирана, помислете по въпроса и то бързо. Важно е да сте започнали вече и приема на фолиева киселина.

Първият триместър е и времето за първото посещение при гинеколога. Ако е минала седмица от закъснението на месечният ви цикъл и сте направили тест за бременност у дома, който е бил положителен – веднага си запазете час при гинеколог. Той би трябвало вече да види имплантираният в матката ви зародиш (дали е на правилното място, един ли е или са два?). След 10 дни приблизително отново ще трябва да се видите с гинеколога си, понеже тогава се правят и първите изследвания свързани с бременността (кръв, урина и други). Ще бъдете теглени, мерени, информацията в рода ви и този на мъжа ви ще бъде надлежно изследвана. Можете дори да чуете сърцето на бебето си.

Много бременни жени изчакват да влязат в 4-ти месец и едва тогава да споделят с работодателите си за бременността. Въпросът е спорен и много жени се боят да го направят, понеже в повечето случаи автоматично губят работата си. Но ако чувствате дискомфорт в първите три месеца от бременността ви – много е важно да разговаряте с работодателя си, че сте бременна и да обмислите болничните си и отпуските по майчинство и бременност. Колкото по-рано кажете на шефовете си, че сте бременна, толкова по-вероятно е те да ви оценят и запазят като служител – понеже сте проявили професионализъм в създалата се ситуация и сте им дали възможност навреме да реагират, търсейки ви заместник.

На много бременни им се налага да ползват болнични много преди 45-те дни преди раждането, така че смело ги използвайте имате това право – важно е бременността ви да е спокойна и сигурна. Ако работите в среда неподходяща за бременни, при вредни условия на труд – трябва да спрете работа още сега независимо, колко ще се натовари бюджета ви, здравето на бебето и вашето е най-важно в момента.

Не само бременната, но и таткото на бебето, както и близки роднини (баби най-често) е добре да планират годишните си отпуски, за да може да се помага на майката в грижите за бебето. Обмислете през този период на бременността осигуровките си, понеже искате да взимате добра сума по майчинство за първата година, нали!? Така че ако ще довнасяте или искате работодателите ви да ви осигуряват на цялата сума – сега е момента да го направите.

Не на последно място хранете се здравословно и винаги намирайте време за почивка.

9-те месеца бременност и най-важните ви задачи през Вторият триместър

Вторите три месеца от бременността ви е времето, през което трябва да попълните гардероба си за бременни, да подредите вкъщи съобразно нуждите на бебето и да ремонтирате и обзаведете стаята му, ако досега не сте го направили! След третият месец бременността започва да ви личи мноого. Затова купете си няколко блузи за бременни, два чифта дънки или панталони, а може и клин за бременни и ако е студен сезон едно по-голямо яке. Ако не сте фенове на дрехите за бременни или пък растете само на корем, можете да носите стандартни дрехи, но избирайте такива свободни и удобни в талията, за да не навредите на бебето.

Вторият триместър е и времето, за да подредите у дома, така че да е подходящо за бебето. Подредете стари документи, шкафове, неизползвани кътове и стаи в къщата. Направете всичко максимално минимално и удобно за отглеждане на малко бебе – после няма да имате това време гарантираме ви.

Като сте тръгнали да подреждате къщата, за да посрещне бъдещият член на семейството подобаващо – заемете се и със стаята на бебето. Ако искате да пребоядисате стаята, да подредите нови мебели, да сложите бебешки тапети и да я направите приказна за малкото ви съкровище, сега му е времето.

През Третият триместър всичко ще ви тежи, няма да можете да се навеждате и краката ви ще са като от бетон. Така че сега е времето да изберете мебелите за стаята на бебето, да ги купите и да я подредите.

9-те месеца бременност и най-важните ви задачи през Третият триместър

В последните три месеца от бременността е време да помислите в коя болница ще раждате? Още как ще се казва бъдещият ви наследник и с какво ще го обличате в първите му дни в болницата и вкъщи в последствие? Добре е да си направите план за първите дни у дома с бебето, понеже ще ви е нужен.

Можете да вземете идеи от тази наша статия за първите дни на бебето у дома – може и да се окаже безценна от към съвети към вас. Вече е време да спрете да работите, ако все още го правите и направете си една последна среща за влюбени с партньора ви – след появата на бебето дълго време няма да може да правите подобни срещи.

Относно работата тя може и да не ви тежи, но вече е време да спрете! Оставете си поне 2, 3 седмици само за вас – разхождайте се, почивайте си, гледайте филми, слушайте музика и всичко, което ви е любимо. Когато бебето дойде (ако ви е първо) времето ви ще е погълнато само от него и това е напълно нормално.

Третият триместър е времето, през което да обсъдите варианти за име на бебето с партньора ви. Спрете се най-много на две или три имена за момче и за момиче, за да имате готовност да дадете име на бъдещият си наследник. Задължително е да сте избрали и болницата, в която ще раждате, екипа за раждането, ако ще имате такъв и да сте подготвени за непредвидени ситуации по време на раждането.

Много болници предлагат обиколка на родилните и след родилни отделения за семействата – за да може родилката и бъдещият татко да се запознаят с обстановката. Препоръчваме ви да си запазите подобна обиколка на болницата, в която смятате да родите. Време е да посещавате и класове за правилно дишане по време на раждане и подобни неща. Разбира се купете и малко дрешки за бебето (колкото да има с какво да го облечете) – не трупайте много неща, бебето бързо ги израства.

Е, това беше всичко по-важно, което трябва да свършите през 9-те месеца бременност. Сега остава най-важното – срещата с вашето бебе. За това усещане, никой и нищо не може да ви подготви.

f | Сподели с приятели