Зачеването и тест за овулация – какво е добре да знаем

Зачеването и тест за овулация – какво е добре да знаем за тестовете за овулация? Как те ни помагат да заченем по-сигурно? Какви тестове за овулация да избираме и как да ги правим с гарантирано добри резултати? По всички тези въпроси ще си поговорим днес в поредната ни тема за настоящи, бъдещи и утвърдени вече майки.

Зачеването и тест за овулация – какво е добре да знаем

Преди време ви предложихме обширна тема за тестовете за бременност и е добре да си я припомните.

Сега ще концентрираме вниманието ви към тестовете за овулация и техните функции. Как се определя овулация, какво е тя, кога е пиковият и момент и кога е добре да имате полови контакти по време на нея, за да забременеете? – сме ви споделяли в наши материали.

Накратко овулацията на жената е периода изчислен между два нейни цикъла, като най-ползотворното време за зачатие, при което налице имаме оптимални условия за придвижване на сперматозоидите и транспортиране на яйцеклетката към матката, където се случва чудото на зачеването. Ето и малко повече за това как и защо се ползва тест за овулация.

Какво представлява теста за овулация, как да работите с него и защо ще ви е от полза

В миналото тестове за овулация не е имало и дамите са определяли своята пикова овулация най-вече на базата на измерване на базалната температура и записването и в таблица, както и последващото и адекватно разчитане. Този метод е доста трудоемък, обаче и изисква значително отделяне на време от страна на жените. Въпреки това много жени все още го предпочитат, понеже го смятат за изключително надежден. Прочетете още и за измерването на базалната температура.

Днес тестовете за овулация значително облекчават предвиждането на женската месечна овулация и използването им е много по-лесно и бързо. Благодарение на тях за секунди определяме най-плодовитото време за зачатие и коректността на данните им е доста добра. Освен лесни за ползване на пазара вече имаме и доста достъпни тестове за овулация, понеже в началото те бяха много по-скъпи и недостъпни за повечето жени. Един тест за овулация може значително да увеличи шансовете на една двойка да зачене, понеже много точно дава данни за вече настъпила овулация и за разлика от измерването на базалната температура точността му е значително по-гарантирана медицински.

Пиковият момент от месечната овулация на една жена е много важен за определяне, защото именно тогава шансовете за забременяването ѝ са най-големи. По правило няколко дни преди и след самата овулация тези шансове също са значителни, но за разлика от сперматозоидите които живеят по-дълго в женският организъм, зрялата яйцеклетка остава активна само 24 часа, след което отмира и оплождане не може да има.

Именно поради краткият живот на отделената зряла яйцеклетка, тестовете за овулация са жизненоважни и спомагат за навременното зачеване. Как точно работи един тест за овулация? Подобни тестова са изключително коректни по отношение на данните си, понеже измерват хормона наречен лутеинизиращ. Медиците наричат този хормон LH и именно той е толкова важен за спукването на фоликула и отделянето на зряла яйцеклетка за оплождане.

В началото на женския менструален цикъл всеки месец (ако няма проблеми с половата система) тялото на дамите започва засилено производство на този хормон, който не само спомага пукването на фоликула, но и неговото формиране в женските яйчници. Именно фоликула е този, който захранва яйцеклетката докато тя достигне своята зрялост и бива отделена във фалопиевите тръби на женската полова система. Засиленото производство на LH се случва именно по време на овулация и цели пукването на фоликула и отделянето на яйцеклетка за оплождане. Когато теста за овулация индикира завишено производство на хормона, значи е време за зачеване.

Значителното покачване нивата на хормона става именно някъде по средата на месечния дамски цикъл. По време на самият цикъл нивата на хормона са значително по-ниски и неговото завишаване за съвсем кратко време показва пика на овулацията при жената. Именно поради всичко казано дотук тестовете за овулация са толкова коректни и точни, понеже измерват нивата на LH хормона и определят безпогрешно времето на месечната женска овулация. Не бързайте да се впускате с главата напред обаче в полов контакт. Когато теста за овулация отчете положителна черта, това означава, че в следващите 2 до 3 дни жената е в най-плодородната си относно зачеване фаза и шансовете за бременност са най-големи в този момент.

Видове тестове за овулация

Тестовете за овулация, също както тестовете за бременност, се предлагат в най-различни комбинации и външна форма. Най-популярните варианти са няколко и сред тях предпочитани са тест единичните ленти измерващи овулация или същите ленти поставени в поединични пластмасови конзоли, за по-лесна употреба.

Трябва да знаете, че независимо от цената си и вида си, всеки тест за овулация е значително коректен и надежден относно данните, които ще ви даде – понеже принципът на работа е един и същи за всички видове тест за овулация. Затова не давайте безбожно високи суми за тестове за овулация, понеже може да ви се наложи да си направите няколко теста. Принципът на тестване и работа с подобни овулационни тестове е същия, както при тестовете за бременност. Необходимо е жената да тества лентите за овулация в чашка със събрана урина (най-добре сутрешна) или пък да задържи теста за овулация над течащата си урина за кратко и да изчака резултата по теста да се появи до 5 минути време.

На дисплея на теста, ако може така да го наречем, ще видите две ленти – едната е контролна проверяваща работоспособността на теста за овулация, а другата е индикатор за неговият положителен или отрицателен резултат. Когато видите една цветна лента на теста за овулация, това означава че той е отрицателен. Ако цветните ленти са две, вашият тест за овулация е положителен. Важно е да знаете, всъщност това е валидно отново и за тестовете за бременност, че слабата и едва видима цветна черта на теста за овулация показва колебливи и по скоро отрицателни резултат.

Когато втората тест черта е силно оцветена и изразена, даже повече от първата, тогава няма съмнение че теста ви за овулация е положителен. И все пак всеки тест за овулация си върви с инструкции за употреба, които е задължително да изчетете и изпълните, за да работи той максимално добре. В инструкциите на избраният от вас тест за овулация ще видите кога е най-добре да го направите, как и колко да изчакате?

В крайна сметка зачеването и тест за овулация са вече две свързани неща, понеже именно тези тестове значително улесняват и показват времето за забременяване, така че двойката да не се чуди кога и какво се случва с процеса на зачатие. Ако все пак след положителен тест за овулация или много отрицателни такива, поне няколко месеца наред – вие не сте забременели, потърсете специалисти по репродуктивно здраве и си направете и вие, и партньора ви нужните изследвания. Само така ще разберете каква е причината за вашето безплодие и къде се крие тя – у вас или у партньора ви, или у двамата.

Прочетете повече по темата за грешките, които допускат повечето двойки, когато искат да заченат. А сега успех мили семейства и ви пожелаваме скоро и вие да изпитате щастието на родителството.

f | Сподели с приятели