Бременност и болки в зърната на гърдите – причини и опасности

Бременност и болки в зърната на гърдите, навярно почти всяка жена е изпитвала този дискомфорт и стрес донякъде. Отвъд приетите норми, че по време на бременност гърдите ви се променят и е нормално да са болезнени, раздразнени и пулсиращи – има индикации, че нещо с тях не е наред и точно по тази тема ще си поговорим днес.

Бременност и болки в зърната на гърдите

Понякога болките в зърната са просто моментно състояние, предизвикано от подготовката на гърдите за процеса на кърмене, но друг път причините могат да бъдат и доста по-сериозни.

Болките в зърната и тяхното раздразнение могат да бъдат и индикатор за бъдещи проблеми с кърменето, когато бебето вече се роди и започне да суче.

Прочетете и за знаците подсказващи бъдещи проблеми с кърменето. А сега нека ви споделим защо можете да изпитвате болки в зърната и според причинителите, какво е евентуалното лечение?

Причини за болезнените зърна – сериозни и по-малко сериозни

Реално специалистите отчитат, а и много жени са на същото мнение, че през живота си всяка жена поне веднъж е страдала от възпалени и болезнени зърна на гърдите. Причините за възпалените зърна са различни и не винаги е задължително жените да са бременни, за да страдат от този проблем. Но по време на бременността се случват значителни хормонални промени в тялото на жената и много по-често тя страда от болезнени зърна.

Освен хормоналния дисбаланс, болезнените зърна могат да са причинени и от факторите на околната среда, от триене в твърди материи, от възпалителни процеси протичащи в гърдите, заболявания на кожата (алергии, инфекции), бременност и кърмене разбира се, сексуален нагон, чувствителна кожа и други.

Най-страшната причина за болезнените зърна се оказва именно ракът на зърното. Ако обаче зърната на жената са възпалени в комплект, тоест и двете зърна са болезнени, то този вид рядко срещан рак може да бъде изключен като опция, понеже засяга най-често едната гърда и зърното ѝ.

Нека разгледаме поотделно основните причини женските зърна да са възпалени и болезнени по време на бременност, за да можете максимално добре да реагирате, при различните ситуации:

Триене, чувствителна кожа или алергии

Специалистите споделят факта, че женските зърна на гърдите са един от най-чувствителните сетивни органи у жената, особено по време на бременност. Те реагират изключително бързо и остро на дори най-фините промени в околната среда. Така например зърната ви ще са болезнени при много топло или пък студено време. Когато се трият до вълнени тъкани, прали сте бельото си с перилни препарати носещи алергени. Или пък ползвате лосиони, кремове, душ гелове, които дразнят чувствителната кожа на зърната и ареолата.

Когато зърната са болезнени не само, понеже имат свръхчувствителна кожа, но и защото страдате от различни кожни алергии – тогава освен болката, страдате от сърбеж, зачервяване в областта и дори възпаление. Ако по време на бременността усещате симптоми в зърната на гърдите, като кървене, болезненост и сухота, дразнене и сърбеж – вероятно сутиена и бельото, което носите дразнят гърдите ви и зърната съответно.

Много често при активно спортуване, не носене на удобен сутиен за кърмене или носенето не стегнати дрехи от дразнещи материи, се раздразват зърната на гърдите и всичко е следствие на триенето им в неприятната материя, поради свръхчувствителност. Възползвайте се от нашето предложение за сутиен за кърмачки – изцяло изработен от естествени материали, удобен, практичен и не на последно място и евтин на цена от 8.50лв.

Сексуален нагон, хормонален дисбаланс или болест на Паджет

Болестта на Паджет е много рядко раково заболяване на зърната на гърдите. Лекарите го свързват предимно с раковите заболявания на гърдите като цяло, но то се проявява при под 1% от жените. Причинителите на тази болест са още неизвестни, но симптомите включват зачервени и люпещи се зърна, силна чувствителност, болка и дори изтръпване.

За съжаление, ако заболеете от болестта на Паджет докато сте бременна, методите за лечение са почти никакви. Това заболяване се лекува главно с мастектомия – радикална или модифицирана, което автоматично отхвърля възможностите за кърмене. Може да се приложи и лъчетерапия, но не по време на бременност.

Сексуалният нагон често кара зърната на женските гърди да стават болезнени и силно изпъкнали. Тъй като докато сте бременни в начална фаза хормоните ви бушуват – много е вероятно, ако правите секс с партньора си и триенето в областта на зърната е активно, вие да изпитвате дискомфорт след това. И все пак по време на бременност не е забранено да се прави секс, но добре е да сте по-внимателни вече. Може да прочетете още относно секса по време на бременността.

Докато сте бременни хормоналният дисбаланс в тялото ви е налице определено и често усещате напрежение в зърната, болка дори и раздразнение. Ако тези симптоми не отминават, обаче зад раздразнението стоят по-сериозни причини и е добре да отидете на лекар и да се консултирате с него за проблема си. Междувременно можете да използвате за успокояване на зърната си овлажняващ гел, антисептик или вазелин за раздразнени зърна по време на бременност.

Кандидоза, контактен дерматит, мастит или абсцес

Мастит по скоро е болезнено състояние за женските зърна след раждането, когато много родилки изпитват затруднено оттичане на кърмата навън от гърдите. Мастит се развива изключително бързо и е много опасен за кърменето. Симптомите му са зачервена и болезнена гърда, пареща на допир. Също често и треска за родилката, както и много болезнени зърна.

Кандидоза също не можете да развиете по време на бременността, тя може да се появи след раждането на бебето и започването на процеса на кърмене. Млечницата, както я наричат много майки, е вид гъбично възпаление придружено от лющещи се зърна, парене и болка в тях – на едната или и на двете гърди. При това състояние трябва да се лекува не само кърмачката, но и новороденото сукалче.

Абсцес на гърдите, като причина за болезнени зърна по време на бременността, може да се появи и след раждането. Той представлява събиране на гной в гърдите и често се свързва с мастита, но може да е следствие на инфекция от триене или външна намеса. Обикновено, за да се появи гной в гърдата и зърната да са болезнени, различни бактерии навлизат в гръдната тъкан и млечните жлези се запушват. Симптомите на абсцес на гърдите включват отново болка в зърната, парене, висока температура и дори подуване в областта. Обикновено абсцесите трябва да бъдат лекувани веднага, защото са изключително опасни. В зависимост от големината на абсцеса, гнойта се изтегля посредством спринцовка или гърдата се цепва леко.

Ако бременност и болки в зърната на гърдите ви са свързани с парене в областта на зърната, суха кожа, напукана и възпалена такава – това може да е контактен дерматит. Обикновено това състояние се диагностицира като алергична реакция спрямо кремове, перилни препарати, лосиони и други. Най-добре при него е да се установи дразнителя и да се елиминира неговото действие.

Сухи зърна, възпалени или запушени млечни канали

Много често по време на бременността, ако бременната не се грижи добре за зърната си и кожата на гърдите – страда от сухи и възпалени зърна. За да облекчи това си състояние добре е бременната да хидратира кожата на гърдите и зърната постоянно, да избягва триенето им в остри материи и да използва вазелин за кърмачки още преди самият процес на кърменето. Възпалените и запушени млечни канали по време на бременността не са рядкост.

Често бременните жени носят прекалено стегнати и неудобни сутиени. Прочетете още и за избора на сутиен за кърмене – ще ви бъде полезно.

Може без да искате да сте си ударили гърдата или пък да сте изоставили поддръжката на зърната си дотам, че те да станат напукани, кървящи и сухи – тогава много е вероятно да се появи инфекция и следователно възпалени и запушени канали на млечните жлези.

Болки в зърната на гърдите по време на бременност, мили мами, можете да облекчите с топли или студени компреси, с поставянето на лед, използването на хидратанти, противовъзпалителни кремове, гелове с ланолин или пчелен восък и други.

Но внимавайте, не си позволявайте кремове съдържащи кортикостероиди, те са опасни за бебето и за бъдещата му храна – кърмата. Ако все пак болките в зърната на гърдите ви са непоносими и не можете да овладеете състоянието си – посетете лекар, за да установи проблема и да ви назначи удачното лечение.

Прочетете и  как да подготвите гърдите си още по време на бременността си за предстоящото кърмене.

f | Сподели с приятели