Може ли да подготвим гърдите си за кърмене още по време на бременността

Кърмене един естествен процес, който всяка майка се стреми да предостави на новороденото си бебе. За кърмене сме писали много за вас. Какви са добрите позиции; как трябва да наддава бебето при кърмене, какви проблеми могат да изникнат, какво не бива да правите докато кърмите и още много съвети под формата на статии.

Да подготвим гърдите си за кърмене

Днешната ни тема за вас е – как можем и дали можем да подготвим гърдите си за кърмене още докато сме бременни? Това е въпрос, който вълнува много бъдещи майки и информацията, която ще споделим с вас определено ще ви е практически полезна.

Общо казано самата подготовка на майчините гърди за кърмене не е нещо трудно или специфично. Достатъчно е да спазвате само няколко прости правила свързани с грижата около гърдите ви по време на бременност и след раждане, за да постигнете леко, безпроблемно и успешно кърмене на бебето. Нека видим кои са те и какво е нужно да правите?

Как женските гърди могат да бъдат подготвени за кърмаческия период след раждането

Определено най-полезната и естествена храна за вашето новородено е кърмата. Кърменето от своя страна е най-лесното, естествено и приятно занимание, което ви свързва за цял живот с вашето дете. И все пак, въпреки че кърменето е най-естественият начин да задоволите хранителните потребности на вашето кърмаче, много майки се страхуват от него, понеже им е неизвестно какво ще се случи? – дали ще имат кърма, колко, достатъчна ли ще е тя?

Освен страшно в началото, кърменето за младата майка е и смущаващо (много жени се срамуват да кърмят бебето си пред съпруга си, близки и непознати). Но не бива понеже това е напълно естествена тяхна функция и място за срам няма. В първите дни докато бебето и майката се напаснат в процеса на кърмене, то може и да е болезнено за кърмачката.

За да избегнете негативните емоции, като страх, болка и съмнение по време на първите дни от кърменето, добре е да знаете как предварително по време на бременността да подготвите гърдите си за него. Така ще успеете да намалите нивата на дискомфорт и болка, докато бебето суче, няма да стигнете дотам, че зърната ви да се разранят и преди всичко ще направите така, че кърменето за вас да е един от най-приятните, сантиментални и лични моменти с вашето бебе. Разбира се, че с помощта на правилната информация, която ние ще ви споделим, доста проблеми при самият процес на кърмене могат да бъдат преодолени и нацяло избегнати.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Вашето тяло докато сте бременни ще помогне много затова, понеже то също активно се подготвя да посрещне малкото човече и да направи гърдите ви „годни“ за процеса на сукане. Именно поради тази причина вашите гърди, докато сте бременна, ще станат по големи, зърната ви ще се уголемят и ареолите им ще потъмнеят и ще се разширят. Млечните канали ще се разширят и така ще дадат възможност на бъдещата кърма да тече по тях.

Всичко това ще стане постепенно и в края на бременността, непосредствено преди самото раждане – вашите гърди ще са напълно готови за процеса на кърмене, но има и няколко важни стъпки, с които вие самите може да им помогнете малко. Ето и кои са те:

Подготовка на гърдите за кърмене преди раждането в няколко стъпки

Нека започнем отвън-навътре процеса и да ви кажем как трябва да подготвите кожата на гърдите си за бъдещото кърмене? Кожата на гърдите в последните месеци на бременността е много чувствителна, понеже гърдите значително са нараснали и това може да доведе до сухота на кожата, лющене и болезненост.

Важно е в последния триместър от бременността да внимавате какви лосиони за тяло използвате и с какви душ гелове се къпете. По-добре е да използвате естествени лосиони и средства за къпане, които ще овлажнят кожата на гърдите ви и ще я подхранят! Вашите гърди на бъдеща майка сами произвеждат пречистващи и подхранващи гърдите масла в ареолите си – така че не прекалявайте с хигиената и търкането в тази област.

Ако планирате да използвате подложки за течащи зърна с многократни функции, то перете ги с прах за пране за чувствителна кожа, без оцветители и добавки. Същото важи за вашето бельо. Запомнете важно е ежедневно да използвате кремове за овлажняване на зърната за кърмачки още преди раждането (някъде от 6, 7 месец натам). Обикновено в аптечната мрежа се предлагат доста рентабилни варианти.

Масажиране на гърдите и установяване дали имате плоски или вдлъбнати зърна? Гърдите на бременната трябва да започнат да се масажират още от началото на самата бременност. Това е важно, понеже подобрява кръвообращението им и облекчава увеличаващото се в тях налягане. Точно какви масажни техники да използвате и колко дълго да масажирате гърдите си – трябва да се консултирате с гинеколога си или специалист по кърмене! Масажът на гърдите ще ви помогне, освен да ги подготвите за кърменето, да ги подготвите за евентуално изцеждане на ръка или с помпа. През последните 6 месеца от бременността масажът на гърдите на кърмачката е важен, защото това ще спомогне за изчистването на каналите им и по-лесното текване на кърмата след раждането.

Освен масаж, много е важно да обърнете внимание по време на бременността дали вашите зърна са вдлъбнати или плоски. Ако са един от двата типа кърменето е много по-трудно, болезнено и често невъзможно. Ако установите навреме, че вашите зърна са плоски или вдлъбнати – ще можете да си закупите коректор за зърна и по време на бременността да го използвате, така че те да станат по-изпъкнали и да кърмите по-лесно. Прочетете и статията ни за кърмене с вдлъбнати и плоски зърна – ще ви бъде полезна.

Да подготвим гърдите си за кърмене, като си набавим качествена помпа за изцеждане и разберем как да облекчим най-бързо раздразнените си зърна! Естествено вие ще кърмите бебето често, но в първите няколко седмици от живота си то суче малки количества кърма. За да запазите добрата лактация и да се предпазите от запушване на млечните канали и инфекции – трябва да се изцеждате. По-добрият вариант и бърз е да си набавите помпа за тази цел. Днес на пазара има много качествени помпи на не лоши цени. Прочетете още за помпите за кърма – представили сме ви много и полезна информация.

Изцеденото мляко е добре да съхранявате във фризер или хладилник, за да дохраните бебето, ако се наложи! Прочетете и за съхранението на кърма – ще Ви бъде полезно.

Колкото повече се изцеждате, толкова повече кърма произвеждате и така ще може да посрещнете все по нарастващите нужди от храна на вашето кърмаче! Може да се подготвите за бъдещото кърмене и като си набавите термо подплънки. Те имат действие да облекчават напрегнатите гърди, когато са охладени и да стимулират производството на мляко, когато са затоплени.

Относно раздразнените зърна на гърдите ви, бъдете подготвени за тях – понеже и най-идеалните и големи зърна могат да се раздразнят в един момент. Освен стандартните кремове за лекуването им, може да използвате кърма или изцедени пакетчета билков чай, за да облекчите раздразнението си. Ползвайте сутиени от качествени и естествени материи. Разгледайте и нашето предложение за сутиен за кърмене за моментално и лесно преминаване към кърмене без банели, подплънки и закопчалки.

Надяваме се мили бъдещи мами, че след като прочетохте този материал, кърменето вече няма да е толкова страшно, неизвестно и болезнено за вас. Ако се вслушате в съветите ни ще успеете да кърмите дълго, ползотворно и без лоши емоции. Бъдете здрави и се наслаждавайте на бременността си и отглеждането на бебетата си.

f | Сподели с приятели