Какви са знаците, които ви предупреждават, че предстоят проблеми с кърменето на бебето

Предстоят проблеми с кърменето на бебето – едно много притеснително изречение за мнозина от майките, да не кажем за голямата част от тях. Защо предстоят проблеми с кърменето? Как се преодоляват? Какви са стъпките към успешното кърмене, даже и след едно Цезарово сечение?

проблеми с кърменето на бебето

За всичко това сме ви споделяли материали. Ето и един от последните от тях за успешното кърмене след Секцио.

Днес няма да преповтаряме голяма част от проблемите, които могат да възникнат в началния период на кърменето. Няма да съветваме, защо и по какви причини кърмата ви намалява или бебето не иска да суче. Ще се съсредоточим върху предупредителните знаци, подсказващи на една майка-кърмачка, че скоро ще се сблъска с проблеми относно кърменето на бебето и следователно е добре да се информира как да се справи с тях.

Предупредителните индикации за последващо проблемно кърмене могат да бъдат разнопосочни и трудно разпознаваеми, ако не си добре информиран за тях. Затова мили майки прочетете статията докрай, понеже никой не е застрахован, че няма да изпита проблеми с кърменето на бебето си.

Предстоят проблеми с кърменето на бебето – кога трябва да светне червената лампичка, че може би ще се сблъскате с проблеми относно кърменето

Факт е, че за някой майки кърменето на децата им означава изключително изцеждане в по-голямата част от времето. Бебето или е прекалено малко и не може да суче добре, или е малко мързеливо, или причините за изцеждането са свързани с перипетиите покрай процеса на кърмене и невъзможността на малкото да се нахрани от гърдата.

Всяка майка трябва добре да запомни, че дори и процесът на кърменето да е изключително естествен и подплатен от природна гледна точка – винаги могат да възникнат редица проблеми и те да доведат до последващо изкуствено хранене на бебето, което никак не е препоръчително.

Реално погледнато, колкото и на брой бременни жени да попитате какво ги тревожи най-много относно бъдещото отглеждане на бебето – те ще ви отговорят, че за момента раждането и евентуалните усложнения около него са това, което ги интересува, а после ще мислят за другите неща. Така бъдещите кърмачки са адски информирани за всичко около самото раждане и какво може да се обърка при него, докато за предстоящите проблеми около кърменето и предупредителните знаци за това не знаят нищо или почти нищо.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Проблемите, които могат да възникнат след раждането по отношение на кърменето са редица, от появата на мастит, до намаляване на кърмата или липса на лактация в първите дни след раждането. Независимо от какво естество са те обаче, засягат не само кърмачката физически и психически, но и бебето понеже то не може да се храни добре, не наддава достатъчно и подобен род проблеми.

Специалистите занимаващи се с кърмачки и консултантите по кърмене помагащи им да не се откажат да кърмят бебетата си, дори и да е трудно в началото – са отсели около 4 признака, показващи че нещо става и предстоят проблеми с кърменето на бебето. Кой са те? Вижте…

Предстоят проблеми с кърменето на бебето, ако то суче прекалено дълго на гърдите или пък за много кратко време се отказва да суче

Специалистите по кърмене са установили, че през първите два месеца от развитието си, ако бебето не суче поне 10 минути – навярно количествата кърма, която поема са недостатъчни! Дали това означава, че бебето трябва да суче по 5 минути на всяка гърда най-малко или по 10 не е уточнено, но в крайна сметка прекалено краткото кърмене не е добър знак, че бебето яде адекватно.

От друга страна прекалено дългото кърмене също е притеснително, дали кърменето не е под заплаха. Ако вашето бебе суче повече от 1 час, но след това не е спокойно, иска отново да го кърмите и не заспива – вероятно то не суче ефективно или количеството прието мляко от гърдите е твърде малко.

Ако изпитвате подобни предупредителни знаци докато кърмите бебето си, най-доброто решение е да се свържете с консултант по кърмене във вашият район и да установите, какъв е проблемът, дали кърмата ви или начинът по който бебето суче.

Новороденото бебе спи непробудно през цялата нощ без да се буди, за да суче и пропуска кърмения през деня

По правило специалистите са категорични, че в първите месеци от развитието си бебетата не могат да издържат дълго време без храна, тоест кърмене. Защо е така? Бебето цели 9 месеца е било в уютната утроба на мама и постоянно е получавало хранителни вещества от нея, следователно когато се роди бебето често огладнява и трябва да бъде кърмено, за да расте оптимално.

Ако вашето новородено бебе спи прекалено често и дълбоко, пропуска кърмения – навярно проблема е бебешка жълтеница, споделят специалисти. При нея се отделят високи нива на билирубин, а това прави бебетата сънливи, отпуснати и вяли. В началото бебетата трябва да се будят поне на всеки час и половина, за да сучат – буденето е оцеляване за тях. През нощта не бива да допускате паузи на кърмене по-големи от 4 часа в първите три, до четири месеца от развитието на бебето ви.

Много е важно да установите по време на кърмене, че вашето бебе суче наистина (то преглъща млякото видимо, дори го чувате понякога). Ако още от самото начало на кърменето не създадете режим по изпразване и пълнене на гърдите ви, това в бъдеще ще доведе до проблеми с количествата кърма която произвеждате за растящите хранителни нужди на бебето си.

Предстоят проблеми с кърменето на бебето, ако бебето е все така гладно, дори и кърменията да са повече. То не е възстановило теглото си от раждането дори 14 дни след него

Много е важно през първите дни от живота на бебето то да се тегли ежедневно и да се установи колко е спаднало теглото от раждането му? На база тези данни до 14 дни след раждането новороденото трябва да върне поне теглото си от раждането или да го надхвърли. Ако това не стане, веднага потърсете консултант по кърмене и междувременно започнете да се изцеждате и да давате на бебето допълнително кърма от шише! От друга страна много бебета сучат неправилно в началото.

Ако вашето новородено суче над 50 минути и все още е напрегнато и не заспива, изнервено е – значи не се е нахранило. Освен да потърсите консултант по кърмене, опитайте се да подобрите „прикачването“ на бебето към гърдата. За целта устничките му трябва да са добре разтворени, а бузките издути. Не бързайте да се отказвате от кърменето и да посягате към изкуствените млека, направете малко усилия и проблемите с кърменето ще бъдат преодолени.

Напрежението в гърдите ви го няма 5 дни след раждането и вашето бебе след 6 дни за денонощие цапа по-малко от 7-8 памперса

Предстоят проблеми с кърменето на бебето, ако 5 дни след раждането вашите гърди нямат вече никакво напрежение. Това, което сте чували за препълнени гърди, за уголемени ареоли променящи цвета си, за вас не важи. Гърдите ви са напълно спокойни и това е притеснително на фона на постоянно гладното ви новородено. Какво може да направите? Отидете при педиатъра на бебето, за да измери колко и дали наддава, след което потърсете консултант по кърмене и ако нямате достатъчно кърма дохранвайте с адаптирано мляко – все пак бебето трябва да расте.

Друга индикация, че кърменето не върви и предстоят проблеми са прекалено малкото мръсни памперси на бебето. За 24 часа мъничето в първите дни след раждането си трябва да подмокря поне 5 пелени и да ходи по голяма нужда до три пъти поне. Ако вашето бебе има тъмно жълтеникав цвят на урината и все още зелено изхождане – значи не приема достатъчно кърма, а трябва, понеже може да се обезводни. При описаната ситуация е наложително да потърсите помощ от специалисти и да се опитате да увеличите кърмата си или да приучите бебето да суче по-активно.

Предупредителните знаци, че предстоят проблеми с кърменето на бебето, са много важни за да могат тези проблеми да се овладеят и майката, и бебето да са здрави в крайна сметка. Дано материалът ни ви беше полезен, време е за едно четиво относно смесеното хранене на бебето – което може и да ви се наложи в даден момент, ако при опитите ви да стимулирате кърмата си, тя все така намалява прогресивно.

f | Сподели с приятели