Най-често срещаните проблеми при кърмене – как да ги решим?

Проблеми при кърмене често пъти възникват още в първите дни на процеса.

проблеми при кърмене

Това кара много майки да страдат било то от липсата на достатъчно кърма, било то от раздразнени и разранени зърна на гърдите и най-вече от чувството на вина, че не могат пълноценно да нахранят бебето си.

Ако на тези проблеми не бъде обърнато внимание и те бъдат оставени да се задълбочат, в един момент се оказва, че кърменето е невъзможно, дори и при най-добро желание от страна на майката.

Тъй като кърмата е един от най-естествените и полезни за подрастващото бебе източник на хранителни вещества с полезен характер, то кърменето е незаменим съюзник в отглеждането на бебето ви!

Затова в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с едни от най-често срещаните проблеми при кърмачките и ще се опитаме да ви посъветваме как да се справите с тях, за да продължите естественото хранене на бебчетата си. Все пак чрез него изграждате не само едно силно, здраво и добре развиващо се бебе, а изграждате една силна връзка майка-дете за цял живот!

Най-честите проблеми при кърмене

Психологическата нагласа – да, заслужава си да се полагат усилия, за да се кърми бебето, но понякога психиката на майката след раждането е доста объркана. Особено в главата на една майка, която за първи път се сдобива с рожба, съществуват хиляди страхове и тревоги дали ще се справи с отглеждането на бебчето си!

Първоначално кърменето макар и естествен процес, трябва да бъде заучено и да бъде намерен правилния подход за майката и бебето. Тоест първите няколко дни са жизненоважни, защото кърмата е малко, бебето привиква към рефлекса си да суче и майката трябва да успокои съзнанието си от бушуващата в него буря.

Ако вие трудно да кърмите и се притеснявате дори от най-малкото – потърсете помощ. Може да я намерите в много посоки, защото има хиляди организации подкрепящи кърменето. Важното е да не се отказвате, защото направите ли го връщане назад няма. Наложително е да потърсите допълнителна помощ в този първи труден психологически етап на започване, на кърменето!

Разраняване на зърната

Това е един от най-често срещаните проблеми при кърмене при голяма част от майките и по-точно жените, които кърмят за първи път.

Обикновено проблемът възниква от неправилното поставяне на бебето на гърдата. Ако позицията на бебето е такава, че то засмуква само зърното и не поема част от гърдата, то се получава разраняване и охлузване на самото зърно! Затова е много важно майката да експериментира и да избере най-удобната позиция, от която да кърми детето си.

Ако все пак изпитва затруднения в намирането ѝ, е добре да се посъветва със специалисти по кърмене. И все пак, ако се получи разраняване на зърната, добре е още в началото да се посъветвате с какви кремове или компреси можете да се справите с проблема, за да не се задълбочи и да продължите да кърмите бебето нормално.

Млечница

Млечницата е често срещана инфекция при повечето кърмачки. Не бързайте да се тревожите! Тя се лекува съвсем лесно и е безобидна, но трябва да се консултирате задължително с лекар по въпроса.

Млечницата се разпознава чрез появата на бели петна по гърдите ви, но тези петна не винаги се появяват по гърдите – може да се появят по вътрешната страна на устната лигавица на бебето! Така че е добре да проверявате често дали устата на бебето ви не е инфектирана и ако да – да предприемете нужното, за да протича самото кърмене нормално.

Задържане на кърма в гърдите

Сред проблеми при кърмене този ни е по-познат като „мастит“, но това е честа грешка, която правим. Задържането на кърма в гърдите е признак за висока продукция на кърма и се наблюдава само в началната фаза на кърменето. Тогава гърдите са много твърди и дори може и да парят на допир. Това се дължи на повишения приток на кръв в тази област и втвърдяването затруднява бебето ви да суче!

За да се справите с проблема, масажирайте леко гърдите преди кърмене или правете хладки компреси. Много отпускащо действа и топъл душ или вана, за да потече кърмата ви. За да намалите напрежението в гърдите и задържането на мляко в този начален етап от кърменето е добре и да се изцеждате. Така помагате на себе си и на бебето си да се справите с честите хранения!

Мастит

Това е един от доста сериозните проблеми при кърмене. Той се изразява в инфектиране на гърдата в следствие на запушване на каналите ѝ. Най-разпространената причина за появата му е не доброто изцеждане или изсукване на засегнатата гърда! Така се задържа мляко, то се сгъстява и се стига понякога до гнойна инфекция.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Симптомите са болки в гърдите, болезненост, зачервяване и оток. Често се съпътстват от повишаване на температурата и дори втрисане.

Задължително трябва да продължите кърменето от засегнатата гърда и да налагате компреси, но ако до час два не видите подобрение, то свържете се с лекар, за да прецени ситуацията и последващите стъпки за справянето с нея.

Прочетете още и в статията ни Мастит – симптоми и лечение.

Капки кърма по дрехата

От проблеми при кърмене, този по скоро е неприятен, отколкото тревожен. Често в началото на самия процес по кърмене и установяване на храненията на бебето ви от гърдите ви потича кърма спонтанно и намокря блузата. Това е доста неприятно, особено ако сте навън и не можете да се преоблечете.

За да се регулира този „теч“ може да кърмите по-често за начало, преди гърдите ви да са изцяло пълни. Освен това има доста удобни подложки, чрез който донякъде се справяте с проблема, въпреки че той до няколко седмици отшумява.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Проблеми при кърмене не бива да ви стряскат или отказват от самото кърмене. То е незаменима полза и за вас, и за бебето ви, така че всичко си има решение, стига да има желание!

| Сподели с приятели