Най-често срещаните проблеми при кърмене – как да ги решим?

Проблеми при кърмене често пъти възникват още в първите дни на процеса. Това кара много майки да страдат било то от липсата на достатъчно кърма, било то от раздразнени и разранени зърна на гърдите и най-вече от чувството на вина, че не могат пълноценно да нахранят бебето си.

проблеми при кърмене
Ако на тези проблеми не бъде обърнато внимание и те бъдат оставени да се задълбочат, в един момент се оказва, че кърменето е невъзможно, дори и при най-добро желание от страна на майката. Тъй, като кърмата е един от най-естествените и полезни за подрастващото бебе източник на хранителни вещества с полезен характер, то кърменето е незаменим съюзник в отглеждането на бебето ви! Затова в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с едни от най-често срещаните проблеми при кърмачките и ще се опитаме да ви посъветваме, как да се справите с тях, за да продължите естественото хранене на бебчетата си. Все пак, чрез него изграждате не само едно силно, здраво и добре развиващо се бебе, а изграждате една силна връзка майка-дете за цял живот!

Най-честите проблеми при кърмене

Психологическата нагласа – да, заслужава си да се полагат усилия, за да се кърми бебето, но понякога психиката на майката след раждането е доста объркана. Особено в главата на една майка, която за първи път се сдобива с рожба, съществуват хиляди страхове и тревоги дали ще се справи с отглеждането на бебчето си! Първоначално кърменето макар и естествен процес, трябва да бъде заучено и да бъде намерен правилния подход за майката и бебето. Тоест първите няколко дни са жизненоважни, защото кърмата е малко, бебето привиква към рефлекса си да суче и майката трябва да успокои съзнанието си от бушуващата в него буря.

Ако вие трудно да кърмите и се притеснявате дори от най-малкото – потърсете помощ. Може да я намерите в много посоки, защото има хиляди организации подкрепящи кърменето. Важното е да не се отказвате, защото направите ли го връщане назад няма. Наложително е да потърсите допълнителна помощ в този първи труден психологически етап на започване, на кърменето!

Разраняване на зърната

Това е един от най-често срещаните проблеми при кърмене, при голяма част от майките и по-точно жените, които кърмят за първи път. Обикновено проблема възниква от неправилното поставяне на бебето, на гърдата. Ако позицията на бебето е такава, че то засмуква само зърното и не поема част от гърдата, то се получава разраняване и охлузване на самото зърно! Затова е много важно, майката да експериментира и да избере най-удобната позиция, от която да кърми детето си. Ако все пак изпитва затруднения в намирането й, е добре да се посъветва със специалисти по кърмене. И все пак, ако се получи разраняване на зърната, добре е още в началото да се посъветвате с какви кремове или компреси можете да се справите с проблема, за да не се задълбочи и да продължите да кърмите бебето нормално.

Млечница

Млечницата е често срещана инфекция при повечето кърмачки. Не бързайте да се тревожите! Тя се лекува съвсем лесно и е безобидна, но трябва да се консултирате задължително с лекар по въпроса. Млечницата се разпознава, чрез появата на бели петна по гърдите ви, но тези петна не винаги се появяват по гърдите – може да се появят по вътрешната страна на устната лигавица, на бебето! Така, че е добре да проверявате често дали устата на бебето ви не е инфектирана и ако да, да предприемете нужното, за да протича самото кърмене нормално.

Задържане на кърма в гърдите

Сред проблеми при кърмене, този ни е по-познат, като „мастит“, но това е честа грешка, която правим. Задържането на кърма в гърдите е признак, за висока продукция на кърма и се наблюдава само в началната фаза на кърменето. Тогава гърдите са много твърди и дори може и да парят на допир. Това се дължи на повишения приток на кръв в тази област и втвърдяването затруднява бебето ви да суче! За да се справите с проблема, масажирайте леко гърдите преди кърмене или правете хладки компреси. Много отпускащо действа и топъл душ или вана, за да потече кърмата ви. За да намалите напрежението в гърдите и задържането на мляко в този начален етап от кърменето е добре и да се изцеждате. Така помагате на себе си и на бебето си да се справите с честите хранения!

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19.лв
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код MAMAITATI

Мастит

Това е един от доста сериозните проблеми при кърмене. Той се изразява в инфектиране на гърдата, в следствие на запушване на каналите й. Най-разпространената причина за появата му е не доброто изцеждане или изсукване на засегнатата гърда! Така се задържа мляко, то се сгъстява и се стига понякога до гнойна инфекция. Симптомите са болки в гърдите, болезненост, зачервяване и оток. Често се съпътстват от повишаване на температурата и дори втрисане. Задължително трябва да продължите кърменето от засегнатата гърда и да налагате компреси, но ако до час два не видите подобрение, то свържете се с лекар, за да прецени ситуацията и последващите стъпки за справянето с нея.

Капки кърма по дрехата

От проблеми при кърмене, този по скоро е неприятен, отколкото тревожен. Често в началото на самия процес по кърмене и установяване на храненията, на бебето ви от гърдите ви потича кърма спонтанно и намокря блузата. Това е доста неприятно, особено ако сте навън и не можете да се преоблечете. За да се регулира този „теч“ може да кърмите по-често за начало, преди гърдите ви да са изцяло пълни. Освен това има доста удобни подложки, чрез който донякъде се справяте с проблема, въпреки, че той до няколко седмици отшумява.

Проблеми при кърмене не бива да ви стряскат или отказват от самото кърмене. То е незаменима полза и за вас, и за бебето ви, така че всичко си има решение, стига да има желание!

| Сподели с приятели