Как по-ефективно да четем на бебето и детето

Несъмнено трябва да четем на бебето и детето. Така развиваме връзката си с него, създаваме му среда за уют и спокойствие, развиваме въображението и мисълта му и не на последно място го запознаваме с заобикалящият го свят.

как да четем на бебето

В днешно време, като че ли родителите не обръщат много внимание на книгите, когато стане въпрос за деца и бебета, защото си мислят, че им е рано. В тази невръстна възраст те трудно задържат вниманието си, по скоро късат книжките, отиват да играят другаде или просто се разсейват. Това обаче не бива да ви кара да мислите, че им е рано за книжки или няма да ги разберат. Просто трябва да подходите по правилния начин към самия процес на четенето.

Колкото по-рано запознаете малкия си наследник с книгите, толкова по-добра и здрава връзка ще му изградите с тях за в бъдеще. Затова да четем на бебето и детето не е прищявка или показност, а остра необходимост. Четенето обогатява света на детето ви и за в бъдеще, то ще бъде подготвено и ще бъде възбуден интересът му, да прави това само и по своя воля, а не с досада и по задължение.

Простички съвети, как по-ефективно да четем на бебето и детето

Подготовка за самото четене – разбира се в зависимост от възрастта на детето се определя и начинът, по който ще му четете – по-скоро ще четете заедно с него. Независимо от възрастта на детето, обаче преди да започнете четенето трябва да се настаните удобно, така че детето максимално добре да вижда илюстрациите и да достига до книжката. Не очаквайте от бебето или невръстното дете дълга концентрация. Затова за по-малките избирайте книжки с кратки истории, които в рамките на 5 минути могат да бъдат прочетени! Те разбира се трябва да бъдат богато изрисувани.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Преди да започнете четенето дайте възможност на бебето или детето да пипне книжката, да я разгърне и разгледа, с две думи да се адаптира към нея. Когато четете променяйте гласа си, задавайте въпроси, оставете децата да реагират на прочетеното. И най-важното включете детето или бебето в самия процес на четене, не буквално, а чрез вашите действия – насочвайте децата към думички, усмихвайте се на бебето и му давайте да пипне прочетеното, просто четете с децата, а не машинално.

Преди и по време на самото четене – да четем на бебето и детето не означава да прочетем една история, да затворим книгата и да приключим всичко набързо, съвсем не. След като удобно сте се настанили, с по-големите деца можете да си споделите кой е написал книжката и какъв е този автор. Дори и най-безинтересните и скучни факти, поднесени интересно на едно дете, грабват вниманието му. Затова бъдете креативни родители и избирайте разнообразни по жанр, произход на автора и тематика книжки.

Още преди да разлистите книгата попитайте малчугана си, какво му говори тя и защо. При бебето нещата са по-различни, то по-скоро сетивни и зрително възприема книжката, чрез допир, звуци и дори песнички. Бебетата обожават ярките картинки, книжките от плат и гума, за да могат да усетят света им. Освен това римите са изключително атрактивни, както за бебето ни, така и за по-отрасналия ни малчуган.

При самото четене, децата често поемат инициативата, макар и да не могат да четат и си съчиняват своя собствена история по картинките. Насърчавайте това, а не шъткайте и не реагирайте остро при всяка липса на внимание. Важно е детето да ви задава купища въпроси – това означава, че то мисли докато чете с вас и иска да научи повече. Отговаряйте интересно и търпеливо на всеки въпрос. Задавайте и вие въпроси, питайте дали по-сложните думи са разбрани от детето и не прекъсвайте общото ви четене, за да го превърнете в рецитал на история от ваша страна.

След, като прочетем книжката – да четем на бебето и детето е взаимно свързан процес. Нашите малчугани по природа са изключително любопитни и любознателни, стига да намерят отклик от наша страна. Когато детето поиска да му почетете или дойде при вас с книжка, не отказвайте под предлога нямам време или сега съм зает – вие притъпявате интереса му по този начин и следващият път то няма да дойде. От друга страна, ако не сте му набавили книжки, то няма откъде да вземе и да дойде при вас с молба да почетете заедно. Затова още от самото раждане купувайте подходящи книжки за бебето и после за порасналото си дете, така го правите да се чувства изключително щастливо, обичано и разбрано от вас.

След, като прочетете една история, независимо дали четете на бебето или детето, търсете отклика им на нея след това. Бебетата ви отговарят на въпросите към книжката с усмивка или гукане, а децата с куп интересни истории, които смятат, че са реални – породени от бурното им въображение.

Как да четем на бебето и детето

На бебето си четете със спокоен и бавен глас. То разпознава всяка една нотка в гласа ви и лесно се разстройва от рязката промяна на тона. Първоначално четете само книжки с картинки, после преминете на книжки с по една дума на страничка и много илюстрации, така в един момент ще стигнете до пълнокръвни книжки, които да предизвикват много емоции. Още веднъж казваме, заложете на римуваните стихчета. Те са такава забава за децата. За бебето са подходящи книжки от дебел картон, плат или гумени, за да не се късат и мачкат. Давайте книжките на бебчето, то с нетърпение ги опознава и очаква нови и нови преживявания. И не забравяйте, четете всеки ден на бебето, така то приема процеса, като необходимост и обиква книгите.

На детето четете с любов най-вече. Да четем на бебето и детето е нужно спокойствие, търпение, отдаване и постоянство. Да четем на бебето и детето е знак на обич към самото него и личността му.
Четенето не е просто машинално действие, а ритуал, начин на възпитание и съзнанието, че изграждаме един бъдещ член на обществото – важен, горд, осъзнат и реално успешен.

f | Сподели с приятели