Отбиване на бебето

Краят на кърменето е важен и емоционален момент също както и началото му. Отбиването е процес, при който кърменето постепенно се измества от други храни.

Отбиване на бебето

Частичното отбиване започва още със захранването когато твърдата храна навлиза в менюто на бебето и постепенно заема все по-голяма част от него за сметка на млякото.

Кога е най-подходящия момент за отбиване

Няма точен отговор на този въпрос. Добре е да се съобразите с възрастта на бебето и етапът на развитие, в който се намира. Според специалистите е добре детето да бъде изключително кърмено до навършване на 6 месеца, след което започва захранване като кърмата продължава да бъде основна храна до 12 месеца. Окончателното отбиване е добре да се случи след като детето навърши поне 2 години.

На практика още на 1 година детето е захранено с всички основни храни, в повечето случаи има поне 3 заместени хранения и би могло да расте и да се развива отлично без да получава повече кърма. Майчиното мляко обаче има ползи за него дори и след навършване на годинка – антителата, пробиотиците и успокоителните съставки в кърмата както и самият акт на сучене, могат да ви бъдат безценни помощници когато бебето е болни, никнат му зъби или просто е разстроено и неразположено по някаква причина.

Повечето деца се отбиват естествено между втората и четвъртата си година когато нуждата им от сукане отпада. Разбира се, вие може да ускорите процеса ако чувствате желание за това или ако се налага по различни причини.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Как да отбием бебето

След като сте взели решение е да спрете да кърмите, важно е да го направите максимално безболезнено и за бебето и за вас. Желателно е постепенно да намалите броя на кърменията до пълното отбиване защото рязкото спиране със сигурност ще се отрази зле на всички.

Стъпка 1 – Намалете честотата на кърмене

Не предлагайте на детето да суче за да го успокоите когато е разстроено или за да отвлечете вниманието му от опасно място. Изчакайте то само да поиска да суче. Ще видите, че скоро броя на кърменията ще намалее от самосебе си.

Не давайте на детето да суче веднага щом поиска, а опитайте да отложите малко. Ако то е над 1.5-2 години ще ви разбере когато му обясните, че трябва да свършите нещо за няколко минути. През това време предложете като алтернатива друга интересна дейност на детето – например игра. Постепенно опитайте да сведете кърменето само до тъмната част на денонощието т.е. вечер за приспиване. Скоро детето ще спре да търси кърма през деня.

Стъпка 2 – Заместители

Кърменето осигурява значителна част от дневния прием на храна и течности на детето и то често проявява желание да суче по навик когато е жадно. Ако искате да намалите броя на кърменията е важно да задоволите глада и жаждата по алтернативен начин. Понякога децата сучат защото не могат да дочакат времето за ядене или пък защото губят много течности в жегите. Наблюдавайте малчугана за да установите кога най-често иска да суче и ако трябва изместете обяда по-рано или предлагайте повече вода в горещото време.

Може да опитате и с другите течности, които детето харесва – айран, чай, фреш. Важно е да ги предложите още преди детето да се е сетило за сукане, в противен случай рискувате да ги откаже.

Стъпка 3 – Приспиване

Ако сте се справили с дневните кърмения, то приспиването вероятно ще бъде най-голямото предизвикателство. Умореното дете търси обичайния си начин за успокоение и недоволства срещу опитите да промените рутината. Опитайте да включите нов трик за приспиване още преди да спрете кърменето. Например гушкане и галене, пеене на приспивна песничка, четене на приказка. Така детето няма да свързва заспиването само с кърмене и ще може да прилагате тези методи при събуждане нощем.

Пробвайте таткото да приспива детето, а не мама. За да направите прехода по-лек, говорете предварително с детето за това, което следва. Обяснете му, че трябва да свършите нещо, влезте в банята или дори излезте от вкъщи. През деня говорете с него и го подгответе за това, че вече е голямо, а млякото е за бебета, децата на неговата възраст не сучат, затова вечер ще се приспивате с гушкане или песничка.

Друг вариант е да пратите детето за няколко дни при баба.

Ако тези методи не проработят, пробвайте да замесите вечерното кърмене с пиене на адаптирано, прясно или кисело мляко от бебешка чаша.

При всички случаи ще има период на напасване и свикване от страна на детето с новия режим. Бъдете подготвени за това и го дарявайте с повече внимание и гушкане през първите преходни дни докато носталгията по кърменето е все още силна. Така заедно ще преодолеете този не лек период.

f | Сподели с приятели