5 стъпки, с които да започнем Захранването на бебето

Захранването на бебето е един от най-вълнуващите и тревожни същевременно периоди за една майка.

Захранване на бебето

Въпросите, които витаят в главата ѝ са хиляди – кога бебето ми е готово за солидна храна, дали ще сгреша ако го захраня по-рано, какви храни да дам първо и какво ли още не?

Няма универсално правило за правилно захранване. Всяко бебе е изключително индивидуално и вероятно само ще покаже кога е готово за по-различна храна от млякото. Има купища материали и статии за захранването, съвети кога, с какво и как да започнете, но истината е само една – любопитството на бебето към вашата храна е индикатора, че то може би е готово да опита солидна храна.

Опитът на много майки минали през захранването на бебето сочи, че когато то с интерес оглежда или протяга ръчички към храната на родителите си, навярно е време да бъде захранено. Асоциацията на майките в САЩ, чийто представител е майката на Самюел, казва че го е захранила, когато е бил на 5 месеца. Първият му бебешки ориз с мляко е бил изяден и захранването е продължило успешно. Това не означава, че този период ще сработи за всички останали бебета.

И така ето 5 стъпки, които ще ви насочат как да започнете захранването:

1. Търсене на знаци за готовност

Не всяко бебе показва своята готовност за захранване чрез интерес към храната на възрастните. Периода от 4 до 6 месеца е времето, през което захранването задължително трябва да започне. Растящото ви бебе не може да си набави всички жизненоважни хранителни вещества само от кърмата или адаптираното мляко.

Ето и знаци, които да търсите у бебето си – седи ли относително стабилно само? Това е знак, че мускулатурата му е заякнала и е готово за солидна храна. Интересува ли се от храната, която вие ядете и посяга ли към нея? Интереса е един от най-ярките знаци, че бебето трябва да опита солидна храна. Преглъща ли и се слюнчи, като ви види да хапвате нещо? Ако някои от тези знаци са налице преминете към стъпка 2.

2. Тест за готовност за солидна храна

Захранването на бебето винаги е бавен постепенен и изследователски процес за самото дете. То навлиза в света на възрастните и все повече започва да контролира себе си и реакциите си.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Направете следния тест, когато забележите, че детето ви има интерес към солидна храна: разбъркайте в малък съд малко бебешки ориз и кърма или адаптирано мляко. Направете сместа по-рядка, за да е по-лесно на детето да я преглътне. Вземете една бебешка лъжичка от сместа и я поднесете на бебето, ако то я приеме и преглътне, значи е готово да бъде захранено. Ако я изплюе, то изчакайте няколко седмици до следващия си опит. Теглото и развитието на бебето ви ще ни отведат към следващата стъпка.

3. По-голямо или по-малко бебче сте родили

Теглото на бебето ви при раждането също повлиява фазата на захранване, но не и точния момент. Обикновено майките на по-малките бебета бързат да ги захранят. Те мислят, че по-ранното захранване ще им помогне да наваксат ниското си тегло, но това съвсем не е вярно. Всъщност от солидната храна малките бебета си набавят само няколко калории. Важното е детето да прояви интерес към храната, а не да бъде насилвано и отвратено от нея. С каква храна да започнем и какви са ползите от това, ни води към стъпка 4.

4. Първата бебешка храна и въпросът за хранителните вещества

Мнозина смятат, че захранването на бебето е само и единствено с цел набавяне на хранителни вещества, важни за растежа на детето. Това съвсем не е така. В самото си начало захранването е повече с цел свикване на бебето с храната, отколкото набавяне на хранителни вещества.

Например бебетата, които са кърмени имат липса на желязо в повечето случаи. Бебешкия ориз и без глутеновите каши са обогатени на желязо. Те са идеалната първа бебешка храна, но не започваме да захранваме с тях заради желязото. Започваме с тях, защото консистенцията им е гладка, лесна за преглъщане и добре се смесват с познатото мляко за бебето. Така по-лесно бебето преодолява различната твърда консистенция на храната и не се травмира.

Някои захранвания започват с плодово пюре, други със зеленчуково, трети с пюре от месо или бобови култури, четвърти със зърнени каши, но истината е, че бебето ви ще ви покаже с какво ще започнете. И плавно преминаваме към стъпка 5.

5. Кога най-късно да започнем захранването

Не си мислете, че трябва да забавяте или форсирате захранването на бебето. Най-късно до навършване на 6-я месец на бебето ви то трябва да е започнало. Трябва много добре да прецените готовността на детето и да си оставите период, в който можете да му давате почивка ако не е готово да приеме солидна храна. Затова нашият съвет е да започнете захранването най-късно в 5-я месец, за да можете да го отлагате ако детето ви не е готово.

Изпробвайте изброените подходящи първи храни и вижте коя ще се хареса на детето ви. Така ще му дадете добър старт за солидна храна и помнете: никога не го насилвайте да яде каквото не му се иска да яде!

Сега, след като почти открихме разковничето на доброто захранване то нека наблегнем на храните, които постепенно да включваме. До навършването на една година бебето трябва да опита и изследва много вкусове, така че процеса е труден и за вас и за него.

Захранването на бебето до 1 година

И така, вече сте дали първата солидна храна на детето, то я е приело и е време да стартирате едно пътуване из дебрите на вкуса, цветовете, текстурите и харесването или отхвърлянето.

4-6 до 8 месеца

В този период от захранването трябва да наблегнете на плодови, зеленчукови пюрета и зърнени каши. Ако сте започнали захранването на 4 месеца с бебешки ориз или без глутенова каша, то постепенно въведете плод, а след това зеленчук.

Не бързайте, както с количеството, така и с видовото разнообразие. Започнете от 1-2 лъжички и стигнете до около 100-150 грама пюре или каша, в зависимост от апетита на бебето. Стремете се да предлагате поне по 2-3 нови вкуса на седмица, като редувате плод и зеленчук. Относно зърнените кашу, мюсли и овесените ядки до 6-я месец не давайте глутен! Към зърнената каша пробвайте да добавите плодово пюре.

Относно честотата на порциите, разделете захранването на бебето на закуска, обяд и вечеря. Относно кърменето или адаптираното мляко, давайте на бебето си, колко иска и когато иска. За закуска давайте около 8-9 бебешки, ориз, без глутенова каша, за обяд към 12 редувайте зеленчуково пюре и постепенно въведете местното, за вечеря около 6-7 давайте плод с ориз или зеленчуково пюре.

8 месеца до 1 година

Като рутинен подход си остават закуската, обяда и вечерята, но вмъквате плод в 10-11 часа и следобедна каша или овесени ядки към 16 часа. През периода е добре да включите риба в менюто на бебето, млечна каша за вечеря и да давате гризини, бебешки макарони и паста, както и бебешки бишкоти и бисквити.

Можете да включите към 11-я месец киселото мляко и плодове, вече нарязани на парченца, а не пюрирани, както и зеленчуци, като моркови и тиквичка на кубчета. В края на 12-я месец е време за опит от общата храна в семейството. До тогава трябва да сте предложили крем-супа, попара със сирене, йогурт и всички видове меса, но давайте все още безсолна храна или поне такава със съвсем малко сол.

Захранването на бебето е истинско приключение за майката и скъпоценната ѝ рожба. Преминете през този изследователски период с много усмивки и положителни емоции.

f | Сподели с приятели