Менюто на подрастващото ни бебе и ролята на рибата и месото в него

Менюто на подрастващото ни бебе е много важно да бъде разнообразно и балансирано. След, като вече сме захранили мъничето и сме му предложили плодови и зеленчукови пюрета, идва време да помислим за ролята на рибата и месото в седмичното му меню. Кога трябва да ги въведем в бебешкото хранене и с какво са полезни ще ви разкажем в тази статия.

Менюто на подрастващото ни бебе и ролята на рибата и месото в него

Месото в менюто на подрастващото ни бебе

След като сме преминали началната фаза по захранването на детето си, около седмия, осмия месец от развитието му е време да добавим в хранителния му режим месото. То е богато на протеини от животински характер, има много минерали и витамини и така спомага правилното развитие на малчугана.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За да започнете да предлагате месо от разнообразен тип на бебето първо започнете да го смесвате с храна, която то вече приема и харесва. Тоест любимите зеленчуци на бебето, комбинирайте с пилешко, пуешко, заешко, а после и с телешко, и свинско месо. Започва се с малко парченце месо, за да се види реакцията на стомаха на бебето, каква ще бъде. Така няма да претоварите бебешкия стомах и новата храна ще бъде успешно имплантирана в менюто на детето. След, като сте дали на бебето си да пробва всички горе споменати меса, най-последно въведете агнешкото месо. То е по-тежко и с него трябва да се внимава, за да нямате проблеми. Обедното хранене е най-удачното време да се хапва месо от малчугана, така че е добре да заложите на него. Относно това, колко често да давате месо, то обикновено се дава през ден, като се редуват зеленчуково пюре с жълтък и месно пюре.

Когато стане дума за салами, кренвирши и други преработени изделия от месо, не бива да ги давате на бебето. Те са вредни за него и развалят здравословния му режим на хранене. Качественото натурално месо, добре приготвено, е най-добрият вариант за бебето ви.

Рибата в менюто на подрастващото ни бебе

Обикновено рибата е препоръчително да се въведе в бебешкото меню към осмия до единадесетия месец от развитието на бебето. Тя, би трябвало да се дава на бебето поне веднъж, два пъти седмично, за да се развива организма му правилно и да си набавя всички необходими хранителни вещества. Единствено при успешно въвеждане на месо в менюто на подрастващото ни бебе е редно да преминем към въвеждане на риба!

Морските храни и в частност рибата са много полезни. Много изследвания в областта са доказали, че по-големите количества морски дарове в менюто благоприятстват доброто здраве. Някои бебета обаче не харесват вкуса и мириса на рибата. Те не бива да бъдат насилвани да се хранят с нея, само защото е здравословно! Ако пробвате да давате риба на бебето си няколко пъти и то винаги е зле настроено към нея, просто заместете полезните и свойства с други храни, като богатите на протеини и белтъчини яйца, млечни продукти, соя, грах, зелен фасул и други.

Когато въвеждате рибата винаги започвайте от не мазните риби, като бяла риба например. После се въвеждат и скумрия, хек, сьомга и други. С рибата, като детска храна трябва да се внимава, защото понякога води до алергични реакции! От друга страна обаче, рибата като храна се усвоява много лесно от организма и съдържа големи количества Омега3 и Омега6 мастни киселини. В нея има и големи количества от витамините А, С, Е, В и D.

Морската храна и рибата са от групата на храните с ниски нива на холестерол. Те са богати на таурин. Това е аминокиселина благоприятстваща производството на инсулин. Така риска от диабет в ранна детска възраст донякъде е премахнат. Най-много от тази аминокиселина има в морските дарове, като треска, костур, скариди и калмари, както и морски риби. Не на последно място рибата е източник на добри количества калций, който е жизненоважен за растящите детски кости.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Менюто на подрастващото ни бебе определено е много важно да съвместява комбинирането на месо и риба, освен на зеленчуци и плодове. Дори менюто на бременната, докато плода се развива е жизненоважно да включва риба и месо в балансирани количества. Проучванията сочат, че именно този баланс води до добро зрение и здраве на новороденото. Когато детето е навършило година вече може да му давате парченца риба и месо. Трябва да се внимава те да са много добре почистени от кости и да не са много големи. Най-добре е да се приготвят варени или печени, в никакъв случай пържени риби и меса!

Как да организираме менюто на подрастващото ни бебе с месо и риба?

Досега сте давали плодово пюре за десерт и зеленчуково за основно ястия на обяд. След, като захраните детето и с месо, и с риба последователно, е добре да редувате храните. Тоест един ден на обяд давате зеленчуци с твърдо сварен жълтък, а на другия давате месо и зеленчуци. Така в седмицата поне три пъти ще дадете разнообразно месо, три пъти зеленчуци и жълтък и ще остане един ден, в който е добре да предложите риба. Обедното хранене е най-подходящото време. Когато бебето стане на поне година и половина, две можете да давате и подобни храни вечер, но не прекалено късно.

Менюто на подрастващото ни бебе винаги трябва да е разнообразно, балансирано и премерено по количества. Така ще отгледаме едни здрави, щастливи и усмихнати малчугани.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели