Захранване – традиционни и нетипични за българчето храни

Захранване на бебето и методите, по които да го осъществим, какви видове храни да включим, кои са традиционните и нетипичните за българчето храни и кога да започнем, както и купища други въпроси, на които всяка майка иска да си отговори.

Захранване на бебето

В зависимост дали захранвате първата или втората си вече рожба, въпроси относно процеса на захранването винаги изникват по пътя.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Днешното общество е твърде различно и начина, по който отглеждаме децата си е различен също. Въпреки това българчето е захранвано от майка си не само с нетрадиционни и нови храни за страната ни, но и със храни използвани от нашите баби и прабаби, когато са ни отглеждали.

Системи на захранване

Като цяло сред българските майки са се оформили две системи за захранването на бебето, в зависимост от периода на развитие, в който твърдите или солидни храни са включени в режима на хранене на бебето. Това разбира се далеч не са единствените системи на захранване, но най-разпространените до момента сред майките.

И при двете, независимо в какъв период се захранва, сокът е първата различна храна от млякото, която се предлага на бебето. Плодовете като ябълка и морков са традиционните, които се ползват, но все повече се включват и екзотични плодове като банан, папая, манго и други за соковете. Дали ще захраните по-рано или по-късно бебето, зависи от самото дете, навиците и предпочитанията му и най-вече от опитността на майката. Младите и неопитни майки, като че ли се страхуват и предпочитат да кърмят бебето си или да го хранят с изкуствено мляко по-дълго време.

Захранване от 4-5 месец – това, така наречено по-ранно захранване е по типично за бебетата отглеждани на изкуствено мляко. Те по-рано проявяват интереса си към солидната храна и по-бързо биват въведени в режима на общото хранене. По-склонни са да опитват нови и различни храни. Бебетата родени с по-ниско тегло също като цяло преминават по-рано на солидна храна, донякъде за да наваксат в развитието си. Всичко това, обаче не са закони и детето е това, което определя в голяма степен, кога ще премине на различна от млякото храна. Въпросът, традиционни и нетипични храни, кое ще предпочете детето, си остава въпрос на вкусови качества?

Захранване от 6-7 месец – по-късното захранване е типично за бебетата отглеждани на кърма. Много от майките предпочитат удобството и близостта от кърменето и им се иска процеса да трае по-дълго време. Тук обаче, колкото и да е полезна кърмата за бебето в първите му месеци на растеж, в по-късен период на развитие се появява опасността от липсата на жизненоважни за развитието и растежа вещества, съдържани в по-разнообразните храни. Понякога е доста трудно да въведеш бебето в света на солидните храни, ако самото то още не е готово за това.

Традиционни и нетипични за българчето храни!

Метода на въвеждане на храните за бебето ви следва една линия независимо, в кой период сте го захранили. Просто в зависимост от ранното или по-късно захранване възрастта на бебето ви е различна при различното започване. Първо се въвеждат плодовите сокове, следват зеленчуковите пюрета, въпреки че някои майки предпочитат плодовите, понеже се приемат по-добре от децата.

Едновременно със зеленчуковото пюре постепенно се въвежда и жълтъкът. Бебешкия ориз и безглутеновите каши се представят на тази фаза също. Следват месно-зеленчукови, рибни пюрета, глутенови каши, попара, кисело мляко, супа с месо и хляб и накрая се стига до общата храна готвена вкъщи.

Традиционни за българското бебе храни

Традиционните храни за региона ни и приети, като наследство от бабите и майките ни са: попара с масло и сирене (7-8 месец); твърдо сварен жълтък(прибавен към пюрето от 5-7 месец); каша от препържено брашно (4-6 месец); кисело мляко с бисквити ( 8-10 месеца); месна супа с хляб (9-12 месеца) и традиционните за региона общи гозби като пълнени чушки с ориз, мусака, миш-маш и други.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Нетипични за българското бебе храни

С появата на глобалните комуникации и отварянето на границите, нетипични за региона храни навлязоха все повече в менюто ни. Някои от тях са: авокадо и папая (4-6 месеца); манго, банан и ананас (6-9 месеца); овесени ядки, мюсли и бебешки макарони (8-12 месеца); киви и цитруси (12 месеца) и риби като сьомговата пъстърва (10-12 месеца).

Въпросът кои храни бебето ви ще възприеме по-добре, дали типичните за региона или не, остава неизяснен до момента. Но много изследвания в областта сочат, че типичните за дадения регион храни са по-полезни и дават правилно развитие на детето. Те един вид са кодирани в генома му. Дали е така не е доказано.

Захранването е преломна фаза в развитието на бебето и независимо дали ще застъпите по-ранно или по-късно захранване и дали традиционни и нетипични храни ще давате, вслушайте се в детето си. То само много ясно ще покаже какво му харесва и какво не. В никакъв случай не го насилвайте да яде нещо, което не желае. Вашето бебе е най-добрият ви съветник във фазата на захранване, вслушайте се в него!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели