Захранване – традиционни и нетипични за българчето храни

Захранване на бебето и методите, по които да го осъществим, какви видове храни да включим, кои са традиционните и нетипичните за българчето храни и кога да започнем, както и купища други въпроси, на които всяка майка иска да си отговори.

Захранване на бебето

В зависимост дали захранвате първата или втората си вече рожба, въпроси относно процеса на захранването винаги изникват по пътя.

Днешното общество е твърде различно и начина, по който отглеждаме децата си е различен също. Въпреки това българчето е захранвано от майка си не само с нетрадиционни и нови храни за страната ни, но и със храни използвани от нашите баби и прабаби, когато са ни отглеждали.

Системи на захранване

Като цяло сред българските майки са се оформили две системи за захранването на бебето, в зависимост от периода на развитие, в който твърдите или солидни храни са включени в режима на хранене на бебето. Това разбира се далеч не са единствените системи на захранване, но най-разпространените до момента сред майките.

И при двете, независимо в какъв период се захранва, сокът е първата различна храна от млякото, която се предлага на бебето. Плодовете като ябълка и морков са традиционните, които се ползват, но все повече се включват и екзотични плодове като банан, папая, манго и други за соковете. Дали ще захраните по-рано или по-късно бебето, зависи от самото дете, навиците и предпочитанията му и най-вече от опитността на майката. Младите и неопитни майки като че ли се страхуват и предпочитат да кърмят бебето си или да го хранят с изкуствено мляко по-дълго време.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Захранване от 4-5 месец – това така наречено по-ранно захранване е по типично за бебетата отглеждани на изкуствено мляко. Те по-рано проявяват интереса си към солидната храна и по-бързо биват въведени в режима на общото хранене. По-склонни са да опитват нови и различни храни. Бебетата родени с по-ниско тегло също като цяло преминават по-рано на солидна храна, донякъде за да наваксат в развитието си. Всичко това не са закони и детето е това, което определя в голяма степен кога ще премине на различна от млякото храна. Въпросът, традиционни и нетипични храни, кое ще предпочете детето, си остава въпрос на вкусови качества?

Захранване от 6-7 месец – по-късното захранване е типично за бебетата отглеждани на кърма. Много от майките предпочитат удобството и близостта от кърменето и им се иска процеса да трае по-дълго време. Тук обаче, колкото и да е полезна кърмата за бебето в първите му месеци на растеж, в по-късен период на развитие се появява опасността от липсата на жизненоважни за развитието и растежа вещества, съдържани в по-разнообразните храни. Понякога е доста трудно да въведеш бебето в света на солидните храни, ако самото то още не е готово за това.

Традиционни и нетипични за българчето храни

Методът на въвеждане на храните за бебето ви следва една линия независимо в кой период сте го захранили. Просто в зависимост от ранното или по-късно захранване възрастта на бебето ви е различна при различното започване. Първо се въвеждат плодовите сокове, следват зеленчуковите пюрета, въпреки че някои майки предпочитат плодовите, понеже се приемат по-добре от децата.

Едновременно със зеленчуковото пюре постепенно се въвежда и жълтъкът. Бебешкия ориз и безглутеновите каши се представят на тази фаза също. Следват месно-зеленчукови, рибни пюрета, глутенови каши, попара, кисело мляко, супа с месо и хляб и накрая се стига до общата храна готвена вкъщи.

Традиционни за българското бебе храни

Традиционните храни за региона ни и приети като наследство от бабите и майките ни са: попара с масло и сирене (7-8 месец); твърдо сварен жълтък(прибавен към пюрето от 5-7 месец); каша от препържено брашно (4-6 месец); кисело мляко с бисквити ( 8-10 месеца); месна супа с хляб (9-12 месеца) и традиционните за региона общи гозби като пълнени чушки с ориз, мусака, миш-маш и други.

Нетипични за българското бебе храни

С появата на глобалните комуникации и отварянето на границите, нетипични за региона храни навлязоха все повече в менюто ни. Някои от тях са: авокадо и папая (4-6 месеца); манго, банан и ананас (6-9 месеца); овесени ядки, мюсли и бебешки макарони (8-12 месеца); киви и цитруси (12 месеца) и риби като сьомговата пъстърва (10-12 месеца).

Въпросът кои храни бебето ви ще възприеме по-добре, дали типичните за региона или не, остава неизяснен до момента. Но много изследвания в областта сочат, че типичните за дадения регион храни са по-полезни и дават правилно развитие на детето. Те един вид са кодирани в генома му. Дали е така не е доказано.

Захранването е преломна фаза в развитието на бебето и независимо дали ще застъпите по-ранно или по-късно захранване и дали традиционни и нетипични храни ще давате, вслушайте се в детето си. То само много ясно ще покаже какво му харесва и какво не. В никакъв случай не го насилвайте да яде нещо, което не желае. Вашето бебе е най-добрият ви съветник във фазата на захранване, вслушайте се в него.

f | Сподели с приятели