Вредните бебешки храни за бебето в ранна възраст

Вредните бебешки храни – има ли такова понятие и защо една храна може да бъде вредна, а не полезна?

Вредните бебешки храни за бебето в ранна възраст

По принцип говорим за вредни храни в ранна детска възраст, когато те са дадени много по-рано, отколкото организма на бебето може да се справи с тях.

Цитруси, краве мляко, мъхести плодове… Кога

Като цяло процесът на захранване на бебе е много по-сложен механизъм, отколкото всъщност изглежда. Да храним правилно бебетата си е важно. Важно, защото още от утробата мъника бива подлаган на нашето безхаберие към храните, което продължава и в последващото му развитие след раждането.

Навярно сте чували на няколко месечно бебе да се дава сок от цитруси или глутен преди навършването на деветия месец. Това е вредно и превръща дадената храна във вредна моментално. В този материал ни иска да ви представим кога е уместно да давате специфични храни на бебето си, за бъдат полезни те за него, а не вредни. Ще засегнем въпроса с кравето мляко, с въвеждането на цитрусите, мъхестите плодове, яйцата и други храни.

Ето и още една полезна статия за въвеждането на меда в менюто на малките ви наследници. Сега към „вредните бебешки храни“.

Вредните бебешки храни – кога е твърде рано за някои храни и защо даването им е опасно

Независимо по какъв план захранвате бебето си и какви методи и съвети следвате – има храни, които повечето педиатри и специалисти съветват да се въведат в определени периоди. Например до шест месечна възраст не бива да давате на детето си храни съдържащи глутен. Дори неонатолозите понякога вдигат границата за въвеждане на глутен до девет месечна възраст на бебето. Глутенът се съдържа в хранителни продукти, като зърнените изделия, хляб, закуски и други. Той не е само в пшеницата, но и в овеса, ръжта и ечемика.

Докато не стане на три години е вредно да давате на детето си и различни видове ядки, семена, масло приготвено от ядки и фъстъци най-вече.

Рибата и продуктите съдържащи риба, както и яйцата са сред вредните храни в този ранен период за развитие на бебето. Същото се отнася и за меките сирена, кашкавали и цитрусите.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Сокът от грейпфрут, мандарина или портокал ще е много полезен на по-късен етап, но сега е вреден и опасен. През втората половина на развитието на бебето – до навършването му на година, не бива да давате храни с подправки. Главно става въпрос за сол, захар, черен пипер.

Чайове, като черния и зеления не са за едно бебе на година, дори две. Безалкохолните напитки, шоколада и производните му сладкиши трябва да въведете най-рано след навършване на година. Но препоръчително е все пак да е колкото се може възможно по-късно въвеждането на точно тези храни.

За бебето ненавършило година сред вредните бебешки храни попадат и млякото от кози или овце. Те крият в себе си риск от проявата на опасни и специфични алергични реакции.

Кравето прясно мляко също не бива да се дава, понеже и да не окаже фатален ефект в момента на даването му – повишава риска от развитието на автоимунни заболявания в последствие. Увеличава и риска от възникването на алергии към млечните белтъци.

Докато бебето ви не навърши поне две години, не бива да му давате нискомаслени млека и обезмаслени продукти от мляко. Защо? Защото така го лишавате от важни за растежа му мастно разтворими витамини и мазнини даващи му енергия.

Малко повече за вредните бебешки храни – кое ги прави вредни

Като цяло от раждането си до шест месечна възраст е препоръчително бебето да е изцяло на кърма. Ако има проблеми с кърменето и въобще с приема на адаптирано мляко – трябва да се консултирате с педиатър, който ще ви даде съвети за храненето.

Много майки са погрешно съветвани или на своя глава дават сокове преди бебето да навърши поне половин година. Това е изключително вредно за развиващата се все още храносмилателна система на мъника, дори сока да е от морков или ябълка. Киселинността в стомаха на бебето се повишава, когато дадете сок и това в ранна бебешка възраст не е добре.

Глутенът е специфична съставка на зърнените храни. Като зърнен протеин, глутенът трудно се усвоява от все още незрелия организъм на бебето и даването му може да е опасно поради възникването на бъдещи алергии и заболявания. Повечето специалисти препоръчват въвеждането му едва след 9-тия месец.

По въпроса с кравето мляко не мислете, че даването му е безобидно. Според статистики всяко четвърто дете проявява алергия към белтъка на кравето мляко, ако му се даде преди да е станало на година поне. Тук идва и спорния въпрос за ранното даване на киселото мляко. Според редица педиатри първо е добре бебето да се захрани с малко масло на около 7 месеца (в попарата например). След това може да въведете сиренето и изварата и последни се въвеждат киселото мляко и прясното краве мляко на около година.

Вредни бебешки храни докато не стане бебето ви на 12 месеца са и цитрусите. Те силно дразнят лигавицата на стомаха поради киселинността си, въпреки че са извор на витамини.

Мъхести плодове, като праскова, кайсия и киви е добре да се дават също след 12-я месец, понеже са предразполагащи към алергии.

Доматите са зеленчук, който съдържа хистамин и съответно предразполагат към алергии. Тях също давайте след годинката. Силни алергени са и яйцата, царевицата също. Бобовите култури преди годинката са сред вредните бебешки храни, понеже са тежки за смилане от стомаха на бебето.

Яйца по някои схеми на захранване се дават още от 6-я месец (жълтък), но това от съвременната педиатрия се препоръчва чак след 10-я месец евентуално. Солта и захарта са сред вредните бебешки храни, защото увреждат бъбреците и предразполагат към заболявания в по-късните години на детето.

Соята и ядките въпреки, че някои препоръчват след годинката, е добре да въведете чак след, като детето навърши три години. Общо взето забраните са доста, но не всеки се съобразява с тях и дава вредните бебешки храни по-рано – на свой собствен риск.

Добре е да осъзнаете, че ефектът от дадена вредна храна не е моментален и не винаги израза е в алергична реакция. Вредните бебешки храни дадени по-рано всъщност вредят в дългосрочен план и това е най-голямата им опасност. Затова бъдете информирани и внимателни мили майки.

Винаги внимавайте, какво слагате в чинията на бебето си. Ако ви бяхме полезни, прочетете и материала ни за храните за имунитет в менюто на бебето през есента.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
10.01.2021 Иванка

Статиите си противоречат доста често. Така стои въпросът по отношение на яйцето. На едно място пише след 10ия месец, а на друго след 6.