Препоръчителни количества калий и желязо в менюто на растящото бебе

Като цяло храненето на бебето е процес, който изисква добра доза знание, подготовка по въпроса за значението на хранителните вещества и най-вече готовност за търпение и умението да не се отказваш.

Препоръчителни количества калий и желязо в менюто на бебето

Много майки страдат от чувство за вина, че децата им не се хранят здравословно, че поемат по-малки или по-големи количества храна. А всичко се крие в баланса и стремежа да се храним разнообразно, да даваме този пример на децата си и никога да не се отказваме да ги подтикваме да пробват нови и нови храни – без да ги отвращаваме от тях, като ги притискаме да ги ядат.

Растящото бебе и дете имат нужда от много витамини, минерали, полезни мастни киселини и въобще хранителни вещества, за да се развиват правилно. Поради тази причина днес концентрираме вниманието ви над едни жизненоважни минерали за растежа на бебето – а именно желязото и калия.

Преди да прочетете за тях, дозите и ползите им, спрете вниманието си и на материала ни за въвеждането на яйцата в бебешкото меню – тази тема винаги е била спорна и разнопосочна, а ние ще ви дадем точната информация.

Препоръчителните количества калий и желязо в менюто на вашето бебе

Както желязото, така и калият са много важни за жената по време на бременността ѝ, за бебето в утробата ѝ и в последствие за растящото новородено. И двата минерала са основополагащи за добрият имунитет, предотвратяването на анемии при бебетата, добър растеж и много други ползи.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Желязото в менюто на бебето – количества, ползи, източници и предозиране

Въпреки, че желязото е толкова важно за нашите бебета – често несъзнателно допускаме липсата му или предозиране с него. Желязото е единствения минерал, който пряко влияе на хемоглобина в кръвта и спомага за преноса на кислород и червени кръвни клетки по нея. За съжаление най-често, както при деца така и при възрастни липсата на желязо е най-често срещана в световен мащаб. Това води до проявления на умора, слабост, липса на концентрация и трайна памет – тоест анемия, която може и да бъде фатална понякога.

За новороденото и формирането на мозъка му и неговите функции, желязото е жизненоважно. Като цяло от храната обикновено си набавяме необходимите количества желязо, стига да се храним разнообразно и балансирано. Препоръчителните дози на ден за деца под една година не са оказани, но в периода на растеж от 1-на до 3-ри години – те са поне 7 милиграма дневно желязо.

До 8-сем годишна възраст тази доза на ден скача до 10 милиграма, а ако детето ви не яде достатъчно или въобще местни и млечни продукти – то трябва да приема в добавка поне два пъти повече желязо. Трябва да знаете, че добавките с желязо много по-трудно се усвояват от бебетата и децата, отколкото когато ги поемат от естествени хранителни източници. Затова и доброто хранене със здравословни основи е най-добрият източник на минерала.

Най-лесно желязото се усвоява от животински източници, като птиче месо, телешко и други. Желязото прието от растителни източници трябва да се комбинира с добри дози витамин С – понеже той подобрява усвояването му. Така например зелените зеленчуци, бобовите култури, пълнозърнестите продукти, броколито и други трябва да се комбинират с плодове и зеленчуци богати на витамин С, като портокали, манго, домати, пъпеш, ягоди и други. Най-богати на желязо са овесените ядки, зърнените храни, лещата, говеждото месо и бобовите култури, спанака, стафидите и още други.

Когато бебето приема желязо по естествен път то почти няма как да се предозира, докато ако го приема, като добавка този риск е доста голям. Предозирането може да е токсично за вашето дете, затова до 13-сет годишна възраст е добре да не приема повече от 40 милиграма желязо дневно.

Калият в менюто на бебето – защо е важен, нужни количества, хранителни източници и риска от предозиране

Дори и да не ви се вярва калият е важен не само за възрастните, но и за децата. Той контролира баланса на вода в организма и контролира кръвното налягане. Винаги калият е добре да се комбинира по действие с натрия, за да действа оптимално. Често при децата е опасно поддържането на ниски нива калий в организма и високи на натрий – така се получава високо артериално налягане.

Минерала помага за превенция на състояния, като камъни в бъбреците и остеопороза на по-късен етап в живота. За новородени до навършване на една година няма оптимални дневни дози за прием на калий, но от 1-на до 3-ри годишна възраст е нужно да се приемат поне по 3 хиляди милиграма дневно. До 8-сем годишна възраст този дневен прием скача на 3800 милиграма дневно. Разбира се, както калия така и желязото не се следят ежедневно – добре е да следите нивата им при стандартните кръвни периодични тестове и ако има отклонения да предприемете мерки за детето си.

Най-добрите източници на калий са свежите зеленчуци и плодове, като картофи, домати, сливи, сушени стафиди или сини сливи. Калий има също и в месото и млечните храни, но той е по-трудно усвоим от организма на децата. Сока от портокали, пъпеша и динята, слънчогледовите семки, бадемите, спанака и белия боб също са много богати на калий. Бананите и зърнените трици също го съдържат в оптимални количества. За малките деца, богатите на калий храни, като ядки и семки не се дават за директна консумация, също както и сушените плодове. Трябва да ги смелите или пасирате и да ги предложите под формата на добавка в пюре.

Предозиране с калий може да се случи, но все пак за целта няма оказани горни препоръчителни граници на прием от минерала. Предозирането е опасно и ако в организма на детето ви няма баланс между калии и натрий – то ще бъде уморено, ще има болки в мускулите, проблеми с храносмилането и стомаха. Освен това пулсът и ритъма на сърцето му ще са дисбалансирани. Затова е нужно да се прегледа от специалист и да се направят нужните изследвания.

Надяваме се тази информация да ви беше полезна, за да изградите едно балансирано и здравословно меню за подрастващото си бебе. А сега е време да се информирате и за вредните бебешки храни в ранна детска възраст – добре е да ги познавате и да не ги давате без да имате едно наум.

f | Сподели с приятели