Препоръчителни количества калий и желязо в менюто на растящото бебе!

Препоръчителни количества калий и желязо в менюто на вашето бебе!?

Препоръчителни количества калий и желязо в менюто на бебето

Като цяло храненето на бебето е процес, който изисква добра доза знание, подготовка по въпроса за значението на хранителните вещества и най-вече готовност за търпение и умението да не се отказваш.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Много майки страдат от чувство за вина, че децата им не се хранят здравословно, че поемат по-малки или по-големи количества храна. А всичко се крие в баланса и стремежа да се храним разнообразно, да даваме този пример на децата си и никога да не се отказваме да ги подтикваме да пробват нови и нови храни – без да ги отвращаваме от тях, като ги притискаме да ги ядат!

Растящото бебе и дете имат нужда от много витамини, минерали, полезни мастни киселини и въобще хранителни вещества, за да се развиват правилно. Поради тази причина днес концентрираме вниманието ви над едни жизненоважни минерали за растежа на бебето – а именно желязото и калия!

Преди да прочетете за тях, дозите и ползите им, спрете вниманието си и на материала ни за въвеждането на яйцата в бебешкото меню – тази тема винаги е била спорна и разнопосочна, а ние ще ви дадем точната информация!

Препоръчителните количества калий и желязо в менюто на вашето бебе!

Както желязото, така и калият са много важни за жената по време на бременността ѝ, за бебето в утробата ѝ и в последствие за растящото новородено. И двата минерала са основополагащи за добрият имунитет, предотвратяването на анемии при бебетата, добър растеж и много други ползи.

Желязото в менюто на бебето – количества, ползи, източници и предозиране

Въпреки, че желязото е толкова важно за нашите бебета – често несъзнателно допускаме липсата му или предозиране с него. Желязото е единствения минерал, който пряко влияе на хемоглобина в кръвта и спомага за преноса на кислород и червени кръвни клетки по нея. За съжаление най-често, както при деца така и при възрастни липсата на желязо е най-често срещана в световен мащаб. Това води до проявления на умора, слабост, липса на концентрация и трайна памет – тоест анемия, която може и да бъде фатална понякога!

За новороденото и формирането на мозъка му и неговите функции, желязото е жизненоважно. Като цяло от храната обикновено си набавяме необходимите количества желязо, стига да се храним разнообразно и балансирано. Препоръчителните дози на ден за деца под една година не са оказани, но в периода на растеж от 1-на до 3-ри години – те са поне 7 милиграма дневно желязо.

До 8-сем годишна възраст тази доза на ден скача до 10 милиграма, а ако детето ви не яде достатъчно или въобще местни и млечни продукти – то трябва да приема в добавка поне два пъти повече желязо! Трябва да знаете, че добавките с желязо много по-трудно се усвояват от бебетата и децата, отколкото когато ги поемат от естествени хранителни източници!!! Затова и доброто хранене със здравословни основи е най-добрият източник на минерала.

Най-лесно желязото се усвоява от животински източници, като птиче месо, телешко и други. Желязото прието от растителни източници трябва да се комбинира с добри дози витамин С – понеже той подобрява усвояването му. Така например зелените зеленчуци, бобовите култури, пълнозърнестите продукти, броколито и други трябва да се комбинират с плодове и зеленчуци богати на витамин С, като портокали, манго, домати, пъпеш, ягоди и други. Най-богати на желязо са овесените ядки, зърнените храни, лещата, говеждото месо и бобовите култури, спанака, стафидите и още други.

Когато бебето приема желязо по естествен път то почти няма как да се предозира, докато ако го приема, като добавка този риск е доста голям. Предозирането може да е токсично за вашето дете, затова до 13-сет годишна възраст е добре да не приема повече от 40 милиграма желязо дневно!

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Калият в менюто на бебето – защо е важен, нужни количества, хранителни източници и риска от предозиране

Дори и да не ви се вярва калият е важен не само за възрастните, но и за децата. Той контролира баланса на вода в организма и контролира кръвното налягане. Винаги калият е добре да се комбинира по действие с натрия, за да действа оптимално. Често при децата е опасно поддържането на ниски нива калий в организма и високи на натрий – така се получава високо артериално налягане.

Минерала помага за превенция на състояния, като камъни в бъбреците и остеопороза на по-късен етап в живота. За новородени до навършване на една година няма оптимални дневни дози за прием на калий, но от 1-на до 3-ри годишна възраст е нужно да се приемат поне по 3 хиляди милиграма дневно! До 8-сем годишна възраст този дневен прием скача на 3800 милиграма дневно. Разбира се, както калия така и желязото не се следят ежедневно – добре е да следите нивата им при стандартните кръвни периодични тестове и ако има отклонения да предприемете мерки за детето си!

Най-добрите източници на калий са свежите зеленчуци и плодове, като картофи, домати, сливи, сушени стафиди или сини сливи. Калий има също и в месото и млечните храни, но той е по-трудно усвоим от организма на децата. Сока от портокали, пъпеша и динята, слънчогледовите семки, бадемите, спанака и белия боб също са много богати на калий. Бананите и зърнените трици също го съдържат в оптимални количества. За малките деца, богатите на калий храни, като ядки и семки не се дават за директна консумация, също както и сушените плодове. Трябва да ги смелите или пасирате и да ги предложите под формата на добавка в пюре!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Предозиране с калий може да се случи, но все пак за целта няма оказани горни препоръчителни граници на прием от минерала. Предозирането е опасно и ако в организма на детето ви няма баланс между калии и натрий – то ще бъде уморено, ще има болки в мускулите, проблеми с храносмилането и стомаха. Освен това пулсът и ритъма на сърцето му ще са дисбалансирани. Затова е нужно да се прегледа от специалист и да се направят нужните изследвания.

Надяваме се тази информация да ви беше полезна, за да изградите едно балансирано и здравословно меню за подрастващото си бебе. А сега е време да се информирате и за вредните бебешки храни в ранна детска възраст – добре е да ги познавате и да не ги давате без да имате едно наум!

| Сподели с приятели