Грешки при храненето на децата в ранна възраст

Имaте ли проблем с храненето на детето си? Ако е така, прочетете статията. В нея сме описали някои от най-честите грешки, които родителите допускат при храненето.

хранене на детето

Силно подправена храна

Подправките в детските храни е редно да бъдат избягвани поне до годинка. Но дори и след това за детето те имат много силен вкус, ето защо е редно количествата да са много по-малки. Това важи и за солта. Много хора не могат да консумират пресолена храна. А десткият организъм е все още съвсем крехък. Затова солта в ястията за детето трябва да е в минимално количество. Мъничетата усещат всичко с много по-силен вкус от възрастните.

Еднообразна храна

Дори и да давате различна храна на детето си, има много голямо значение по какъв точно начин го правите. Малките деца имат нужда да видят храната. Да я усетят. Да я докоснат, за да я изследват. А не просто да сложите в устата им някаква попарка, или кашичка. Те са изследователи. Съобразете се с това! И ги оставете да се докоснат сами до нея. Само така те ще решат какво харесват и какво – не. Децата имат нужда сами да усетят вкуса на зеленчуците, на плодовете, на месото, на всеки един продукт поотделно, за да формират собствените си предпочитания.

Хранене пред телевизора

Установено е, че децата приемат много по-голямо количество калории, когато вниманието им е ангажирано с нещо, например с анимация. Ето защо е редно да определите конкретно място за хранене. Най-добре е то да е спокойно пространство, от което отсъства телевизор и компютър.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

„Скучна“ храна

При наличието на такова многообразие от нездравословни, но безспорно вкусни храни, как очаквате, че детето ви ще посегне към зеленчуците? Ако искате то да се храни здравословно, трябва да се постараете да направите храната му по-апетитна и по-атрактивна. Добавете сосове (натурални по възможност) към зеленчуковите ястия. Или други любими негови храни. А може просто да направете една забавна и интересна салата. Дори и само зеленчуци да му предложите, „впрегнете“ въображението си, аранжирайте чинията така, че то да поиска да ги опита.

Насилване

Не ги насилвайте! Ако детето ви е решило, че не харесва една храна, не го карайте да я яде. Много родители предлагат на децата си награда, ако изядат определена храна, която не харесват. Това е погрешен подход. Детето, също като вас, има свои предпочитания. То много добре знае какво точно не харесва. Поинтересувайте се с какво е полезна храната, която отхвърля и намерете друга, която да има сходни ползи за организма. Това би могло да е по-добро разрешение на проблема.

Едно изследване, направено в подкрепа на захранването, водено от бебетата, показва, че много често децата избягват храни, към които в последствие се оказва, че са алергични. Не се случва винаги. Но често. Дори и на две или три години да е детето, то само може да избере кой продукт да избягва. А вие можете да поставите храната на масата, за да знае детето, че има избор.

Отказвате се прекалено бързо

Макар и да изглежда, че тази точка си противоречи с горната, не е така. В предходната обърнахме внимание само на един продукт. Тук ще разгледаме цяла група. Например зеленчуци. Всички знаем, че зеленчуците са важни за правилното функциониране на организма. Те са нещо, от което не бива детето да се лишава. Но ако то не иска зеленчуци? Никакви? Тогава специалистите съветват да не се отказвате прекалено бързо. Ако веднъж детето ви откаже повечето видове зеленчуци, пригответе му зеленчуково ястие отново. По друг начин. С различни зеленчуци. И след това отново. Намерете начин да му предложите храната така, както то ще я хареса. Опитвайте нови варианти… Не го насилвайте! Но и не се отказвайте!

Сладкиши за награда

Много родители стимулират децата си да свършат нещо, което не желаят, като им предлагат сладкиши за награда. Това не е правилно. Защото по този начин детето ще си изгради мнение, че сладките неща са нещо, към което то трябва да се стреми. Че са полезни дори. А така ще му покажете, че здравословните неща са храна второ качество. Не искате това, нали?

Личен пример

Ако имате желание детето ви да се храни здравословно, то и вие трябва да го правите. Тук е моментът да уточним, че когато говорим за здравословно хранене, имаме предвид храна, която носи своите ползи за организма. Полезна храна, без която тялото ни не може да функционира правилно. Ако искате вашето дете да закусва плодове, а вие самите хапвате мекици например, детето ви няма да закусва плодове. То се учи от вас. Но не от думите ви, а от действията ви. Излишно е да му казвате кое е правилно и кое – не. Покажете му го! То само така ще разбере.

Не прекалявайте с крайностите

Разбира се, всяка крайност е лоша. Не е нужно да лишавате децата си напълно от всяко вредно нещо. Позволявайте му понякога нездравословни храни, но в разумни количества. Снаксовете, бисквитите, солетите не са полезни. Всъщност вредните изкушения са навсякъде. Ето защо няма как напълно да го лишите от тях. Но когато поддържате един баланс, това ще е добре за детето. То и ще е доволно, и ще е здраво.

f | Сподели с приятели