Хранене на бебе от 1 до 2 години – факти и особености

Хранене на бебе от 1 до 2 години, с какво е по-различно, какво е нужно детето да си набави и защо е добре да сме информирани за балансираното хранене?

Хранене на бебе от 1 до 2 години

Периодът, когато минаваме детето на обща храна, не е по-малко инфарктен, от периода на самото захранване.

След навършването на година бебето има вече различни нужди и потребности. От една до две години детето се променя бързо, расте усилено и съответно има нужда от по-разнообразни и балансирани хранителни вещества, които да поема.

За разлика от захранването, за което са изписани тонове информация, периодът на хранене на бебе от 1 до 2 години е леко пренебрегван и от специалисти, и от родители. Той обаче също е изключително важен, затова и ще ви споменем за ключовите факти и особености в него.

Хранене на бебе от 1 до 2 години – какво, кога и защо

Детето навършило една година е вече пълноценен член на семейната маса. То може да хапва вече всякаква храна, може да я дъвче добре и има все по-голям интерес да опита от всичко. Освен това много е важно да приобщите мъника си да се храни с вас на общата семейна маса, защото така се чувства като вас най-малкото – член на семейството.

Когато сервирате на мъничето не му предлагайте храна различна от вашата. Не бива да му я дробите, мелите или променяте. Бебето забелязва всичко и ако му давате нещо различно от вашето се чувства ощетено най-малкото и пренебрегнато, дори и да не казва. Освен това сядането на масата е ритуал, всеки си има място, дори и да има разговори не отвличайте вниманието на детето прекалено много от храната или пък му пускайте телевизор или таблет – вредно е.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако сега научите детето да се храни правилно, то винаги ще го прави оттук нататък! Относно нуждите от хранителни вещества за хранене на бебе от 1 до 2 години, те са следните – на ден детето трябва да поема най-малко до 1300 кило/калории. В тях влизат най-много въглехидрати около 160 грама, до 35 грама протеин и до 45 грама мазнини. Разбира се една майка няма да тръгне да мери хранителните вещества поотделно в порциите храна на мъника, но спазвайки балансирано и разнообразно меню – ще постигне посочените дози в общи линии. Освен нужните хранителни вещества в ежедневния режим на бебето е нужно те да бъдат разпределени подходящо между закуската, обяда и вечерята.

Най-много енергийна стойност трябват да има обяда, след това закуската и вечерята. Ако приемем за 100% енергийната стойност на дневното меню, то в закуската е добре да вложим 25%, в обяда 30%, следобедната закуска около 15% (за да не развалим вечерят, но и да не оставим детето гладно) и 30% във вечерята. От всичко това личи, че между трите хранения с основен характер, енергията е разпределена почти наравно. Много е важно да предлагате за хранене на бебе от 1 до 2 години разноцветни, разнообразни по консистенция и вкус храни. Това ще помогне на детето ви да придобие свой собствен вкус за хранене и да приеме, че вече твърдата храна е неговата храна, а не млякото.

В тази възраст давате още мляко на бебето, но добре е да ограничите количеството му до 300 милилитра на ден, а не цели 600. Останалите количества калций детето ще набави от твърди храни, като сирене, кашкавал и кисело мляко. След като стане на година и три месеца вече може да давате на бебето си краве прясно мляко, без да се страхувате за здравето му.

Хранене на бебе от 1 до 2 години – като възрастните, но не съвсем

От една до две години бебето хапва, каквото и вие на вид поне, но на вкус малко по променено. Като цяло мама и татко е добре да се пригодят към нуждите на мъника, защото ще е по-здравословно и за тях. На първо място не прекалявайте със солта и захарта в гозбите – те вредят на бебето ви.

Относно подправките, добре е вече да ги въведете в менюто на малкия/та, но по-слаби и щадящи стомаха подправки. Ако сте любители на лютото, рано е да го давате и на детето си, рискувате да му докарате язва. Освен това един възрастен има нужда от повече фибри, докато стомаха на бебето още не е дотам узрял за големи количества от тях. Прекалено богатата на фибри храна ще засити детето прекалено много и до голяма степен ще възпрепятства усвояването на желязото и калция в организма му.

Желязото е жизненоважен минерал за хранене на бебе от 1 до 2 години, така че предлагайте на мъника богати на желязо зеленчуци и червено месо. Освен това знаем, че децата обожават една храна, а от друга се отвращават. Не бива да позволявате това, еднообразното и монотонно меню ще доведе до липси в организма на мъника ви.

Задължително предлагайте зеленчуци и риба! Балансираната и разнообразна диета за хранене на бебе от 1 до 2 години цели – осигуряване на адекватен растеж и развитие, премахване риска от липса на витамини и минерали, засилване на имунитета.

Прочетете още за ролята на месото и рибата в менюто на подрастващото бебе.

Позволени храни за дете от една до две години

На година бебето вече яде намачкана храна, а не пасирана. То може да хапва мед и шоколад, но умерено. На година и половина може да давате всичко, супи с фиде, зеленчукови супи, риба с гарнитура, както и месо, само не давайте морски дарове. По същото време бебето е вече готово и за млечни продукти, като сирене и кашкавал, но внимавайте нека да не са солени. На две години бебето ви може да яде и пържени или варени яйца, не само жълтъка.

Ето и едно примерно дневно меню за ориентир:

  • Закуска – предложете пресен сок или чаша мляко заедно с пълнозърнести мюсли или попара със сирене;
  • Обяд – комбинирайте ориз, картофи или фиде със зеленчуци за супа, основното е добре да е месо или риба със салата, а десерта кисело мляко. Добре е поне три пъти в седмицата бебето да хапва риба и яйца.
  • Вечеря – пилешко или пуйка с гарнитура от зеленчуци, чаша прясно мляко.

Междинни хранения (преди обяд и преди вечеря) – плод, плодов сок или парче сухар, бисквита.

Прочетете още и за храненето на бебе на година и избора готвене у дома или детска кухня.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
02.08.2021 Русана

И как едногодишно дете "може дъвче добре",при условие, че още няма кътници!?