Хранене на бебе от 1 до 2 години – факти и особености

Хранене на бебе от 1 до 2 години, с какво е по-различно, какво е нужно детето да си набави и защо е добре да сме информирани за балансираното хранене? Периода, когато минаваме детето на обща храна, не е по-малко инфарктен, от периода на самото захранване.

Хранене на бебе от 1 до 2 години

След навършването на година, бебето има вече различни нужди и потребности. От една до две години, детето се променя бързо, расте усилено и съответно има нужда от по-разнообразни и балансирани хранителни вещества, които да поема.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За разлика от захранването, за което са изписани тонове информация, периода на хранене на бебе от 1 до 2 години е леко пренебрегван и от специалисти, и от родители. Той обаче също е изключително важен, затова и ще ви споменем за ключовите факти и особености в него.

Хранене на бебе от 1 до 2 години – какво, кога и защо?

Детето навършило една година е вече пълноценен член на семейната маса. То може да хапва вече всякаква храна, може да я дъвче добре и има все по-голям интерес да опита от всичко. Освен това много е важно да приобщите мъника си да се храни с вас на общата семейна маса, защото така се чувства като вас най-малкото –член на семейството. Когато сервирате на мъничето не му предлагайте храна различна от вашата. Не бива да му я дробите, мелите или променяте. Бебето забелязва всичко и ако му давате нещо различно от вашето се чувства ощетено най-малкото и пренебрегнато, дори и да не казва. Освен това сядането на масата е ритуал, всеки си има място, дори и да има разговори не отвличайте вниманието на детето прекалено много от храната или пък му пускайте телевизор или таблет – вредно е.

Ако сега научите детето да се храни правилно, то винаги ще го прави оттук нататък! Относно нуждите от хранителни вещества за хранене на бебе от 1 до 2 години, те са следните – на ден детето трябва да поема най-малко до 1300 кило/калории. В тях влизат най-много въглехидрати около 160 грама, до 35 грама протеин и до 45 грама мазнини (полезни!!!). Разбира се една майка няма да тръгне да мери хранителните вещества поотделно в порциите храна на мъника, но спазвайки балансирано и разнообразно меню – ще постигне посочените дози в общи линии. Освен нужните хранителни вещества в ежедневния режим на бебето е нужно те да бъдат разпределени подходящо между закуската, обяда и вечерята.

Най-много енергийна стойност трябват да има обяда, след това закуската и вечерята. Ако приемем за 100% енергийната стойност на дневното меню, то в закуската е добре да вложим 25%, в обяда 30%, следобедната закуска около 15% (за да не развалим вечерят, но и да не оставим детето гладно) и 30% във вечерята. От всичко това личи, че между трите хранения с основен характер, енергията е разпределена почти наравно. Много е важно да предлагате за хранене на бебе от 1 до 2 години разноцветни, разнообразни по консистенция и вкус храни. Това ще помогне на детето ви да придобие свой собствен вкус за хранене и да приеме, че вече твърдата храна е неговата храна, а не млякото.

В тази възраст давате още мляко на бебето, но добре е да ограничите количеството му до 300 милилитра на ден, а не цели 600. Останалите количества калций детето ще набави от твърди храни, като сирене, кашкавал и кисело мляко. След като стане на година и три месеца вече може да давате на бебето си краве прясно мляко, без да се страхувате за здравето му!

Хранене на бебе от 1 до 2 години – като възрастните, но не съвсем!

От една до две години бебето хапва, каквото и вие на вид поне, но на вкус малко по променено. Като цяло мама и татко е добре да се пригодят към нуждите на мъника, защото ще е по-здравословно и за тях. На първо място не прекалявайте със солта и захарта в гозбите – те вредят на бебето ви. Относно подправките, добре е вече да ги въведете в менюто на малкия/та, но по-слаби и щадящи стомаха подправки. Ако сте любители на лютото, рано е да го давате и на детето си, рискувате да му докарате язва. Освен това един възрастен има нужда от повече фибри, докато стомаха на бебето още не е дотам узрял за големи количества от тях. Прекалено богатата на фибри храна ще засити детето прекалено много и до голяма степен ще възпрепятства усвояването на желязото и калция в организма му.

Желязото е жизненоважен минерал за хранене на бебе от 1 до 2 години, така че предлагайте на мъника богати на желязо зеленчуци и червено месо. Освен това знаем, че децата обожават една храна, а от друга се отвращават. Не бива да позволявате това, еднообразното и монотонно меню ще доведе до липси в организма на мъника ви. Задължително предлагайте зеленчуци и риба! Балансираната и разнообразна диета за хранене на бебе от 1 до 2 години цели – осигуряване на адекватен растеж и развитие, премахване риска от липса на витамини и минерали, засилване на имунитета.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Позволени храни за дете от една до две години

На година бебето вече яде намачкана храна, а не пасирана. То може да хапва мед и шоколад, но умерено! На година и половина може да давате всичко, супи с фиде, зеленчукови супи, риба с гарнитура, както и месо, само не давайте морски дарове! По същото време бебето е вече готово и за млечни продукти, като сирене и кашкавал, но внимавайте нека да не са солени. На две години бебето ви може да яде и пържени или варени яйца, не само жълтъка.

Ето и едно примерно дневно меню за ориентир:

  • Закуска – предложете пресен сок или чаша мляко заедно с пълнозърнести мюсли или попара със сирене;
  • Обяд – комбинирайте ориз, картофи или фиде със зеленчуци за супа, основното е добре да е месо или риба със салата, а десерта кисело мляко. Добре е поне три пъти в седмицата бебето да хапва риба и яйца!
  • Вечеря – пилешко или пуйка с гарнитура от зеленчуци, чаша прясно мляко.

Междинни хранения (преди обяд и преди вечеря) – плод, плодов сок или парче сухар, бисквита.

Прочетете още и за храненето на бебе на година и избора готвене у дома или детска кухня.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели