Колко трябва да наддава и расте бебето

Увеличаването на теглото и ръста на бебето с определени темпове са едни от най-важните показатели за неговото правилно развитие. Именно поради тази причина те трябва да бъдат проследявани веднъж месечно през първата година от живота му.

Колко трябва да наддава и расте бебето

Загуба на тегло на новороденото

Всички бебета губят малко от теглото си през първите дни след раждането. Обикновено загубата е не повече от 10% и се възстановява до 7-10 дни след раждането.

Колко е нормално да наддава бебето за един месец

Теглото на здравите, доносени бебета при раждането е от 2.5 до 5 кг. (средно 3.3 кг). Бебетата наддават средно между 500 гр. и 1 кг. през първите 6 месеца, независимо дали се хранят с кърма или адаптирано мляко. Между 6-тия и 12-тия месец повечето деца наддават между 300 и 600 гр. месечно. Смята се, че е нормално на 1 година бебето да е утроило рожденното си тегло и да тежи между 10 и 14 килограма.

С колко пораства детето за един месец

Нормалният ръст на новороденото е 47-55 см. (средно 51 см.). Обичайно през първите 3 месеца бебето расте най-активно и увеличава ръста си с около 10 см. През вторите 3 месеца бебето пораства с още 5-7 см. А в периода между 6 и 12 месеца – с 9-10 см. Така когато навърши 1 година то обикновено е пораснало с 25 см. Нормалният ръст на едногодишно дете е около 75 см.

През втората година детето забавя растежа си и пораства с около 12 см. През третата година обикновено увеличава ръста си с още 6 см. На 4 години детето удвоява ръста си от раждането т.е. достига височина 100-105 см.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

От какво зависят теглото и ръстът на детето

1. Генетика

Основния фактор, който определя ръста и телосложението ни са нашите гени. От тях зависи типа метаболизъм и предразположеността към затлъстяване.

2. Хормони

Съществуват хормони, стимулиращи растежа – инсулин, хормон на растежа, щитовидни хормони, паратхормон, мъжки полови хормони.

Има обаче и втора група хормони – такива, които инхибират растежа – естрогени, кортизол. За правилното развитие на детето са необходими и едните и другите и те трябва да бъдат в перфектен баланс. Наличието на каквито и да е хормонални нарушения може да стане причина за отклонения в ръста, теглото и цялостното развитие на детето.

3. Биологични фактори

Наличието на някои хронични заболявания, както и контакт с паразити и определени инфекциознни причинители може да окажат сериозно влияние върху растежа и развитието на детския организъм.

4. Хранене

От външните фактори, храненето заема основно място. То трябва не само да задоволява енергийните нужди на тялото, но и да доставя ценни вещества – белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали. Както преяждането така и недохранването влияят на теглото и ръста на бебето.

5. Начин на живот

Движението, сънят и социалната среда също играят роля в развитието на детския организъм.

Какво да правим ако бебето не наддава и не расте достатъчно

На първо място е нужно да се консултирате с педиатър и по негова преценка да се направят изследвания на детето. Най-честата причина за недостатъчно наддаване на тегло в първите месеци обикновено са грешки в храненето като недостатъчна кърма, хранене под час, неправилно поставяне на гърда, прием на много вода от шише. Те са лесно поправими, но преди това трябва да се изключи здравословен проблем.

Прочетете и статията ни за кърменето и наддаването на тегло при бебето – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели