Колко трябва да наддава и расте бебето

Увеличаването на теглото и ръста на бебето с определени темпове са едни от най-важните показатели за неговото правилно развитие. Именно поради тази причина те трябва да бъдат проследявани веднъж месечно през първата година от живота му.

Колко трябва да наддава и расте бебето

Загуба на тегло на новороденото

Всички бебета губят малко от теглото си през първите дни след раждането. Обикновено загубата е не повече от 10% и се възстановява до 7-10 дни след раждането.

Колко е нормално да наддава бебето за един месец?

Теглото на здравите, доносени бебета при раждането е от 2.5 до 5 кг. (средно 3.3 кг). Бебетата наддават средно между 500 гр. и 1 кг. през първите 6 месеца, независимо дали се хранят с кърма или адаптирано мляко. Между 6-тия и 12-тия месец повечето деца наддават между 300 и 600 гр. месечно. Смята се, че е нормално на 1 година бебето да е утроило рожденното си тегло и да тежи между 10 и 14 килограма.

С колко пораства детето за един месец?

Нормалният ръст на новороденото е 47-55 см. (средно 51 см.). Обичайно през първите 3 месеца бебето расте най-активно и увеличава ръста си с около 10 см. През вторите 3 месеца бебето пораства с още 5-7 см. А в периода между 6 и 12 месеца – с 9-10 см. Така когато навърши 1 година то обикновено е пораснало с 25 см. Нормалният ръст на едногодишно дете е около 75 см.

5лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

През втората година детето забавя растежа си и пораства с около 12 см. През третата година обикновено увеличава ръста си с още 6 см. На 4 години детето удвоява ръста си от раждането т.е. достига височина 100-105 см.

От какво зависят теглото и ръстът на детето?

1. Генетика

Основния фактор, който определя ръста и телосложението ни са нашите гени. От тях зависи типа метаболизъм и предразположеността към затлъстяване.

2. Хормони

Съществуват хормони, стимулиращи растежа – инсулин, хормон на растежа, щитовидни хормони, паратхормон, мъжки полови хормони.

Има обаче и втора група хормони – такива, които инхибират растежа – естрогени, кортизол. За правилното развитие на детето са необходими и едните и другите и те трябва да бъдат в перфектен баланс. Наличието на каквито и да е хормонални нарушения може да стане причина за отклонения в ръста, теглото и цялостното развитие на детето.

3. Биологични фактори

Наличието на някои хронични заболявания, както и контакт с паразити и определени инфекциознни причинители може да окажат сериозно влияние върху растежа и развитието на детския организъм.

4. Хранене

От външните фактори, храненето заема основно място. То трябва не само да задоволява енергийните нужди на тялото, но и да доставя ценни вещества – белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали. Както преяждането така и недохранването влияят на теглото и ръста на бебето.

5. Начин на живот

Движението, сънят и социалната среда също играят роля в развитието на детския организъм.

Какво да правим ако бебето не наддава и не расте достатъчно?

На първо място е нужно да се консултирате с педиатър и по негова преценка да се направят изследвания на детето. Най-честата причина за недостатъчно наддаване на тегло в първите месеци обикновено са грешки в храненето като недостатъчна кърма, хранене под час, неправилно поставяне на гърда, прием на много вода от шише. Те са лесно поправими, но преди това трябва да се изключи здравословен проблем.

f | Сподели с приятели