Как да се грижим за ноктите на бебето

Ноктите на новородените са меки, тънки и растат много бързо. Въпреки че лесно се чупят, желателно е през първия месец от живота на бебето те да не се режат. За да избегнете наранявания през този период използвайте бебешки ръкавички.

Как да се грижим за ноктите на бебето

В края на първия месец е време да започнете да режете ноктите на бебето.

Изрязвайте ноктите по време на сън

Повечето майки отбелязват, че им е по-лесно да режат ноктите докато бебето спи. Новородените спят доста дълбоко и няма риск от събуждане ако действате внимателно. Правете го през деня за да имате добра видимост.

4.50лв
bstyle.bg - бебешки бодита с широка презрамка
5% отстъпка с промокод mamaitati

Използвайте инструменти, предназначени за бебета

Изберете бебешка нокторезачка или ножичка, която трябва да се използва само за ноктите на бебето и да не се употребява от други членове на семейството. Почиствайте инструментите с физиологичен разтвор или спирт след употреба.

Ноктите на бебето са достатъчно меки и няма нужда от пилене, но ако все пак има необходимост може да използвате хартиена пила, която също трябва да е персонална и да се поддържа чиста.

5лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Съвети за начинаещи:

1. Не режете ноктите на бебето в момент, в който е гладно или неспокойно;

2. Пристъпвайте към процедурата само когато имате добра видимост, за предпочитане на дневна светлина;

3. Измийте ръцете си със сапун преди да пристъпите към рязането;

4. Вземете дланта в ръка и поставете вашите пръсти отдолу за опора. Задръжте пръста на бебето между палеца и показалеца. Изрежете внимателно нокътя като следвате естествената извивка на пръстчето;

5. Ако има нужда използвайте пила за да изравните повърхността;

6. Не режете ноктите много дълбоко защото има риск от развитие на възпалителен процес или гъбични заболявания особено когато бебето започне да пълзи;

7. След приключване на процедурата почистете всички инструменти със спирт или дезинфекционен разтвор;

Какво да направим ако неволно порежем бебето?

Колкото и да сте внимателни, инциденти не са изключени. Не изпадайте в паника, нищо страшно не се е случило. Вземете марля или мека памучна кърпа и я увийте около пръста на детето докато кървенето спре. Може да почистите мястото с физиологичен разтвор. Не поставяйте лепенка тъй като бебето често лапа ръчичките си, а лепенката може да се отлепи и да попадне в устата му.

Рязане на ноктите на малко дете

С порастването на бебето постепенно ще трябва то да свикне да режете ноктите му в будно състояние. Най-подходящия момент е след баня когато ноктите са меки. Може да пуснете на детето да слуша приказка или да гледа детско филмче за да улесните процедурата. Обяснявайте му какво правите и избягвайте моментите, в които е изнервено или уморено.

f | Сподели с приятели