Как да се грижим за ноктите на бебето

Ноктите на новородените са меки, тънки и растат много бързо. Въпреки че лесно се чупят, желателно е през първия месец от живота на бебето те да не се режат. За да избегнете наранявания през този период използвайте бебешки ръкавички.

Как да се грижим за ноктите на бебето

В края на първия месец е време да започнете да режете ноктите на бебето.

Изрязвайте ноктите по време на сън

Повечето майки отбелязват, че им е по-лесно да режат ноктите докато бебето спи. Новородените спят доста дълбоко и няма риск от събуждане ако действате внимателно. Правете го през деня за да имате добра видимост.

Използвайте инструменти, предназначени за бебета

Изберете бебешка нокторезачка или ножичка, която трябва да се използва само за ноктите на бебето и да не се употребява от други членове на семейството. Почиствайте инструментите с физиологичен разтвор или спирт след употреба.

Ноктите на бебето са достатъчно меки и няма нужда от пилене, но ако все пак има необходимост може да използвате хартиена пила, която също трябва да е персонална и да се поддържа чиста.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Съвети за начинаещи:

1. Не режете ноктите на бебето в момент, в който е гладно или неспокойно;

2. Пристъпвайте към процедурата само когато имате добра видимост, за предпочитане на дневна светлина;

3. Измийте ръцете си със сапун преди да пристъпите към рязането;

4. Вземете дланта в ръка и поставете вашите пръсти отдолу за опора. Задръжте пръста на бебето между палеца и показалеца. Изрежете внимателно нокътя като следвате естествената извивка на пръстчето;

5. Ако има нужда използвайте пила за да изравните повърхността;

6. Не режете ноктите много дълбоко защото има риск от развитие на възпалителен процес или гъбични заболявания особено когато бебето започне да пълзи;

7. След приключване на процедурата почистете всички инструменти със спирт или дезинфекционен разтвор;

Какво да направим ако неволно порежем бебето

Колкото и да сте внимателни, инциденти не са изключени. Не изпадайте в паника, нищо страшно не се е случило. Вземете марля или мека памучна кърпа и я увийте около пръста на детето докато кървенето спре. Може да почистите мястото с физиологичен разтвор. Не поставяйте лепенка тъй като бебето често лапа ръчичките си, а лепенката може да се отлепи и да попадне в устата му.

Рязане на ноктите на малко дете

С порастването на бебето постепенно ще трябва то да свикне да режете ноктите му в будно състояние. Най-подходящия момент е след баня когато ноктите са меки. Може да пуснете на детето да слуша приказка или да гледа детско филмче за да улесните процедурата. Обяснявайте му какво правите и избягвайте моментите, в които е изнервено или уморено.

f | Сподели с приятели