Трикове за приспиване на бебето

Някои бебета заспиват лесно и бързо и спят добре навсякъде. При други обаче приспиването може да бъде истинско предизвикателство за уморените родители. Въпреки, че новородените прекарват много време в сън, те често се будят, освен това понякога бебето може да има нужда от помощ за да заспи.

Трикове за приспиване на бебето

Съвети как да приспим бързо и успешно бебето:

· Повиване – в миналото повиването се е прилагало на всички бебета, докато в последните години постепенно започна да губи популярност. Според специалистите обаче, то има своята роля в успокояването и приспиването на бебето. Малкото човече се чувства по-сигурно и защитено сгушено до мама или носено в слинг. Тъй като, разбира се, няма как да го носите и гушкате денонощно, повиването добре имитира топла прегръдка, а и намалява вероятността бебето да се стресне по време на сън. През първите 4-5 месеца може да повивате бебето, но без да стягате крачетата.

· Къпане – приказката „спи като къпан“ всъщност съвсем не е случайна. Топлата вана отпуска бебето и ще му помогне да заспи. Освен това постепенно това ще се превърне в ритуал и бебето ще свикне, че след банята следва сън. Избягвайте обаче да слагате играчки във водата, които могат да го разсейват и превъзбудят.

· Люлеене – в първите месеци бебето може да има нужда от гушкане и движение за да се успокои и да заспи, особено ако има колики. Повечето родители отбелязват успех при приспиването в люлка, шезлонг, количка, люлееща се кошара. Ако никое от изброените не върши работа пробвайте да сложите бебето в слинг и да се разхождате из къщи. Докато е било в утробата на мама, в продължение на 9 месеца, бебето е било в непрекъснато движение и поради тази причина люлеенето му дава усещане за сигурност.

· Съвместен сън – повечето бебета заспиват лесно и спят спокойно заедно с родител. Ако съвместното спане ви притеснява може да пробвате да преместите мъника на неговото легло след като заспи дълбоко, но вероятно ако се събуди през нощта ще очаква отново да бъде до вас.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

· Бял шум – докато е в утробата бебето чува приглушения шум от кръвообращението, биенето на сърцето и храносмилането на мама. За да имитирате този шум пуснете сешоар или приложение на телефона, което издава подобен звук. Може да потърсите и успокояващи звуци като ромолене на вода, тихи песни на птички и др.

· Подходяща атмосфера – стайната температура през нощта трябва да е поне с 1-2 градуса по-ниска от тази през деня – около 20 градуса. Пуснете щорите и загасете лампите като може да оставите само приглушена светлина от нощна лампа. Спрете телевизора, приберете играчките, уверете се, че нищо не разсейва детето.

· Залъгалка – ако бебето е неспокойно, а сте сигурни, че не е гладно може да пробвате да му предложите биберон. С времето много от децата започват да използват залъгалката само за приспиване и тя се превръща в предмет, който свързват със съня. Не се притеснявайте за този „вреден“ навик. Когато детето се почувства готово само ще се откаже от биберона.

· Любима играчка – предложете на бебето да спи с безопасна (текстилна) играчка, с която се чувства уютно и сигурно.

· Режим – приспивайте бебето по едно и също време както вечер така и през деня. Това му създава ритъм на спане и бодърстване и постепенно организма му ще свикне с този режим и то ще знае кога е време за сън. В противен случай рискувате детето да се преумори, в следствие на което ще стане нервно и ще заспи по-трудно или обратния вариант – да правите безуспешни опити да го приспите когато не му се спи.

· Уверете се, че бебето се чувства комфортно – ако малкото човече е раздразнително и не иска да спи въпреки, че е видимо уморено, причината за това може да е физически дискомфорт – мокра пелена, подсичане, обрив, никнене на зъбки, колики, бебешки рефлукс, изпотяване, запушен нос. Уверете се, че бебето си ляга със суха пелена, обличайте го с леки дрехи от естествена материя и гледайте стаята да е винаги проветрена и температурата да е приятна. След като се е нахранило му предложете вода

. Ако му никне зъбче намажете го с обезболяващ гел за венци. За коликите може да опитате да му дадете специален чай за кърмачета или капки, които успокояват коремчето.

Споделете в коментар кои са вашите най-успешни методи за приспиване на бебето.

f | Сподели с приятели