Ролята на кърменето за детския имунитет

Всички сме чували, че кърмените деца боледуват по-рядко от тези, хранени с адаптирано мляко. Но дали настина е така?

Ролята на кърменето за детския имунитет

Всъщност кърмата има значителна роля за здравето на детето, тя е естествената храна за всяко бебе и съставът ѝ е съобразен с неговото развитие, но имунитетът зависи от множество фактори и храненето е само един от тях. Несъмнено обаче кърмата осигурява защита от инфекции през периода на кърмене както и се явява съществен фактор на цялостното здравословно състояние на детето.

По какъв начин кърмата предпазва бебето от инфекции

Веднага след раждането, гърдите на майката, които през цялата бременност са се готвили за този момент, започват да произвеждат коластра. В някои случаи това става още през бременността. Неслучайно природата е решила именно коластрата да бъде първата храна на бебето. Тя е богата на имуноглобулини, лактоферин, левкоцити и растежни фактори. Всички те имат пряко влияние върху изграждането на имунната система.

Коластрата както и кърмата са богати на пробиотици и пребиотици, които съставляват здравата чревна флора. А 80% от човешкия имунитет се намира именно в червата. Добрите бактерии помагат за отстраняването на патогенни микроорганизми и повишават защитните сили.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Пребиотиците пък хранят полезните бактерии и засилват тяхната функция. В кърмата са открити 90 различни вида олигозахариди (пребиотици), които подобряват чревната флора и правят организма на бебето по-устойчив към патогени.

Лактоферина, съдържащ се в кърмата, има противовъзпалително действие и може буквално да убива вируси и бактерии.

През първите 6 месеца от живота си бебето има вродена защита, която майката му е предала през бременността. След това то трябва да разчита на собствената си имунна система да се справя с различни нашественици. Кърмата значително подкрепя имунната система в това не леко начинание. Майчиното мляко съдържа комплекс от белтъци и мазнини, жизнено необходими за съзряване на лигавиците, кръвоносните съдове, мозъка и нервната система.

Освен хиляди полезни компоненти, чрез кърмата вие предавате на бебето и антитела, които сте изградили към различни нашественици, с които сте се сблъсквали. Когато организма на майката срещне патоген – бактерия, вирус, гъбичка, нейното тяло започва да изработва антитела срещу него и чрез кърмата те се предават на бебето, което директно получава готова защита. Когато майката се разболее нещата се случват по сходен начин – благодарение на кърменето бебето получава, изработените от майката антитела и се имунизира към конкретното заболяване. Това не означава, че в никакъв случай то няма да се разболее, но вероятно ще бъде леко и ще му мине много по-бързо, отколкото ако трябва собствената му имунна система да се справи сама.

Кърмата съдържа още лакталбумин, който подпомага растежа на полезните бифидобактерии. Специфичните мастни киселини пък имат свойството да унищожават определени вируси. Кърмата притежава и имуномодулиращи фактори, които подкрепят узряването на детската храносмилателна система и значително намаляват риска от хранителни алергии.

Боледуват ли повече децата, които не са кърмени

Боледуването далеч не зависи само от кърменето, но все пак експертите твърдят, че децата, хранени с майчино мляко боледуват по-малко и по-леко. Проучвания показват, че децата, които изобщо не са кърмени, страдат по-често от диабет, алергии, сърдечносъдови заболявания и автоимунни болести, в зряла възраст.

Всъщност, според специалистите дори начина на раждане оказва влияние върху имунната система на детето. Родените със секцио, деца, не получават първата си важна доза пробиотици, преминавайки през родовия канал. Освен това те имат по-трудна адаптация и в последствие по-често страдат от белодробни заболявания и алергии.

Контактът с майката, непосредствено след раждането също е много важен. Бебета, които са отделени от майка си са подложени на стрес, който намалява защитни им сили. Освен това колкото по-късно започне кърменето, толкова по-вероятно е то да бъде неуспешно.

Разбира се, освен кърменето много други фактори имат значение за детския имунитет: правилното захранване, хигиената, разходките на открито, качествения сън, емоционалното състояние на детето. Мръсния въздух, непълноценното хранене, недостатъчния сън, честото приемане на антибиотици, ниската физическа активност, изнежването, са фактори, които имат негативно влияние върху здравето на детето.

f | Сподели с приятели