Има ли връзка кърменето на бебето с бебешкия кариес

Кърменето на бебето несъмнено е едно от най-полезните и важни неща, които една майка може да му предостави като добър старт в живота.

Има ли връзка кърменето на бебето с бебешкия кариес

Като цяло има редица витаещи съмнения, че кариесът донякъде е свързан с кърменето, но това не е много сигурно все пак. Затова ни се иска да ви запознаем какво точно е кариеса в ранна детска възраст и как точно той се свързва с периода на кърмене.

Какво е ранният детски кариес

Първоначално бебешките зъбки са заложени във венците на бебето още от самото му раждане. При различните деца първите зъбки се появяват в различни периоди, но като цяло до 4-5 месеца първите две зъбчета са факт.

Те освен повод за радост, по-късно с изникването на всички млечни зъбки, са и повод за притеснение. Защо? Защото съвсем незабелязано по емайла на крехките млечни зъби се появява първоначално избеляване, което по-късно прогресира в ерозия, болезненост и част от зъбите се ронят! Именно това е така наречения „кариес на ранното детство“. Състоянието е болезнено и има вероятност да се предаде и на постоянните зъби, което не е никак желателно.

Кърменето на бебето и появата на кариеса от този тип се свързват тясно, особено докато бебето още се кърми. Така веднага майката, която кърми е обвинена, че с честото и несъобразно кърмене, особено през нощта е виновна за появата на този кариес. А дали е така? Разбира се, че не. Лекарите, които карат една кърмачка да спре да кърми само защото бебето и има кариес – грешат.

Всъщност кариесът на ранното детство е типичен според редица изследвания за хранените с мляко от бутилка бебета. Логично погледнато бебешкия кариес се причинява от допира на зъбите с нещо, което ги руши, а кърмата и лактозата в нея съвсем не са това нещо. Ако беше така, то при животните всички малки щяха да имат кариес, не е ли така? В подкрепа на кърменето говорят и редица изследвания, според които бебешкия кариес се среща много по-рядко при кърмени деца.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Защо се появява бебешкия кариес

Кърменето на бебето, както вече уточнихме не е причината за поява на това явление. Да, съществува малък процент рискови бебета, които имат проблемни зъбки, но това зависи от много по-комплексни причини, а не от самото кърмене. Много преди първите зъби да са изникнали в устата на бебето, причините за кариеса и появата му се коренят в периода на самата бременност и в първите месеци от развитието на новороденото.

Факторите предразполагащи едно дете към бебешки кариес са пушенето на майката докато е бременна, крехък зъбен емайл поради наследственост или влошена бременност, преждевременно раждане и не достатъчно развитие. Още фактори виновни за появата на този тип кариес са увредено отделяне на слюнка (при недоносени бебета, заболявания, прием на лекарства).

Какво има в майчината кърма

Раждайки се едно бебе има стерилна устна кухина. Бактериите, които в последствие се наместват в устата на малчугана са следствие от самото хранене, как се извършва то и с какви храни. Ще се съгласите, че флората в устната кухина на едно кърмено бебе е различна от тази на едно хранено с шише бебе. Освен това в тези тенденции се намесва и раждането, ако то е естествено флората е една, ако е секцио е друга.

Изследванията са доказали отдавна, че родените по естествен път и кърмени бебета имат уникална бактериална флора в устата си. Тя включва предимно лактобацили, именно те потискат появата на кариеса в ранна детска възраст! Освен това съставът на кърмата има и така уникалните по състав имуноглобулини. Кърменето на бебето допринася за липсата на кариогенни микроорганизми в устата му.

Ако запознатите със състава на кърмата изложат, че в нея има и лактоза, която в действителност е вид захар, то са прави. Но тази натурална захар е много по-безвредна от обикновената захар и разлагането и не става в устата на бебето, а в червата на стомаха. Антителата плътно обграждат лактозата, като така тя трудно се усвоява от бебето в устата му, за разлика от захарите в адаптираните детски млека.

Изследванията върху това как влияе кърмата на млечните бебешки зъбки показват:

  • Тя не разлага бебешките зъби, като дори ги зарежда с фосфор и калций в допълнителни количества;
  • Действа благоприятно на PH в устната кухина, защото не го понижава;
  • Самата кърма не причинява кариес, ако не се комбинира с друг въглехидратен източник на бактериални ферменти;

Защо кърменето на бебето се свързва с бебешкия кариес

Основните доводи, че кърмените деца имат кариес е нощното кърмене, както вече споменахме. Лекарите изтъкват, че бебешките зъби постоянно се обливат в мляко, като се допълни и че нощем отделянето на слюнка е намалено и кърмата не се отмива от устната кухина. Но това са просто догадки.

Ако разгледаме механизмите на кърмене и на пиенето на мляко от шише – те са напълно различни. Сукането изисква комплексна мускулна дейност и кърмата се поема дълбоко в устната кухина. Докато от биберон млякото тече лесно и се приема точно в областта отпред на венците. Така вероятността кърмата да облива венците на бебето е минимална, докато за млякото от шише това става на 100%.

Кърменето на бебето не е причина за кариес, защото той се появява обикновено, когато вече бебето е захранено и вероятността кариеса да е от храната, различна от кърма е много по-голяма. Така че кърменето на бебето е естествен и безопасен процес, който има редица ползи. Той определено не допринася за образуването на бебешки кариес и това е доказано от редица изследвания.

f | Сподели с приятели