Кърмене през нощта – до кога

В България все още е разпространено мнението, че бебето не трябва да се храни през нощта, като можем да го чуем дори от акушерки и педиатри.

нощни кърмене

Много лекари съветват още веднага след раждането да се прави пауза от около 6 часа през нощта, в която не се кърми за да може „стомахчето на бебето да си почива“. В повечето случаи бъдещата майка може да получи съвет, след като детето навърши един месец, паузата да стане още по-голяма – 8-10 часа т.е. последното хранене да бъде непосредствено преди нощния сън – в 21-22 часа и след това чак на сутринта.

Повечето майки обаче ще потвърдят, че това е неизпълнимо, тъй като малкото човече няма вграден часовник и явно не е чувало, че трябва да си почива през нощта и да не се храни. Следвайки тези остарели съвети, освен да се сдобиете с изнервено и плачещо бебе, рискувате да нарушите и целия процес на кърмене, тъй като за да се поддържа лактацията, нощното кърмене е важно.

Каква всъщност е истината за нощното кърмене

Събуждането с плач и търсенето на мляко през нощта е съвсем естествен механизъм за оцеляване на бебето. През бременността то е било снабдявано с хранителни вещества през цялото денонощие и никога не е чувствало глад.

Освен това в много случи бебетата стават най-активни в корема, когато мама си легне да спи т.е. нощем. Това се дължи на факта, че някои от хормоните по време на бременността са най-активни през тъмната част от денонощието. Затова няма как да очакваме от бебето, че бързо ще започне да различава деня от нощта, да регулира глада си и да спи без да търси храна в продължение на часове.

Първоначално стомахчето на бебето е много малко и няма как да побере такова количество храна, което да го засити за дълго време. Освен това кърмата се обработва по-бързо от адаптираното мляко и е напълно нормално 2-3 часа след сукане бебето отново да е гладно и да го показва с плач.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Няма причина да спирате нощното кърмене. То може да е трудно и изморително за вас и без съмнение оказва негативен ефект върху съня ви, но дори и да не кърмите, бебето вероятно ще се буди така или иначе, в продължение на няколко седмици или дори месеци докато успее да „свери“ биологичния си часовник и да започне да спи непробудно часове наред. С времето то ще е способно да изяде по-голямо количество мляко, което да го засити за по-дълго, но това няма как да се очаква през първите един-два месеца.

Ако бебето така или иначе се буди и вие не спите, няма никаква полза да го залъгвате с биберон или вода, тъй като с този подход може да си докарате два проблема:

  • Гладно и изнервено бебе, което плюе биберона;
  • Проблем с лактацията;

През първите 6 седмици е много важно да се кърми „на поискване“ тъй като лактацията още не се е регулирала. Дългите паузи могат да нарушат производството на мляко.

Хормонът пролактин, който отговаря за производството на мляко е с най-високи нива именно през нощта.

Предизвиква ли кариеси нощното кърмене

Това е другия мит, свързан с кърменето и следващата причина, изтъквана за съветите да се избягва нощното кърмене. Редица изследвания обаче доказват, че кърменето не вреди на зъбите, тъй като кърмата има антибактериални и антисептични свойства. Освен това самият механизъм на сукане е такъв, че кърмата отива директно в гърлото и досега със зъбите е минимален.

Прочетете още за кърменето и бебешкия кариес – ще ви бъде интересно.

Всяко будене ли е признак за глад

Не. Бебетата се будят и по други причини. Ако е сукало твърде скоро, възможно е малкото човече да не се е събудило от глад, а например заради някакъв дискомфорт – шум, твърде висока или ниски температура в стаята, мокър памперс, дразнене – например обрив, запушен нос, никнене на зъби, кризи на растежа, колики и т.н.

Каквато и да е причината за събуждане, ако бебето търси да суче, не го ограничавайте, поне през първите месеци. То инстинктивно знае от какво има нужда и често използва кърменето, не само за задоволяване на глад и жажда, но и за успокоение. И в това няма нищо нередно.

Кога все пак е добре да спрем нощното кърмене

Няма универсален отговор на този въпрос. Докато бебето е на изключително кърмене, най-добре е да го храните(кърмите) на поискване и да не се опитвате да спирате нощните кърмения.

След захранване постепенно бебето ще започне да получава повече от необходимите му калории през деня. Именно тогава бебета вече стоят седнали, заиграват се, учат да се пълзят, прекарват повече време будни през деня, изморяват се и започват да спят по-дълго и непробудно през нощта. Към този момент и лактацията се е регулирала, така че нощното кърмене вече не е толкова необходимо за детето. От този момент нататък, решението кога да спрете кърменето през нощта е ваше.

Съобразете се с ритъма и желанията на детето. Много бебета започват да спят по цяла нощ още на 2-3-4 месеца, но след 6-7-ми месец започват отново да се будят, най-вече при растеж на зъбки. През първата година се наблюдават и няколко фази на т.нар „бърз растеж“, през които сънят се нарушава, а бебето има нужда от повече храна и гушкане. Няма нищо лошо в такива моменти да върнете нощното хранене. Обикновено след няколко дни или седмици, мъника сам възстановява предишния си ритъм и отново започва да спи непробудно.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
27.11.2019 Орлина

Изключително неграмотно написано. Сайт, който повече няма да посетя!