Кърменето на бебето през нощта и кърменето и коликите

Кърменето е естествен и натурален процес за една майка, но по пътя му има доста разнопосочна информация и препъни камъчета, които трябва да се преодолеят и осмислят.

нощни кърмене

Така например двата въпроса: за кърменото бебе и коликите и този за кърменето на бебето през нощта са спорни и съветите относно тях са разнообразни.

По принцип нощното хранене на бебето се свежда до твърдението, че е обосновано през първите месеци от живота на мъничето. След това е поставено под знаменателя „вредно“, защото стомаха на бебето трябва да си почива поне през нощта. Но дали е така за естествено кърмените деца и какво става с кърмата на майката, докато не кърми бебето?

От друга страна по традиция кърмените бебета се смятат за родени под щастлива звезда, защото имат по-малко колики. Но дали наистина това важи за 100% от естествено кърмените бебета и има ли значение качеството на кърмата относно появата на колики? На тези въпроси ще се опитаме да ви отговорим в следващите редове, за да кърмите спокойно и дълго малкото си съкровище.

Кърменето и нощното хранене

Кърменето през нощта си е цяло изпитание, особено за младите кърмачки. Ставането през няколко часа и кърменето на гладното бебе е изтощителен и уморителен процес в първите месеци от напасването на навиците на майката и бебето ѝ. Има и бебета, които не се будят обаче, не са толкова гладни и майките им не стават често за нощно кърмене! Дали това обаче не е вредно за самият поток на кърмата, нейното количество и състав донякъде?

Определено според повечето педиатри специалисти в областта, ако бебето не иска да се храни през нощта, това не е вредно за него. Много вредно е обаче за производството на кърма от страна на майката. Тоест процесът на лактация страда от липсата на нощно кърмене и последствията са намаляване на кърмата постепенно.

За производството на кърма в майчиния организъм главният виновник е хормона „пролактин“. Точно този хормон в часовите граници през нощта между три часа и осем сутринта се произвежда и обработва в най-големи количества в организма на майката. Затова е добре поне веднъж или два пъти през нощта бебето да бъде кърмено, още повече ако то се събужда.

Тук при кърмените бебета има един ключов момент. Ако бебето спи само в кошара, то майката няма да усети кога то се размърдва леко и е готово да бъде накърмено. Докато ако бебето ѝ спи до нея, тя ще усети инстинктивно момента за кърмене, без да се разваля съня на малчугана. Да спи бебето през нощта при майка си не е препоръчително, може би затова най-удобния момент е нагласата на биологичния часовник за кърмене в определен интервал през нощта, но не винаги малчугана се съобразява с това!

Като цяло процеса на кърменето нощем е строго индивидуален за всяко бебе и всяка майка, както и самото кърмене. Затова всяка една майка и малкото и съкровище ще си изградят свой режим, но важното е нощно кърмене да има, за да се запази оптималното количество на кърмата!

Кърменето и коликите

Коликите са много неприятен период за бебето и майката. Дискомфортът на малкото човече е толкова голям на моменти, че за успокоението му не помага почти нищо. По принцип и до момента коликите не са установени какво точно представляват и защо се появяват? Сигурното е, че те са много болезнени за малкото бебче, то се свива, плаче и на моменти се зачервява от плач. Коремчето на мъника понякога къркори, той има газове и изпитва болки в червата.

Как да разпознаем коликите?

И кърмените деца и хранените с изкуствено мляко имат колики. Едни в по-голяма степен, други в по-малка, но няма бебе, което да не е имало колики. Няма как да объркате симптомите за появата им. Коликите идват внезапно и бебето плаче толкова силно, сякаш го е убола игла. Плачът след кратко затихва и сякаш нищо не е било. Ако едно бебе наддава добре и се развива, то внезапният рев е със сигурност колики. Те се появяват различно, но определено през първите три седмици от раждането на бебчето. Продължителността им може да бъде чак три месеца, но тук норма няма – всяко бебе е различно!

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как коликите и кърменето са свързани помежду си?

При кърмещите майки, всичко което те приемат в организма си, оказва влияние и на бебето им. Така например, ако пушат, ядат предразполагащи към колики за бебето храни, пият вредни напитки – то бебето ще страда от това! Храните, които са предразполагащи към колики са: цитруси, ядки, соеви продукти, царевица, кофеинови напитки, шоколад, някои меса, като телешко и пилешко или пък яйца. Тези храни не бързайте да премахвате наведнъж от менюто си! Те може и да не са свързани с коликите на бебето ви, но трябва една по една да ги изключвате, за да установите, коя от тях влияе на процеса и дали има изобщо такава храна при вашия случай.

Ако си хапвате зеленчуци от сорта на домати, чушки, карфиол, броколи или пък зеле, те също предизвикват подуване и затруднена перисталтика при кърменото бебе. Приемът на витамини за кърмачки, особено на желязо, също донякъде усилва коликите у малкото бебче. Така че е добре да наблюдавате бебето си и да се опитате да установите каква е точно причината за коликите, а не само да ги туширате с предлаганите в търговската мрежа препарати!

Кърменето е чудесно сплотяване, извор на здраве за майката и бебето, но понякога и най-малките камъчета обръщат колата, затова бъдете подготвени за всичко и се информирайте добре.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели тази статия с приятели