Проследяване на сърдечни тонове на бебето

Всеки бъдещ родител мечтае да чуе за пръв път сърчицето на детето си. От една страна, това е един емоционален момент за мама, а от друга той e важен, защото наличието на пулс е знак, че плода е жив.

сърдечни тонове на бебето

Това е първият момент, в който съществуването на бебето е напълно потвърдено.

Когато чуете тоновете на бебето, не се тревожете, ако ви звучат твърде учестени. Това е съвсем нормално. За да можете да чуете тоновете на бебето в един ранен етап, е много важно да е в правилна позиция. Влияние оказват и други фактори, като теглото ви. Смята се, че могат да бъдат чути около 8-та гестационна седмица, но ако поради някакви причини това не стане, със сигурност ще можете да ги чуете около 12-та гестационна седмица.

Още за гестационните седмици можете да научите в статията Развитие на ембриона по гестационни седмици.

Ударите на сърцето е минута варират в зависимост от гестационните седмици. Те не са еднакви през всеки един период. В началото на бременността – 5-6 гестационна седмица сърдечната честота е приблизително равна на тази на майката, но след този период започва да се увеличава постепенно. Така между 8 и 11 гестационна седмица тя може да достигне и до 190 удара в минута. След тази 11 седмица честотата намалява и достига до около 140-160 удара в минута. Има различни дейности, които биха могли да променят тази честота. Такива са например хранене и сън.

Важно е сърдечният ритъм на бебето да бъде проследяван поне по веднъж в месеца, а в последните 2 месеца – по няколко пъти. Едва в третия триместър (тогава вече пулсът на бебето е напълно нормализиран) по сърдечните тонове може да се съди за здравословното състояние на плода.

За нормален пулс се приема 120-160 удара в минута. Изменение в тези цифри може да означава нарушение в правилното функциониране на организма на детето. Точно това е и причината, поради която е редно последните месеци от бременността да се вземат предвид. Както споменахме, прегледите преди това са от значение, но не от основно значение, защото тогава честотата на тоновете е по-различна.

Записът на тоновете се нарича още кардиотография. Когато се направи в напреднала бременност, има възможност да се проследи развитието на бебето; да се наблюдава състоянието на детето; да се установи дали има повишени рискове от преждевременно раждане; дали всичко е наред с развитието на централната нерва система.

Много често изследването продължава повече от половин час, или дори го надвишава. Нерядко се прави изследване на сърдечната честота на бебето след 28 гестационна седмица, което отчита сърдечния пулс по време на покой и в активен период. Това изследване се нарича нон-стрес тест. Не е задължително, но може да бъде направено. Отчита се отново здравословното състояние на плода.

През последните седмици от раждането е добре да се проверява сърдечния пулс поне по 1 път седмично.

Чрез проследяване на сърдечните тонове не само се следи нормалното протичане на бременността, но и е възможно, ако бъдат установени някакви нарушения, да бъдат взети навременни мерки. Ето защо е много важно изследванията да не бъдат пренебрегвани, а съветите на лекарите по отношение на начина на живот по време на бременността да бъдат спазвани.

f | Сподели с приятели