Големите опасности за преносеното бебе

Какви са големите опасности за преносеното бебе? Както много често става и бебета се раждат преждевременно поради редица причини, така и голям процент бебета биват преносени и това е опасно за тях и майките им, ако не се проследява стриктно самото преносване.

Преносеното бебе - големите опастности пред които е изложено

Вече сме писали за усложненията и причините по отношение на самото преносване. Но, днес ще наблегнем именно върху рисковете за бебето, което крие това преносване! Ще засегнем и темата за погрешното или неточно изчисляване на термина, което донякъде също оказва роля в процеса.

И все пак при ехографските прегледи много ясно специалистите могат да видят и преценят, на точно коя фаза от развитието си е вашето бебе, така и при грешен термин дори – преносването може да бъде установено! Нека видим, какви опасности крие преносване на бебе за самото бебе и неговото здраве и развитие…

Преносеното бебе – да си припомним какво означава това и какви могат да бъдат евентуалните причини за преносването?

Чисто медицински преносената бременност се установява като такава, когато бременната влезе в рамките на 42-ра гестационна седмица, излезе от нея без да е родила и се налага вероятно асистенция, за да се предизвика раждане! За разлика от големият процент на преждевременните раждания, едва около 10% от бебетата биват преносени. По своята същност едно бебе се обявява за преносено и се налага предизвикване на раждане, когато вече акушер-гинеколога при преглед установи, че утробата не е тази сигурна среда, която е била за бебето, а се превръща в негов враг. Тук в частност говорим за промяната на околоплодната течност, плацентата и техните характеристики.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Най-често, ако могат да бъдат изведени набор от причини, защо една бременна преносва? – те са свързани с наследствеността, хормонален дисбаланс, заболявания в нервната система на майката или нарушения в развитието на плода. Също така хронични полови болести и други.

При преносване и бременност най-важно е наблюдаващият ви лекар да следи обстойно тоновете на вашето бебе ( да не би те да отслабват, което е и индикация за проблем!) и да следи състава и промяната на окоплодните води, което вече споменахме ( те могат да се превърнат в отрова за малкото в един момент!).

Дали със сигурност може да се установи вашата преносена бременност е въпрос на професионална специализация на вашият гинеколог, както и на наличието на съвременна медицинска техника за целта. Със сигурност обаче е много важно една наистина преносена бременност да бъде диагностицирана и да бъдат предприети нужните мерки по израждане на бебето.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

От друга страна много лекари прибързват и не отчитат факта, че термина на родилката може и да е сгрешен! Така бързат да предизвикат раждане, без да оценят готовността на плода за него и могат да възникнат усложнения, както за самата майка, така и за бебето ѝ. Ако бебето в утробата ви има ясни и отчетливи тонове, развива се добре и няма индикации за промяна на околоплодните води – то предизвикването на раждане е добре да се изчака! Навярно мъника всеки момент ще реши да се появи на бял свят и това, че според термина е стоял седмица повече в утробата е силно относително.

Преносеното бебе – големите опасности за плода!

По последни данни от проучвания, вече не 10%, а цели близо 20% от жените раждат посредством предизвикано раждане – тоест те са преносили бебетата си! Реално всяка 6-та жена преносва и това е много опасно в един момент, ако не бъде установено навреме. Защо? На първо място преносването вреди на правилното развитие на дихателната, нервната, отделителната и сърдечно-съдовата системи на бебето ви! Това се случва понеже плацентата вече старее бързо, средата в матката започва да се влошава за плода и нивата на околоплодна течност силно намаляват и влошават състава си. Родените след индукция преносени бебета често имат силно набръчкана и суха кожа, както и доста дълги нокти и коса! Главният мозък на тези бебета е достигнал пълната си зрялост и стоейки в майчината утроба все още те имат силен недостиг на кислород, който е жизненоважен за мозъка им.

Преносените бебета не изродени навреме могат да страдат от различни мозъчни увреждания и такива на дихателната система или на сърдечно-съдовата. Главната причина за появилите се след раждането аномалии е острата липса на кислород, който плацентата вече не може да достави в нужните дози! При това след достигане на пълна зрялост плода има доста по-твърди и вече не толкова гъвкави кости на черепа. Това дава предпоставки за появата на родови травми в областта на главата на бебето при естествено раждане и опасност за живота му, както и този на родилката.

Доста често, да не кажем всяко преносено бебе, има състояние на поглъщане на околоплодна течност, в която е изхвърлен мекониум. Това е силно опасно за живота и здравето на преносените деца и често се налага обдишване и следене на състоянието им.

Прочете повече по темата за мекониум в околоплодните води и рисковете от поглъщането му за бебето.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло големите опасности за преносеното бебе се крият именно в промяната средата му за живот и развитие в майчината утроба. От едно уютно, щадящо и предпазваща го от всичко място, майчината утроба се превръща във враг на бебето и неговото развитие. Така, че мили майки бъдете внимателни по отношения изчисляването на термина си и се уверете, че специалиста който следи бременността ви е наистина добър! Лека бременност и раждане от нас.

| Сподели с приятели