Големите опасности за преносеното бебе

Какви са големите опасности за преносеното бебе? Както много често става и бебета се раждат преждевременно поради редица причини, така и голям процент бебета биват преносени и това е опасно за тях и майките им, ако не се проследява стриктно самото преносване.

Преносеното бебе - големите опастности пред които е изложено

Вече сме писали за усложненията и причините по отношение на самото преносване. Но днес ще наблегнем именно върху рисковете за бебето, което крие това преносване. Ще засегнем и темата за погрешното или неточно изчисляване на термина, което донякъде също оказва роля в процеса.

И все пак при ехографските прегледи много ясно специалистите могат да видят и преценят на точно коя фаза от развитието си е вашето бебе, така и при грешен термин дори – преносването може да бъде установено. Нека видим какви опасности крие преносване на бебе за самото бебе и неговото здраве и развитие…

Преносеното бебе – какво означава това и какви могат да бъдат евентуалните причини за преносването

Чисто медицински преносената бременност се установява като такава, когато бременната влезе в рамките на 42-ра гестационна седмица, излезе от нея без да е родила и се налага вероятно асистенция, за да се предизвика раждане.

За разлика от големия процент на преждевременните раждания, едва около 10% от бебетата биват преносени. По своята същност едно бебе се обявява за преносено и се налага предизвикване на раждане, когато вече акушер-гинеколога при преглед установи, че утробата не е тази сигурна среда, която е била за бебето, а се превръща в негов враг. Тук в частност говорим за промяната на околоплодната течност, плацентата и техните характеристики.

Най-често, ако могат да бъдат изведени набор от причини, защо една бременна преносва? – те са свързани с наследствеността, хормонален дисбаланс, заболявания в нервната система на майката или нарушения в развитието на плода. Също така хронични полови болести и други.

При преносване и бременност най-важно е наблюдаващият ви лекар да следи обстойно тоновете на вашето бебе ( да не би те да отслабват, което е и индикация за проблем) и да следи състава и промяната на окоплодните води, което вече споменахме (те могат да се превърнат в отрова за малкото в един момент).

Дали със сигурност може да се установи вашата преносена бременност е въпрос на професионална специализация на вашият гинеколог, както и на наличието на съвременна медицинска техника за целта. Със сигурност обаче е много важно една наистина преносена бременност да бъде диагностицирана и да бъдат предприети нужните мерки по израждане на бебето.

От друга страна много лекари прибързват и не отчитат факта, че термина на родилката може и да е сгрешен! Така бързат да предизвикат раждане, без да оценят готовността на плода за него и могат да възникнат усложнения, както за самата майка, така и за бебето ѝ.

Ако бебето в утробата ви има ясни и отчетливи тонове, развива се добре и няма индикации за промяна на околоплодните води – то предизвикването на раждане е добре да се изчака. Навярно мъника всеки момент ще реши да се появи на бял свят и това, че според термина е стоял седмица повече в утробата е силно относително.

Преносеното бебе – големите опасности за плода

По последни данни от проучвания, вече не 10%, а цели близо 20% от жените раждат посредством предизвикано раждане – тоест те са преносили бебетата си. Реално всяка 6-та жена преносва и това е много опасно в един момент, ако не бъде установено навреме. Защо? На първо място преносването вреди на правилното развитие на дихателната, нервната, отделителната и сърдечно-съдовата системи на бебето ви. Това се случва понеже плацентата вече старее бързо, средата в матката започва да се влошава за плода и нивата на околоплодна течност силно намаляват и влошават състава си.

Родените след индукция преносени бебета често имат силно набръчкана и суха кожа, както и доста дълги нокти и коса. Главният мозък на тези бебета е достигнал пълната си зрялост и стоейки в майчината утроба все още те имат силен недостиг на кислород, който е жизненоважен за мозъка им.

Преносените бебета не изродени навреме могат да страдат от различни мозъчни увреждания и такива на дихателната система или на сърдечно-съдовата. Главната причина за появилите се след раждането аномалии е острата липса на кислород, който плацентата вече не може да достави в нужните дози. При това след достигане на пълна зрялост плода има доста по-твърди и вече не толкова гъвкави кости на черепа. Това дава предпоставки за появата на родови травми в областта на главата на бебето при естествено раждане и опасност за живота му, както и този на родилката.

Доста често, да не кажем всяко преносено бебе, има състояние на поглъщане на околоплодна течност, в която е изхвърлен мекониум. Това е силно опасно за живота и здравето на преносените деца и често се налага обдишване и следене на състоянието им.

Прочете повече по темата за мекониум в околоплодните води и рисковете от поглъщането му за бебето.

Като цяло големите опасности за преносеното бебе се крият именно в промяната средата му за живот и развитие в майчината утроба. От едно уютно, щадящо и предпазваща го от всичко място, майчината утроба се превръща във враг на бебето и неговото развитие. Така че мили майки бъдете внимателни по отношения изчисляването на термина си и се уверете, че специалистът, който следи бременността ви е наистина добър. Лека бременност и раждане от нас.

f | Сподели с приятели