Мекониум в утробата по време на бременност – какво е това и опасно ли е

Мекониум в утробата. Какво представлява това явление, опасно ли е и защо се случва?

МЕКОНИУМ в утробата по време на бременност

За да ви отговорим на тези въпроси е нужно първо да си разясним какво е това мекониум?

Като цяло с тази сложна дума се описват първите отделени от бебето изпражнения. Представляват една зелено-кафява до черна каша, която обикновено бебето изхожда в първите часове след раждането и майките родили вече много добре знаят за какво става въпрос. Защо обаче говорим за мекониум в утробата?

Срещат се и случаи, когато плода може да отдели преработени вещества и в самата майчина утроба след 34-та до 37-ма гестационна седмица от развитието на бременността. Това става поради различни фактори и причини, които ще споменем по-долу в материала.

Обикновено мекониум в утробата свързваме с преносена бременност също. Прочетете и статията ни за преносването. А сега нека ви запознаем по отблизо с попадането на мекониум в околоплодните води.

Мекониум в утробата – какво представлява, защо се получава и за кого е опасно

Попадането на отпадни вещества изходени от бебето в утробата се среща сравнително рядко и най-често специалистите го свързват с преминаването датата на термина и преносването. Все пак факторите, от които явлението най-често се повлиява са стрес при определени ситуации в корема на майката или по време на раждане.

Този стрес у плода може да се дължи на намалени количества хранителни вещества доставени по пъпната връв или на липса на кислород. Това може да се случи при неправилна позиция на бебето, увиване на пъпната връв, заклещване в областта на таза при раждане и подобни явления.

Трябва да се отбележи, че не само преносените бебета изпускат мекониум, въпреки че при тях се случва по-често. Изхождането на бебето в околоплодните води е опасно за самото него най-вече. Когато се появи мекониум в утробата, той може да попадне по кожата на вашето бебе и дори да бъде поет от него в устата му. Така в процеса на раждането и поемането на първите глътки въздух от малкото човече, мекониума може да бъде вдишан и погълнат от него.

Всичко това налага интервенция по аспирацията на новороденото, за да може то да изхвърли отпадните вещества и да не се задави. Аспирацията се прави с помощта на аспиратор и секрета се изсмуква, както от устната кухина, така и от ноздрите на бебето.

Като цяло натрупването на мекониум у плода започва още с оформянето на червата му и все още незрялата отделителна система. Докато зародиша расте, в него се оформят и червата, съответно те започват да събират отпадни вещества.

Първоначалните изпражнения на вашето бебе са смес не само от преработени хранителни вещества, но и от стари клетки, течности и всичко произведено от червата му. Поради факта, че тези отделени секрети или отпадни вещества се събират дълго време в отделителната система на мъника, те имат зелен до черен дори цвят и са гъста лепкава каша.

Именно това явление специалистите наричат мекониум. По въпроса за МЕКОНИУМ в утробата акушер-гинеколозите смятат, че след преминаването на 34-та гестационна седмица, всяко бебе може да се изходи в утробата, защото червата му вече функционират.

Как се проверява за наличието на мекониум в околоплодната течност и какви са последиците

Вдишването на отпадъчните материали (мекониум) от бебето може да се случи по време на самото раждане или непосредствено преди него. Това вдишване се определя от специалистите като „отравяне с мекониум“ и може да доведе до опасни последици. Тези опасности са свързани главно с дишането на вашето бебе, веднага след като се появи на бял свят. Интервенцията, която израждащият екип прави, при подобни случаи се нарича Неонатална аспирация на мекониум.

Винаги при преносените бебета се следи постоянно чистотата на околоплодната течност и се внимава за състоянието на самото бебе, ако има изпуснат мекониум. При висок риск от натравяне повечето специалисти прибягват до предизвикване на раждане, било то и преждевременно (стига това да не е твърде рано и опасно за самото бебе).

Риска бебето ви да отдели мекониум в утробата е по-голям, ако страдате от Акушерска холестаза (заболяване на жлъчката, което се изразява в силен сърбеж за майката и опасност за бебето свързана с мекониума и дишането), ако имате диабет, страдате от високо кръвно, преносвате или бебето ви има недостиг на кислород.

При бебе, което е имало мекониум в утробата и е вдишало от него – следенето на дишането е много важно. Правят се рентгенови прегледи, това се налага когато отпадния материал е попаднал дълбоко в белите дробове на мъника и е създал опасност от инфектиране. Това може значително да увреди функциите на дробовете и да доведе до затруднено дишане.

Освен това дишането на бебето с мекониум в утробата се измерва с помощта на специален уред – пулсоксиметър. Ако уредът покаже ниски нива на кислород, то бебето се оставя в неонатологично отделение.

По-засегнатите бебета могат да бъдат свързани към дихателна тръба, за да им се осигури необходимото количество кислород. Много често отровените с мекониум бебета при раждането или преди него – се подлагат на антибиотична терапия, за да не развият бронхопневмония.

Освен че полепва по белия дроб на бебето, мекониума запушва и въздушните пътища, като така обрича бебето на кислороден глад. Кислородният глад може да доведе до фатални увреждания на важни органи в невръстния организъм, като увреждане на мозъка например.

Най-сигурният признак, че имате мекониум в утробата, за акушер-гинеколозите е оцветената в зелено околоплодна течност. При наличието ѝ веднага се предприемат мерки за безопасността на плода веднага след раждането.

Мекониум в утробата е състояние, което може да бъде опасно явление с фатални последици за бебето, ако не бъде открито навреме и не бъдат предприети необходимите мерки. Затова бъдете информирани и не пренебрегвайте бременността си мили майки.

Прочетете и статията ни за неразположенията по време на бременност  – ще ви бъде полезна.

f | Сподели с приятели