Пролапс на пъпната връв на плода – опасности

Пролапс на пъпната връв на бебето – какво представлява това състояние със сложно име и опасно ли е?

Пролапс на пъпната връв на плода

Като цяло замисляйки се пъпната връв е много важен „орган“ така да се каже за растящото в утробата ни бебе. Тя е живата връзка на майка и бебе и снабдява плода с всичко необходимо, като съответно го освобождава и от всичко ненужно.

За да ви отговорим какво е пролапс на пъпната връв, първо трябва да изясним – какво представлява самата пъпна връв? Така важната пъпна връв е източник на кислород и хранителни вещества за растящият плод по време на заветните девет месеца растеж и развитие.

Тя е гъвкава, много прилича на гумена тръба и по нея постоянно се въвеждат към бебето хранителни вещества и кислород. Съответно в обратна посока се отвеждат отпадните вещества от метаболизма на бебето към организма на майка му. Самата пъпна връв се състои от една вена и две артерии, общо само три кръвоносни съда, които поддържат бебето ви здраво и растящо.

Пролапс на пъпната връв – какво е това състояние и защо е опасно

В наша предишна статия ви разказахме в най-общ план за възможните усложнения възникнали поради неправилно позиционирана пъпна връв.

Но пролапсът е сред едно от трудно откриващите се и много опасни усложнения, затова обръщаме фокуса към него в по-подробен план.

Най-простичко казано, така жизненоважната пъпна връв за бебето изпада от шийката на матката и попада във вагината на майката. Това противоестествено за бременността състояние може да се появи преди самото раждане или по време на него.

Опасността идва от там, че пъпната връв попада в родовия канал преди самото бебе и когато то тръгне да навлиза в родовия канал – с тялото си притиска пъпната връв – което спира достъпа му на кислород и хранителни вещества. Така бебето е със занижени жизнени показатели и животът му е силно застрашен, ако състоянието не се открие и диагностицира навременно.

Статистиките подадени от професионалисти сочат, че поне всяка една бременна на 300-та такива – попада в графата с бебе с пролапс на пъпната връв. Това като явление никак не е рядко, но защо се появява и какви са причинителите? Акушер-гинеколозите са единодушни, че най-честата причина за поява на пролапс на пъпната връв е ранното разкъсване на околоплодните ципи на плода или на медицински език преждевременна руптура.

Освен тази най-честа причина могат да се добавят и причини, като бременност с повече от един плод, по-дълга от нормалното пъпна връв, по-големи количества околоплодна течност, раждане преди термин или пък седалищно разположение на плода по време на раждането и преди него.

Всякакви усложнения при деформация или усукване на пъпната връв на плода са опасни, но пролапс на пъпната връв в голяма част от случаите води до раждането на мъртво бебе, поради липсата на кислород или пък най-малкото до фетален дистрес поради същата причина. Затова откриването на състоянието навреме и бързата реакция на израждащият екип – са от огромно значение за добрият изход от ситуацията.

Може ли да се открие навреме пролапс на пъпната връв и как състоянието може да бъде овладяно

Като цяло преди самото раждане да настъпи това състояние се появява рядко. По скоро причината да се появи се крие непосредствено в започването на родилния процес и навлизането на бебето в родовия канал, докато пъпната пръв е позиционирана неправилно.

Така погледнато обективно диагнозата се прави докато тече фактическото раждане и тя е възможна чрез използването на диагностичен уред като феталния монитор, следящ сърдечните тонове на бебето. Когато тоновете са слаби и достигнат под границата 120 удара в минута, специалистите говорят за „брадикардия“ и възможния причинител е именно пролапс на пъпната връв на бебето.

Освен с фетален монитор, пропадането на пъпната връв може да бъде установено с вагинален преглед. При него акушер-гинеколога установява с напипване наличието на пропадане и опасност.

Съответно при протичащо раждане с пълна сила и все по-усилващи се контракции решението на акушер-гинеколога трябва да бъде моментално. Той може да се опита да премести плода, така че да не затиска пъпната връв и по този начин да освободи достъпа на кислород до него. Но това е доста труден и несигурен процес, защото всяка секунда е от значение за плода.

Повечето специалисти прибягват незабавно до Цезарово сечение, защото рискът за живота на бебето е огромен, както и за този на майката. Освен това липсата на кислород по-дълго време може да увреди фатално мозъка на бебето или функциите на цялостния му организъм. Буквално всичко става за секунди и бързата реакция на лекарите не е въпрос на избор, а е необходимост.

Може ли да се повлияе на позиционирането на бебето преди раждане и как, за да се избегне евентуален пролапс на пъпната връв

Докато настъпи 34-та гестационна седмица от бременността повечето бебета вече са в позиция за раждане. Тоест те са се обърнали с главата надолу, но има и такива, които се разполагат седалищно или странично. Когато гинекологът установи това на монитора на ехографа, естественото раждане е предизвикателство.

И все пак, за да се избегне увиване на пъпната връв или пропадането и в самия родов канал и последващите усложнения, може да ви препоръчат комплекс упражнения. Това често пъти се случва с уговорката, че вероятно ще се наложи планирано Цезарово сечение, ако бебето си остане все така седалищно или странично предлежащо.

Но все пак, с разрешението на лекаря ви, нищо не пречи да се пробва бебето да бъде насочено правилно. Ако бременността ви е тежка и не се чувствате способни да изпълните упражненията, които лекаря може да ви препоръча, то около 37-ма гестационна седмица може самият той да опита да обърне бебето.

Това става чрез натиск на корема и все пак трябва лекаря ви да е правил това и да е опитен специалист. Успеваемостта на метода е около 60%, което не е нито много, нито малко. И все пак, дори бебето ви да се обърне правилно или да е застанало в подходящата родова позиция, не сте предпазени от пролапс на пъпната връв по неписани природни закони. Важното е да се реагира навременно и всичко ще протече нормално.

Ако искате да научите повече за това, как да се подготвите за предстоящото Ви раждане.

f | Сподели с приятели