Пролапс на пъпната връв на плода – опасности!

Пролапс на пъпната връв на бебето – какво представлява това състояние със сложно име и опасно ли е?

Пролапс на пъпната връв на плода

Като цяло замисляйки се пъпната връв е много важен „орган“ така да се каже за растящото в утробата ни бебе. Тя е живата връзка на майка и бебе и снабдява плода с всичко необходимо, като съответно го освобождава и от всичко ненужно.

За да ви отговорим какво е пролапс на пъпната връв, първо трябва да изясним – какво представлява самата пъпна връв? Така важната пъпна връв е източник на кислород и хранителни вещества за растящият плод по време на заветните девет месеца растеж и развитие.

Тя е гъвкава, много прилича на гумена тръба и по нея постоянно се въвеждат към бебето хранителни вещества и кислород. Съответно в обратна посока се отвеждат отпадните вещества от метаболизма на бебето към организма на майка му. Самата пъпна връв се състои от една вена и две артерии, общо само три кръвоносни съда, които поддържат бебето ви здраво и растящо!

Пролапс на пъпната връв – какво е това състояние и защо е опасно?

В наша предишна статия ви разказахме в най-общ план за възможните усложнения възникнали поради неправилно позиционирана пъпна връв.

Но пролапсът е сред едно от трудно откриващите се и много опасни усложнения, затова обръщаме фокуса към него в по-подробен план.

Най-простичко казано, така жизненоважната пъпна връв за бебето изпада от шийката на матката и попада във вагината на майката. Това противоестествено за бременността състояние може да се появи преди самото раждане или по време на него!

Опасността идва от там, че пъпната връв попада в родовия канал преди самото бебе и когато то тръгне да навлиза в родовия канал – с тялото си притиска пъпната връв – което спира достъпа му на кислород и хранителни вещества!!! Така бебето е със занижени жизнени показатели и животът му е силно застрашен, ако състоянието не се открие и диагностицира навременно.

Статистиките подадени от професионалисти сочат, че поне всяка една бременна на 300-та такива – попада в графата с бебе с пролапс на пъпната връв. Това като явление никак не е рядко, но защо се появява и какви са причинителите? Акушер-гинеколозите са единодушни, че най-честата причина за поява на пролапс на пъпната връв е ранното разкъсване на околоплодните ципи на плода или на медицински език преждевременна руптура.

Освен тази най-честа причина могат да се добавят и причини, като бременност с повече от един плод, по-дълга от нормалното пъпна връв, по-големи количества околоплодна течност, раждане преди термин или пък седалищно разположение на плода по време на раждането и преди него.

Всякакви усложнения при деформация или усукване на пъпната връв на плода са опасни, но пролапс на пъпната връв в голяма част от случаите води до раждането на мъртво бебе, поради липсата на кислород или пък най-малкото до фетален дистрес поради същата причина. Затова откриването на състоянието навреме и бързата реакция на израждащият екип – са от огромно значение за добрият изход от ситуацията.

Може ли да се открие навреме пролапс на пъпната връв? Как състоянието може да бъде овладяно?

Като цяло преди самото раждане да настъпи това състояние се появява рядко! По скоро причината да се появи се крие непосредствено в започването на родилния процес и навлизането на бебето в родовия канал, докато пъпната пръв е позиционирана неправилно.

Така погледнато обективно диагнозата се прави докато тече фактическото раждане и тя е възможна чрез използването на диагностичен уред като феталния монитор, следящ сърдечните тонове на бебето. Когато тоновете са слаби и достигнат под границата 120 удара в минута, специалистите говорят за „брадикардия“ и възможния причинител е именно пролапс на пъпната връв на бебето!

Освен с фетален монитор, пропадането на пъпната връв може да бъде установено с вагинален преглед. При него акушер-гинеколога установява с напипване наличието на пропадане и опасност.

Съответно при протичащо раждане с пълна сила и все по-усилващи се контракции решението на акушер-гинеколога трябва да бъде моментално. Той може да се опита да премести плода, така че да не затиска пъпната връв и по този начин да освободи достъпа на кислород до него. Но това е доста труден и несигурен процес, защото всяка секунда е от значение за плода.

Повечето специалисти прибягват незабавно до Цезарово сечение, защото рискът за живота на бебето е огромен, както и за този на майката. Освен това липсата на кислород по-дълго време може да увреди фатално мозъка на бебето или функциите на цялостния му организъм. Буквално всичко става за секунди и бързата реакция на лекарите не е въпрос на избор, а е необходимост.

Може ли да се повлияе на позиционирането на бебето преди раждане и как, за да се избегне евентуален пролапс на пъпната връв?

Докато настъпи 34-та гестационна седмица от бременността повечето бебета вече са в позиция за раждане. Тоест те са се обърнали с главата надолу, но има и такива, които се разполагат седалищно или странично. Когато гинекологът установи това на монитора на ехографа, естественото раждане е предизвикателство.

И все пак, за да се избегне увиване на пъпната връв или пропадането и в самия родов канал и последващите усложнения, може да ви препоръчат комплекс упражнения. Това често пъти се случва с уговорката, че вероятно ще се наложи планирано Цезарово сечение, ако бебето си остане все така седалищно или странично предлежащо.

Но все пак, с разрешението на лекаря ви, нищо не пречи да се пробва бебето да бъде насочено правилно. Ако бременността ви е тежка и не се чувствате способни да изпълните упражненията, които лекаря може да ви препоръча, то около 37-ма гестационна седмица може самият той да опита да обърне бебето.

Това става чрез натиск на корема и все пак трябва лекаря ви да е правил това и да е опитен специалист. Успеваемостта на метода е около 60%, което не е нито много, нито малко. И все пак, дори бебето ви да се обърне правилно или да е застанало в подходящата родова позиция, не сте предпазени от пролапс на пъпната връв по неписани природни закони. Важното е да се реагира навременно и всичко ще протече нормално!

Ако искате да научите повече за това, как да се подготвите за предстоящото Ви раждане.

f | Сподели с приятели