Как да се подготвим за предстоящото ни раждане

Предстоящото ни раждане трябва да бъде много добре обмислено и подготвено, особено ако ни е за първи път.

Предстоящо раждане

Има толкова много емоции и мисли, които се блъскат в главите ни, че едва ли в точния ден и час можем да мислим съвсем трезво и чак тогава да поставяме нещата по местата им.

Затова ако така очакваната дата на термина ви наближава и тялото ви е напълно подготвено за изтеклите вече 9 месеца, то наблегнете на подготовката на психиката си.

За целта е нужно съставянето на един разумен и обмислен план за действие в заветния ден и няколко седмици преди него, за да се предпазим от евентуални изненади и притеснения. Така максимално ще се насладим на един от най-незабравимите моменти в живота си – появата на нашето малко безценно вързопче.

Преди предстоящото ни раждане е необходимо да подготвим стаята на бебето

Седмица или две непосредствено преди самото раждане, жените придобиват синдрома на така нареченото „подготовка на гнездото“. Той се изразява в неистова нужда от подреждане и пренареждане на къщата, така че тя да е уютна за бебчето ви. Не се уморявайте излишно обаче с големи предизвикателства и задачи. Пазете силите си за предстоящото скоро раждане, защото ще са ви необходими.

Затова заложете само на подреждането на детската стая. Ако леглото на бебето е подготвено, имате подредени памперси, дрешки, козметика, хавлийка и поне една кутия адаптирано мляко за всеки случай и шишета – всичко е наред. Ако отидете да раждате случайно, таткото ще проветри и почисти стаята на бебето, преди да ви вземе от болницата.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

За първи или втори път раждаме

Предстоящото ни раждане е различно, когато очакваме първата си рожба или втората поред. При първото раждане още в 36-та гестационна седмица главата на бебето се насочва надолу и заема позиция, така се подготвяте за предстоящото раждане и вие и бебето ви. Чувството е малко неприятно, защото сякаш имате топка между краката си и всеки момент тя ще изпадне, но не се случва.

При второто раждане, главата на бебето ви може да се спусне едва непосредствено преди самото раждане, защото матката вече веднъж се е разтягала и много по-бързо ще получите разкритие. Разбира се това зависи и от това, преди колко години сте раждали първото си дете. Ако е прекалено дълъг период, то тялото ви е позабравило процеса. Добре е бебето да е насочено в тази позиция за самото раждане, защото иначе процеса е по-дълъг и сложен. Затова на последните консултации се уверете, че главата на бебето ви е насочена надолу, за да не се тревожите излишно.

Как да разберем започва ли предстоящото ни раждане

Това е много индивидуално при всяка една жена. Някои жени имат подготвителни контракции, други пък усещат падане на плода надолу в матката, при трети пада слузестата запушалка на матката, а при някои нито едно от изброените. Ако сте получили разкритие, като запушалката на матката е паднала, може да минат седмица или две докато дойде фактическото раждане. Признаците при падането на тази запушалка са леко слузеста розова течност по бельото ви.

Ако обаче имате кървене е тревожно и трябва да потърсите лекарска помощ. При някои жени тази запушалка пада чак при самото раждане, а изтичането на околоплодните води е индикация за започването на родилния процес. Но истината е, че всяко раждане, дори и при една и съща жена е строго индивидуално всеки път, затова нашият съвет е не се паникьосвайте, а се вслушайте в инстинктите си.

Предстоящото ни раждане започва с изчистване на организма и изтичането на амниотичната течност

Голяма част от бременните жени забелязват изчистване на организма си няколко дни преди фактически да родят. Това изчистване се изразява в често ходене по малка и голяма нужда, дори появата на разстройство. Научната гледна точка по въпроса, обяснява това явление с производството на хормона – простагландин. Той е отговорен за узряването на матката, за да се случи родилния процес, но оказва влияние и на червата и стомахът.

В някои родилни отделения правят и клизма преди раждането, но някъде това не е практика. Истината е, че не бива нищо друго да ви тревожи при самото раждане, освен факта да доведете на бял свят най-очакваното от вас чудо – бебето ви. Когато водите ви изтекат е абсолютно задължително веднага да поемете към родилното отделение.

Започва ли предстоящото ни раждане и какво ни казва часовникът

С истинските, чести и постоянни контракции, започва и самото раждане. Няма проблем да ги различите от подготвителните контракции, защото тези са на равни интервали от време, все по-сгъстяващи се и траят от порядъка на около 30 секунди.

Характерно е, че стават все по-силни и усещате, как бебето притиска главата си в матката ви, за да излезе на бял свят. При наличие на контракции на всеки 10 минути и траещи поне 30 секунди, след около 15 минути до половин час, ще се срещнете с бебето си.

Предстоящото ни раждане от биологична гледна точка

Ако бъдем по-точни биологично, за да се роди бебето ни е необходимо да имаме разкритие на матката от поне 10 сантиметра. С разкритието се започва и истинския процес на предстоящото ни раждане. Контракциите на матката спомагат изтласкването на бебето. Когато настъпи пълно разкритие и имаме чести контракции, самото раждане е въпрос на минути.

Предстоящото ни раждане е един от най-уникалните моменти в живота на една жена. Не бива да се страхуваме и притесняваме от него, защото тялото ни е напълно подготвено физически и овладявайки психиката си, имаме едно безпроблемно раждане.

f | Сподели с приятели