Как да се подготвим за предстоящото ни раждане?

Предстоящото ни раждане трябва да бъде много добре обмислено и подготвено, особено ако ни е за първи път!

Предстоящо раждане

Има толкова много емоции и мисли, които се блъскат в главите ни, че едва ли в точния ден и час можем да мислим съвсем трезво и чак тогава да поставяме нещата по местата им.

Затова ако така очакваната дата на термина ви наближава и тялото ви е напълно подготвено за изтеклите вече 9 месеца, то наблегнете на подготовката на психиката си.

За целта е нужно съставянето на един разумен и обмислен план за действие в заветния ден и няколко седмици преди него, за да се предпазим от евентуални изненади и притеснения. Така максимално ще се насладим на един от най-незабравимите моменти в живота си – появата на нашето малко безценно вързопче.

Преди предстоящото ни раждане е необходимо да подготвим стаята на бебето!

Седмица или две непосредствено преди самото раждане, жените придобиват синдрома на така нареченото „подготовка на гнездото“. Той се изразява в неистова нужда от подреждане и пренареждане на къщата, така че тя да е уютна за бебчето ви. Не се уморявайте излишно обаче с големи предизвикателства и задачи! Пазете силите си за предстоящото скоро раждане, защото ще са ви необходими.

Затова заложете само на подреждането на детската стая. Ако леглото на бебето е подготвено, имате подредени памперси, дрешки, козметика, хавлийка и поне една кутия адаптирано мляко за всеки случай и шишета – всичко е наред. Ако отидете да раждате случайно, таткото ще проветри и почисти стаята на бебето, преди да ви вземе от болницата.

За първи или втори път раждаме?

Предстоящото ни раждане е различно, когато очакваме първата си рожба или втората поред! При първото раждане още в 36-та гестационна седмица главата на бебето се насочва надолу и заема позиция, така се подготвяте за предстоящото раждане и вие и бебето ви. Чувството е малко неприятно, защото сякаш имате топка между краката си и всеки момент тя ще изпадне, но не се случва.

При второто раждане, главата на бебето ви може да се спусне едва непосредствено преди самото раждане, защото матката вече веднъж се е разтягала и много по-бързо ще получите разкритие! Разбира се това зависи и от това, преди колко години сте раждали първото си дете. Ако е прекалено дълъг период, то тялото ви е позабравило процеса! Добре е бебето да е насочено в тази позиция за самото раждане, защото иначе процеса е по-дълъг и сложен. Затова на последните консултации се уверете, че главата на бебето ви е насочена надолу, за да не се тревожите излишно!

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как да разберем започва ли предстоящото ни раждане?

Това е много индивидуално при всяка една жена. Някои жени имат подготвителни контракции, други пък усещат падане на плода надолу в матката, при трети пада слузестата запушалка на матката, а при някои нито едно от изброените. Ако сте получили разкритие, като запушалката на матката е паднала, може да минат седмица или две докато дойде фактическото раждане. Признаците при падането на тази запушалка са леко слузеста розова течност по бельото ви.

Ако обаче имате кървене е тревожно и трябва да потърсите лекарска помощ! При някои жени тази запушалка пада чак при самото раждане, а изтичането на околоплодните води е индикация за започването на родилния процес. Но истината е, че всяко раждане, дори и при една и съща жена е строго индивидуално всеки път, затова нашият съвет е не се паникьосвайте, а се вслушайте в инстинктите си!

Предстоящото ни раждане започва с изчистване на организма и изтичането на амниотичната течност!

Голяма част от бременните жени забелязват изчистване на организма си няколко дни преди фактически да родят. Това изчистване се изразява в често ходене по малка и голяма нужда, дори появата на разстройство. Научната гледна точка по въпроса, обяснява това явление с производството на хормона – простагландин. Той е отговорен за узряването на матката, за да се случи родилния процес, но оказва влияние и на червата и стомахът!

В някои родилни отделения правят и клизма преди раждането, но някъде това не е практика. Истината е, че не бива нищо друго да ви тревожи при самото раждане, освен факта да доведете на бял свят най-очакваното от вас чудо – бебето ви. Когато водите ви изтекат е абсолютно задължително веднага да поемете към родилното отделение!

Започва ли предстоящото ни раждане и какво ни казва часовникът!

С истинските, чести и постоянни контракции, започва и самото раждане. Няма проблем да ги различите от подготвителните контракции, защото тези са на равни интервали от време, все по-сгъстяващи се и траят от порядъка на около 30 секунди.

Характерно е, че стават все по-силни и усещате, как бебето притиска главата си в матката ви, за да излезе на бял свят. При наличие на контракции на всеки 10 минути и траещи поне 30 секунди, след около 15 минути до половин час, ще се срещнете с бебето си!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Предстоящото ни раждане от биологична гледна точка.

Ако бъдем по-точни биологично, за да се роди бебето ни е необходимо да имаме разкритие на матката от поне 10 сантиметра. С разкритието се започва и истинския процес на предстоящото ни раждане. Контракциите на матката спомагат изтласкването на бебето. Когато настъпи пълно разкритие и имаме чести контракции, самото раждане е въпрос на минути.

Предстоящото ни раждане е един от най-уникалните моменти в живота на една жена. Не бива да се страхуваме и притесняваме от него, защото тялото ни е напълно подготвено физически и овладявайки психиката си, имаме едно безпроблемно раждане.

| Сподели с приятели