Как да предизвикаме раждането по естествен начин

Ако раждането не настъпи до термин, акушер-гинеколога обикновено препоръчва да се изчака още една седмица, след което се пристъпва към индукция (предизвикване на раждане чрез медикаменти).

Как да предизвикаме раждането по естествен начин

Точното изчисляване на датата на термина обаче е трудно, тъй като в продължителността на менструалния цикъл при жените има разлика, освен това никой не може да знае точната дата, на която е настъпило спонтанното зачеване.

Много малко бебета се раждат точно на термина си. Повечето се появяват няколко дни преди или след него. Преносването на бременността след 40 г.с. седмица обаче се смята за рисково затова се пристъпва към предизвикване на раждане по естествен път или към Цезарово сечение. За да избегнете това може да опитате да предизвикате спонтанно раждането чрез няколко метода:

Секс

По време на секс се отделя окситоцин, който предизвиква контракции, а семенната течност е богата на простагландини – медиатори, които се използват за омекотяване на маточната шийка при предизвикване на раждане в болнични условия.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Физическа активност

Умерената физическа активност като ходене, изкачване на стълби или танци може да ускорят процеса на раждане. Освен това увеличават шанса за заемане на правилна позиция на бебето, смъкването му в таза и поддържането на добра физическа форма на бъдещата майка, което е от значение при раждането.

Стимулация на гърдите

Стимулирането на зърната води до производство на окситоцин и поява на контракции. Затова и не се препоръчва в последните месеци от бременността, но при наближаване на термина е позволено с цел предизвикване на раждането. При кърмене, отделения окситоцин води до свиване на матката и по-бързото ѝ прибиране след раждането.

Чай от малинови листа

Чаят от малинови листа повишава тонуса на матката и може да ускори родилния процес. Според проучвания чаят съдържа специален алкалоид, който укрепва матката и тазовото дъно. Може да се приема след 36 г.с. по 1 до 3 чаши дневно. Богат е на витамини, цинк, хром и желязо.

Ананас

Вкусния плод съдържа бромелаин – ензим, който помага за омекотяване и узряване на маточната шийка. Действа тонизиращо върху матката и ускорява родилния процес.

Пикантни храни

Смята се, че лютите храни могат да предизвикват контракции, тъй като стимулират червата, а те – матката. Може да прибавяте малко къри към храната си, в случай, че ви понася добре. Имайте предвид обаче, че пикантните подправки може да усилят киселините.

Фурми

Контролирано проучване над бременни жени показва, че ако жената яде по 6 фурми на ден в продължение на няколко седмици преди раждането, това помага за узряване на шийката на матката. Консумацията на фурми също така влияе на производството на простагландини, които стимулират маточната активност.

Жените, които са хапвали по 6 фурми на ден в последните седмици от бременността са постигнали по-лесно и бързо разкритие, по-рядко са имали нужда от прилагане на синтетичен окситоцин и са имали по-къс първи етап на раждането.

Масло от вечерна иглика

Може да приемате маслото под формата на хранителна добавка след 35 г.с. но само след консултация с лекар. То съдържа биоактивни вещества, които подпомагат производството на простагландини. Маслото от вечерна иглика усилва маточния тонус, омекотява шийката на матката и улеснява родилния процес.

f | Сподели с приятели