За раждането с епизиотомия – кога се налага, как се прави и още…

За раждането с епизиотомия – как се прави, защо се налага понякога и крие ли опасности? Миналата седмица ви запознахме с раждането посредством вакуум и кога се налага.

раждането с епизиотомия

В този материал ще наблегнем по скоро на специфичното срязване по време на раждане по естествен път, което специалистите наричат с термина епизиотомия. То понякога се налага преди да се пристъпи към употребата на вакуума.

Друг път е достатъчно само да се извърши епизиотомия, за да се разшири отвора на родовия канал и бебето да излезе безпрепятствено.

Като цяло епизиотомията е хирургически разрез на перинеума и задната стена на вагината, който израждащият ви лекар предварително е планирал през втората половина на раждането по естествен път. Чрез този разрез, който не е голям се цели разширяване на самото влагалище, поради големите размери на вашето бебе и невъзможността му да се роди без главата му да бъде деформирана.

Ето и още малко подробности по въпроса…

За раждането с епизиотомия – защо е нужно да се практикува

Както казахме вече епизиотомията е хирургически разрез в областта на перинеума и този разрез обикновено е не по-голям от до 5 сантиметра. Важно е да разберете, че самото срязване с хирургическия скалпел не се усеща от родилката почти никак. То се прави по време на контракция и веднага след раждането – ръбовете на разреза, които са изключително гладки, се зашиват с поставянето на локално обезболяващо средство.

Още едно много важно нещо за епизиотомията, което трябва да знаете е, че разреза заздравява много по-добре и бързо от спонтанното разкъсване по време на естественото раждане – така че е за предпочитане пред него.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Защо е нужно разрезът да се направи? Нуждата от него се появява, за да може да се изроди бебето. Разрезът предпазва дъното на таза на родилката от разкъсване и преразтягане. Главичката не бебето много по-бързо излиза, когато се направи епизиотомия и налягането върху черепа е много по-малко.

Специалистите са установили, че продължителното и доста силно разтягане на мускулите на тазовото дъно, водят до силно преразтягане на тъканите в тази област и в последствие те не могат да се възстановят напълно след раждането.

В следствие на това увреждане матката на родилката може да спадне след време, да притисне пикочните пътища и да се стигне до инконтиненция на урина.

За бебето хирургическия разрез е много важен, понеже освобождава пътят му навън без да се притиска силно главата му в меките тъкани на влагалището и да се повишава черепното налягане. В повечето случаи кислорода за бебето е в недостиг, когато то е на изхода на влагалището и бързото му раждане е жизненоважно.

За раждането с епизиотомия – кога е задължително наложително

Направата на разреза в тъканта на перинеума се налага, когато бебето е много голямо и трудно ще премине през влагалището. Този разрез е необходим и когато естественото раждане е възпрепятствано по някаква причина, но Секциото е противопоказно за дадената родилка.

Когато раждате по естествен път, но се окаже, че бебето е застанало седалищно – тогава обезателно се налага епизиотомия. Тя се налага и когато мускулите на перинеума са прекалено стегнати и бебето не може да премине през тях. Когато родилката ражда по естествен път, но в хода на раждането се наложи употребата на вакуум или форцепс – отново разрез в перинеума е необходимост.

Естественото раждане на недоносени бебета също налага епизиотомия, за да може да се скъси процеса на самото раждане. Общо взето при появил се риск за бебето или за майка му, докато протича естествено раждане – се налага винаги раждане с епизиотомия.

Видове разрези при епизиотомия

В медицината са познати общо четири вида епизиотомии или срязвания така да се каже. От тези четири вида в практиката най-често се извършват два вида срязвания.

Единият вид наричаме „перинеотомия“ и лекарите го практикуват при малки по размери бебета. Разреза се прави по средната линия на перинеума и стига до сфинктера. Тъй като при този разрез сфинктера не се засяга, срязаното място заздравява бързо и очаквани видими козметични дефекти няма налице.

Перинеотомия се прилага по-рядко, докато „медиолатерална епизиотомия“ се прилага най-често при естествено раждане. Този вид епизиотомия се прави едностранно и засяга двата слоя на перинеума. След самото раждане се зашива срязаното място на два пласта и тъканите също се възстановяват по този начин. Засягането на аналният пръстен при този вид срязване го няма и то зараства значително бързо и добре.

Възстановяване при епизиотомия

Възстановителният период след раждане с епизиотомия е различен за различните родилки. Определено ще изпитвате дискомфорт в интимната област, понеже там имате шевове. Тези шевове могат да са два, четири или повече – зависи от дължината на разреза. Обикновено жените раждали с епизиотомия в началото изпитват проблеми, когато се изхождат по малка или голяма нужда, но това отшумява в рамките на няколко седмици.

Шевовете от направена епизиотомия не се премахват – те се разтварят сами до седмица от изминалото раждане. От степента на разкъсване по време на епизиотомия зависи и дължината на възстановителния ви период. Той може да бъде една или две седмици, докато при други родилки месец или повече.

Относно въпросът на повечето жени – кога могат да правят любов с половинките си след раждане с епизиотомия? Отговорът е, когато перинеумът е напълно зараснал, а това става до месец и половина след срязването. Въпреки това в началото е много вероятно да се чувствате дискомфортно, да усещате стягане, сухота. Всичко това с времето ще отшуми и ще забравите за неприятните усещания.

Надяваме се, че бяхме изчерпателни за вас по въпроса – раждането с епизиотомия. Сега ви препоръчваме и материала си за раждането с ДУЛА – ще ви бъде много интересен и полезен едновременно.

f | Сподели с приятели