Изпускане на урина след раждане – причини, фактори, превенция и лечение

Следродилна инконтиненция – навярно много от вас не са чували това сложно понятие или просто не го познават под това наименование.

Следродилна инконтиненция

Следродилната инконтиненция представлява просто казано неволното изпускане на урина непосредствено след раждането.

Защо се появява този проблем, какви са факторите, които му повлияват и има ли надеждно лечение и превенция? Именно това ще обсъдим днес в тази си тема.

Преди да ви запознаем с особеностите на следродилната инконтиненция, обаче препоръчваме ви да изчетете и материала ни за раждането в изправено положение – един много интересен и полезен материал за всички родилки.

Кога е възможно да се появи следродилна инконтиненция

Ако сте сред хората на мнение, че неволното изпускане на урина или по голяма нужда е проблем само на възрастните – много грешите. От инконтиненция много по-често страдат млади жени, отколкото възрастни – според последни данни от проучвания.

Защо е така? Защото фактори като раждането значително увеличават шанса младата жена да развие заболяването и ако не се лекува, то да се превърне в голям проблем за нея. След самото раждане матката е значително разширена, мускулатурата ѝ е охлабена и ако не се правят специални упражнения за стягането ѝ – може да се стигне до остри състояния на инконтиненция.

Дали можем да се предпазим от следродилна инконтиненция по време на самата бременност

Дали обаче правенето на упражнения след раждането е достатъчно да се предпазите от изпускането на урина или по време на цялата бременност е необходимо да тонизирате мускулатурата на матката си? Отговорът е – добрата превенция по време на бременността е ключът към избягването на заболяването! Много е важно докато сте бременни да правите комплекс от упражнения за укрепване на тазовото дъно. Освен че мускулатурата и съединителната тъкан на таза и матката са разхлабени хормонално по време на бременността – те допълнително се разтягат от натиска на бебето, което вече тежи и от натиска на солидното количество околоплодна течност.

По отношение на стягането на тазовото дъно и цялостната мускулатура на матката, можете да прочетете подробния ни материал за Кегел упражненията – така следродилната инконтиненция няма да е проблем за вас след раждането!

Накратко напрягането на тазовата мускулатура и маточната вършат чудеса по въпроса – но запомнете стягането се практикува на серии ежедневно, иначе полза няма! Когато стягате мускулатурата на матката и таза докато сте бременни или след раждането – много важна част от процеса е равномерното дишане и спокойствието. Като цяло комплекса от серии стягащи упражнения не изисква специално място или време. Можете да ги правите навсякъде и по всяко време – докато чакате в магазина или на спирката, докато гледате телевизия или миете съдове.

Ако дотук си мислите, че след раждането няма да се изпускате няколко седмици – поне по няколко капки, след като сте стягали тазовото дъно по време на бременността – грешите. След раждането всяка родилка за кратко, ако кихне или се покашля, изпуска няколко капки урина. Тази инконтиненция е нормално явления и след изтичането на лохиите отминава. Според статистиката средно около 10% от всички родилки след раждането страдат от проблеми свързани със задържането на изпражнения или урина.

По-често следродилна инконтиненция може да се срещне при родилките над 30 годишна възраст. Обикновено специалистите споделят, че състоянието изчезва за около 2 месеца, ако проблемите не са наистина сериозни и не са взети мерки за стягането на мускулатурата от никакъв характер.

Жените родили чрез секцио предпазени ли са от следродилна инконтиненция

Много жени наложило им се да родят Секцио са малко по-предпазени от следродилна инконтиненция. Защо? Защото натоварването над тазовото дъно и мускулатурата му по време на бременността са факт наистина – но го няма преразтягането и опъна на тъканите на матката и таза по време на естественото раждане. Това разбира се не означава, че ако няма предписания за Цезарово сечение, то трябва да се прави безразборно. То все пак е операция и носи друг вид рискове за майката и бебето.

Важно да знаете, че независимо дали сте родили по естествен начин или чрез Секцио – правенето на упражнения за стягането на тазовата мускулатура е задължително и не бива да се пренебрегва. Ако обаче сте родили с Цезарово сечение е важно да обсъдите стягащите упражнения с наблюдаващият ви лекар, понеже не всичко е позволено да се прави след операцията и най-вече не можете да започнете веднага със стягането на мускулатурата.

Следродилна инконтиненция – рискови фактори за състоянието, подходящи упражнения и лечение

Като цяло не винаги инконтиненцията се появява в следствие на самото раждане. Рискови фактори за появата ѝ също са наднорменото тегло, стресa, разстройствата на нервната система, чести инфекции на пикочно-половата система и други. Те причиняват отслабване на мускулите на пикочния мехур, а оттам и изпускане на урина.

Въпреки че не винаги раждането е виновно за инконтиненцията, тя е много опасно състояние, което много често води до пропадане на органи в малкия таз и сериозни усложнения. Именно по тази причина трябва навременно да бъде лекувана и да се осъществява нужната превенция за целта.

Понякога непосредствено след самото раждане не се появява инконтиненция. Тя се появява в по-зрелите години на жената, когато имаме налице отново хормонални промени и дисбаланс, наднормено тегло. Ако при раждането е използван форцепс, той засилва риска от появата на инконтиненция. Като цяло състоянието не се знае кога и под какъв натиск ще се появи.

Най-добрата превенция за състоянието си остава стягането на мускулатурата на тазовото дъно – независимо дали по време на бременност, след раждане или през други периоди от живота на жената. Като цяло препоръчителните комплекси от упражнения се препоръчват в поне 20 серии от повторения и ако не помогнат за стягането на мускулатурата на таза и матката се прибягва до оперативна интервенция или процедури с лазер. Непосредствено след раждането лекарите не препоръчват усилени упражнения за стягане на тазовото дъно и матката. Просто дълбокото и равномерно дишане е достатъчно за стягането на таза и активирането му.

Ако имате шевове и травми в областта на перинеума след раждането, добре е да правите дихателни стягащи упражнения поне месец и тогава да преминете към по-усилени стягащи комплекси. Ако нервите на тазовото дъно са увредени значително, препоръчително е да се подложите на терапии с магнит или електротерапии, за да върнете отново таза на мястото му и да вдигнете матката си.

Следродилна инконтиненция е опасно състояние, което обаче има добра и лесна превенция. Може да се контролира донякъде, ако спазвате режима за стягане и не е нужно да се стига до инвазивни методи и терапии. Надяваме се бяхме ви полезни и не забравяйте добрата превенция винаги върши работа.

f | Сподели с приятели