Белег от секцио след раждането – как да го заличим

Белег от секцио след раждането – една неприятна подробност така да се каже. На много майки, наложило им се да родят секцио, белегът след интервенцията им е проблем. Проблемът има естетични съображения, понякога дори здравословни и като цяло е дискомфорт, който понижава самочувствието на една жена.

Белег от секцио след раждането

Как се заличава най-добре и най-бързо белега след Цезаровото сечение, ще ви споделим в следващите редове на материала ни.

Преди това обаче, добре е да прочетете и статията ни за рисковете на секцио процедурата и ползите от естествено раждане. Ако все пак ви се налага спешна секцио процедура и след това ви остане белег – ето как да се справите с него.

Белег от секцио след раждането – какво знаем за него, дали зарастването е болезнено и как правилно да се лекуваме

За съжаление днес статистиката сочи, че много голям процент от родилките раждат чрез секцио процедура. Голяма част от бременните подложили се на този тип раждане сами избират оперативната интервенция. Те в повечето случаи са водени от заблудата, че раждането с операция е по-леко и следоперативното възстановяване не е толкова бавно. Специалистите обаче са единодушни – Цезаровото сечение е добре да се прави единствено по изрично лекарско предписание и естественото раждане е най-добрия начин бебето да се появи на бял свят.

Относно белега от операцията по израждането на бебето трябва да знаете, че дори и зараснал – той може да ви създаде последващи проблеми. Защо? Защото все пак е разрез и тялото макар и да се лекува и образува съединителна тъкан – процеса е бавен, болезнен и не много естетичен след това.

От тази гледна точка дали има инструкции как да се възстановите по-бързо след операцията и при това да заличите белега почти изцяло? Не, няма и повечето жени се осланят на съвети на козметици, лекари, на кожни специалисти или на себе си. Повечето лекари съветват родилите секцио жени след операцията да не вдигат тежко, да не се натоварват в домакинството или да не шофират. Болката от зарастващият белег може да бъде по-силна или по-лека, да продължи кратко или по-дълго. Процесът по заздравяване е индивидуален.

Като цяло, когато тялото ни е наранено, както в случая е направен разрез, то реагира. На мястото на раната натрупва съединителна тъкан и така ни предпазва от инфекции и внасянето на бактерии в организма ни. След операцията тялото на родилката натрупва съединителна тъкан в областта на матката и ниско в корема – на мястото на разреза. Тази съединителна тъкан не е толкова гъвкава и колагена в нея е по-малко еластичен. При това зарастването се оформя по кръстовидна структура, за разлика от тъканите на кожата разположени под формата на влакна.

Поради тази причина се появява белег, който е грапав на пипане, удебелен и пигментацията на кожата ни там е нарушена. Много от белезите след секцио процедура не лекувани правилно – са болезнени. При навеждане можете да усещате дърпане в областта на белега, болка, която да се проявява в областта на гърба, гръбнака или дори матката.

Често белега от секцио има не само външни, но и вътрешни измерения. В редки случаи води до пролапс на матката, до инконтиненция на урина и други. Но като цяло в повечето случаи единственият ви проблем месеци след раждането си остава външния белег от секцио и желанието да го заличите.

Белег от секцио след раждането – как да го лекуваме

Дори и банално да ви звучи – почивката и спокойствието за майката след самата операция е най-доброто лечение. Важно е мястото на разреза да се поддържа чисто и дезинфекцирано, за да се избегне възпаление. Не си и помисляйте да вдигате тежки неща и е добре да си набавяте оптимални хранителни вещества (свежи сокове, плодове, зеленчуци, фибри и прочие).

Едно важно нещо, което лекарите препоръчват на родилите по оперативен начин дами – е лимфния масаж. Той се прави непосредствено преди операцията и след нея. За какво е полезен? Този вид масаж спомага насъбралата се лимфна течност в областта на разреза да бъде отведена навън и спомага доброто разпределение на колаген.

Лечението на белега след секцио започва още след самото раждане, но за процесите по заличаването му е добре да са минали поне няколко месеца от самата оперативна интервенция. Може да се подложите на терапия с лазер по заличаването на белези или да изберете кремове за белези и заличаването им като Кело Кот, Био Ойл и други.

Дамите, нямащи възможности за по-скъпи козметични процедури и препарати, могат да заложат и на природните средства за заличаването на белези след секцио. Сред тях са използването на витамин Е. Просто смесвате ампула от витамина с крема си за тяло и така третирате белега. Екстракт от алое също може да се нанесе локално. Трябва да го правите няколко пъти на ден. Маслата от различни култури като какао, чаено дърво, кокос, гроздове семе или пък зехтин от маслини – са много полезни за премахването на белег от секцио след раждането.

Някои билкари препоръчват приема на чай от женско биле, понеже той има силно антибактериално и противовъзпалително действие. Така предотвратява натрупването на голямо количество съединителна тъкан в областта на белега и той е по-незабележим. Като цяло заличаването на вътрешните и външни белези от секцио след раждане е дълъг процес. Той отнема не по-малко от година, а за външните белези дори и няколко години.

Важното е да практикувате правилно лечение и винаги да се консултирате с лекар за целта. Бъдете постоянни и с времето ще забележите добрите резултати. Никой белег не се заличава лесно. Това важи още повече за белег от секцио след раждането – понеже неправилното лечение може да бъде и опасно.

Дано сте намерили споделената с вас информация за полезна мили дами. Препоръчваме ви да прочетете и материала ни за развитието на бебето ви през първата му година – ще ви бъде полезен за отглеждането на мъника.

f | Сподели с приятели