Бременност, след като първият път сме родили с цезарово сечение

Бременност, която е втора и е предшествана от първо раждане, чрез цезарово сечение (секцио) си има своите особености.

Бременност след като сме родили с цезарово сечение

Затова и жената е добре да бъде информирана за нейните особености. Именно за този тип бременност ще ви разкажем малко в следващите редове.

Желаете втора рожба след цезарово сечение. Ето какво трябва да знаете:

Често пъти втората бременност е близко до първата, защото или жената е в напреднала възраст и не може да чака много, или пък иска децата и да имат близка разлика помежду си. Тези желания са изпълними след едно нормално раждане, въпреки че и там организма има нуждата да се възстанови, но по правило времето е много по кратко.

След едно цезарово сечение нещата не стоят така обаче! Има си установени норми кога точно можете да заченете след първото си раждане със секцио, за да бъде бременността ви здравословна. Препоръките на медиците са времето до второто зачеване да е поне година и половина. Този период според мнозина е доста кратък, защото донякъде съвпада с периода на изчакване след нормално раждане.

Така че някои акушер-гинеколози препоръчват да се изчака поне две до две години и половина. Реално погледнато цезаровото сечение си е оперативна интервенция и за да се възстанови жената от него много зависи колко е силен организма ѝ. При нормалното раждане също понякога има доста разкъсвания, усложнено изваждане на бебето с форцепс и вакуум, затова при тежко естествено раждане също е добре да се изчака за втора бременност по-дълго.

Средно статистически периода от поне 3 до 4 години за следваща бременност е най-добър. Именно за това време женския организъм се е възстановил напълно, върнал е хормоналния си баланс и е готов за новата бременност. От друга страна този период е достатъчно кратък, тялото да не забрави първата бременност и раждането, и така тя да премине значително по-леко. Всяко правило обаче си има и изключения, защото не винаги сме застраховани от усложнения по време на бременността.

Реално погледнато много специалисти смятат, че веднъж родила жената секцио, ще роди така и вторият път. Това съвсем не е така, защото ако изчакате достатъчно дълго за втората си бременност и тя няма усложнения, то може спокойно да родите по естествен път.

Изчакването е обезателно при родилки, които са имали дефицит на желязо през бременността и голяма част от него е отишло в оформящото се бебе и плацентата. Така тези жени са станали анемични и особено след едно цезарово сечение, при което има и значителна загуба на кръв, те имат нужда от балансиране на хранителните вещества и минералите в организма си, за да износят пълноценно второ дете.

Като цяло при естественото раждане според статистиката се губи значително по-малко количество кръв. Освен кръвозагуба и анемия, като рискови фактори за втора бременност след секцио, се отчитат и други опасни фактори. Така например прекалено скорошно забременяване може да доведе до усложнения при втората бременност, като разкъсана матка, раждане на бебе с прекалено ниско тегло и риск от преждевременно раждане.

И все пак, ако искате да родите второ дете по-рано от указаните поне 3 или 4 години срок, то няма голяма драма. Всички жени са различни и при консултация с вашия акушер-гинеколог споделите желанието си, той най-добре ще ви посъветва дали е възможно във вашия случай.

За да увеличите шанса си от забременяване втори път след цезарово сечение и то бременността ви да е нормална, може да ви препоръчат следните неща:

На първо място подсилете организма си с витамини – всяка планувана бременност по принцип започва с прием на витамини за подсилване и повишаване шанса за забременяване. Има редица реномирани марки на пазара, но вашият гинеколог трябва да ви ги изпише, а не да взимате нещо на своя глава.

Освен това фолиевата киселина също е задължителна за приемане, когато искате второ бебе, което планувате. След раждане с цезарово сечение матката ви е по отпусната, защото липсват контракции, които да я приберат. Затова е важно да я тонизирате със специални комплексни упражнения. За тях също можете да питате гинеколога си.

Както при всяка планувана бременност, така и при втората бременност след секцио – трябва да следите цикъла си. Тук се намесват комплексни фактори, защото при някои жени цикълът дълго не се появява особено ако кърмят. Това, обаче не означава, че не могат да забременеят, вече писахме статия по въпроса.

Разбира се важно е да се движите и да се храните здравословно. Как точно ще ви остане време за всичко, след като гледате още малкото си първо дете, е въпрос на желание и организация.

И така, след като вече успешно сте забременели втори път след едно цезарово сечение е добре да помислите, дали ще е възможно този път да родите по естествен път? Както по горе в статията казахме, напълно е възможно, стига да изчакате поне три до четири години след първото раждане. Но повечето гинеколози честно да си кажем, препоръчват и второто раждане да е секцио, въпреки че има и изключения сред тях. Така смятат, че е по-безопасно. Може и да са прави. Въпреки това три са основните неща, които ще определят, точно как ще родите втория път. Те са: Причината да родите с цезарово първия път, цялостната ви медицинска епикриза и какъв точно разрез е направен на матката ви при първото цезарово раждане.

Прочетете още за цезаровото сечение – ще ви бъде интересно.

И така скъпи мамчета, винаги мислете за доброто на вас и вашите деца, преди да се впуснете в емоционалността на забременяването. То по скоро е въпрос на личен избор, но нека той е информиран.

f | Сподели с приятели