Рутинни интервенции по време на раждане – нужни ли са наистина винаги?

Интервенции по време на раждане, какви са те, защо ги правят в болницата и дали винаги е необходимо това?

Рутинни интервенции по време на раждане нужни ли са наистина винаги

Като цяло раждането е естествен процес, но в не малко случаи, то е рисково и опасно за бебето или майката.

Не бързайте да се плашите! Много жени раждат по естествен път, без никакви усложнения и то здрави бебета. Прочетете и статията ни за естествените техники за по-леко раждане.

И все пак, ако се запитаме, дали в болниците има набор от рутинни интервенции, които винаги и на всяка родилка правят? Отговора е – да има! Те се правят според ситуацията и не винаги са наложителни, въпреки че със специалистите е трудно да се спори.

Като, че ли в Българските родилни отделения, си има определен набор от процедури и те се спазват от десетилетия, без да се познават модерните основи на акушер-гинекологията и раждането. Но тук отново гледните точки са спорни. Една майка отива да роди детето си, тя се доверява на специалистите и не винаги е информирана, кога, какво и защо ще се случи? Нещата се случват в движение! Ето и малко повече за процедурите, които ви очакват преди, по време и след самото раждане!

Интервенции по време на раждане – Световното мнение по въпроса!

Интервенции по време на раждане накратко включват процедури, като вливане на лекарства за предизвикване на раждането, класическото раждане – легнал по гръб, епизиотомия, следене тоновете на бебето с електронен монитор, аспирация, епидурална упойка, секцио, моментално прерязване на пъпната връв и такива важни неща. На пръв поглед това са стандартни и животоспасяващи процедури, но не винаги и на всяка родилка са необходими.

Като цяло едни раждат по-леко, а други имат тежко раждане, но независимо от показателите на родилката, тя се подлага на рутинните процедури и толкоз! Когато една рутинна процедура се прилага на родилка, която няма нужда от това – раждането бива допълнително усложнено. Тук изрично изключваме случаите, когато това ще спаси майката и бебето ѝ.

Фактите, които ще ви изложим в тази статия, са взети на база мащабно Световно проучване, в което са участвали акушер-гинеколози, биостатистици, специалисти по репродукция и все запознати в областта светила. На база на проучването, дори е издаден материал „Насоки за ефективни грижи по време на бременност и раждане“.

На база това съвременно изследване, специалистите стигат до заключението, че много от рутинните процедури, при самото раждане са с неизследвани последици. Така приложени без нужда, те се оказват и опасни! Дали ще се доверите на изследването или не е ваш избор, но поне нека бъдете информирани. Следва да изложим опасностите от рутинните процедури, извършвани защото така е прието, а не защото е необходимо!!!

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Интервенции по време на раждане – какво е добре да знаем?

Реално погледнато раждането по гръб е най-удобната позиция за израждащият екип, но за родилката и бебето не е така! От изследването на позицията се стига до извода, че вената която снабдява бебето с кислород и кръв съответно, е силно притисната. При продължително раждане, това води до слаби сърдечни тонове на бебето и следователно нужда от спешно Цезарово сечение. Освен това, когато родилката е вертикално застанала, костите на таза са по-максимално отворени. Така няма нужда от така често практикуваното рязане на влагалищните тъкани! Бебето излиза безболезнено и не се травмира.

Когато родилката е закачена на електронен монитор, с който се проследяват тоновете на бебето, тя е спокойна! Но това, според специалистите от изследването, е сред интервенции по време на раждане, които увеличават риска от Цезарово сечение. Статистиката сочи, че този мониторинг е увеличил секцио ражданията цели три пъти. Затова е добре да се ползва единствено при нужда.

Епизиотомия, знаете ли какво е? Това е рязане на влагалищните тъкани на родилката, за да излезе по-лесно бебето! При това, у нас всяка втора родилка е със срязани влагалищни тъкани. Това освен болезнено е и вредно! Обяснението на израждащите лекари е – по-добре срязана тъкан, отколкото разкъсана. Въпреки това, голяма част от срязванията са неоправдани. Това е необходимо единствено в случаите, когато бебето е във фетален дистрес и трябва да се извади бързо от утробата!

Сред интервенции по време на раждане навлезе и епидуралната упойка. Тя е пожелана от редица родилки, за да не усещат болка, но дали не е вредна? Този вид упойка е много силна, тя притъпява изцяло усета на родилката за контракциите. Така процеса на раждане се влошава, защото раждаща е зашеметена и не знае какво прави. Освен това упойката преминава и в кръвта на бебето. Затова често пъти неговите жизнени показатели, след самото раждане са лоши!

Ако сте раждали вече, знаете че в родилните у нас, с влизането в родилно ви се поставя система. Тя цели ускоряване на родилния процес и съдържа хормон за целта. Интервенции по време на раждане, като тази са напълно излишни в голяма част от случаите, когато раждането вече е започнало! Хормона усилва много контракциите и честота им, защото в тялото на родилката вече веднъж е произведен по естествен начин, а после е влят допълнително. Това води до стягане и често пъти до спешно Секцио.

Има и друг обрат на тази рутинна процедура. Влетият изкуствен хормон, спира производството на естествения. Така спира и производството на кърма точно след раждането, а бебето остава гладно. Чак след два, три дни се изчерпва изкуствения хормон и започва производството му в тялото на жената. Често обаче вече бебето е свикнало на изкуствено мляко и кърменето е отказано. Всичко това само заради рутинни интервенции по време на раждане!

Една от най-рутинните интервенции по време на раждане е прерязването на пъпната връв, моментално като бебето се роди! Това, обаче е твърде грешно според изследователите. Защо? Защото пъпната връв е пълна с кръв, която трябва да се влее в организма на бебето. Тази кръв е изключително богата на антитела, стволови клетки и желязо. Прерязвайки я веднага, бебето е лишено от това богатство, което укрепва организма му!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Реално погледнато в родилното отделение ни помагат да родим, спасяват живота ни и този на бебето ни, но рутинните процедури, които правят без нужда – често се оказват фатални! Затова е добре процеса да се модернизира, а не да спазва правила, които отдавна са заклеймени, като спорни!

Ако ви бяхме полезни, прочетете статията ни за рисковете от форцепса и вакуума, използвани по време на раждане .

| Сподели с приятели