Рутинни интервенции по време на раждане – нужни ли са наистина винаги

Интервенции по време на раждане, какви са те, защо ги правят в болницата и дали винаги е необходимо това?

Рутинни интервенции по време на раждане нужни ли са наистина винаги

Като цяло раждането е естествен процес, но в не малко случаи, то е рисково и опасно за бебето или майката.

Не бързайте да се плашите. Много жени раждат по естествен път, без никакви усложнения и то здрави бебета. Прочетете и статията ни за естествените техники за по-леко раждане.

И все пак, ако се запитаме, дали в болниците има набор от рутинни интервенции, които винаги и на всяка родилка правят? Отговора е – да има. Те се правят според ситуацията и не винаги са наложителни, въпреки че със специалистите е трудно да се спори.

Като, че ли в Българските родилни отделения, си има определен набор от процедури и те се спазват от десетилетия, без да се познават модерните основи на акушер-гинекологията и раждането. Но тук отново гледните точки са спорни. Една майка отива да роди детето си, тя се доверява на специалистите и не винаги е информирана, кога, какво и защо ще се случи? Нещата се случват в движение. Ето и малко повече за процедурите, които ви очакват преди, по време и след самото раждане.

Интервенции по време на раждане – световното мнение по въпроса

Интервенции по време на раждане накратко включват процедури, като вливане на лекарства за предизвикване на раждането, класическото раждане – легнал по гръб, епизиотомия, следене тоновете на бебето с електронен монитор, аспирация, епидурална упойка, секцио, моментално прерязване на пъпната връв и такива важни неща. На пръв поглед това са стандартни и животоспасяващи процедури, но не винаги и на всяка родилка са необходими.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Като цяло едни раждат по-леко, а други имат тежко раждане, но независимо от показателите на родилката, тя се подлага на рутинните процедури. Когато една рутинна процедура се прилага на родилка, която няма нужда от това – раждането бива допълнително усложнено. Тук изрично изключваме случаите, когато това ще спаси майката и бебето ѝ.

Фактите, които ще ви изложим в тази статия, са взети на база мащабно Световно проучване, в което са участвали акушер-гинеколози, биостатистици, специалисти по репродукция и все запознати в областта светила. На база на проучването, дори е издаден материал „Насоки за ефективни грижи по време на бременност и раждане“.

На база това съвременно изследване, специалистите стигат до заключението, че много от рутинните процедури, при самото раждане са с неизследвани последици. Така приложени без нужда, те се оказват и опасни. Дали ще се доверите на изследването или не е ваш избор, но поне нека бъдете информирани. Следва да изложим опасностите от рутинните процедури, извършвани защото така е прието, а не защото е необходимо.

Интервенции по време на раждане – какво е добре да знаем

Реално погледнато раждането по гръб е най-удобната позиция за израждащият екип, но за родилката и бебето не е така. От изследването на позицията се стига до извода, че вената която снабдява бебето с кислород и кръв съответно, е силно притисната. При продължително раждане, това води до слаби сърдечни тонове на бебето и следователно нужда от спешно Цезарово сечение. Освен това, когато родилката е вертикално застанала, костите на таза са по-максимално отворени. Така няма нужда от така често практикуваното рязане на влагалищните тъкани. Бебето излиза безболезнено и не се травмира.

Когато родилката е закачена на електронен монитор, с който се проследяват тоновете на бебето, тя е спокойна. Но това, според специалистите от изследването, е сред интервенции по време на раждане, които увеличават риска от Цезарово сечение. Статистиката сочи, че този мониторинг е увеличил секцио ражданията цели три пъти. Затова е добре да се ползва единствено при нужда.

Епизиотомия, знаете ли какво е? Това е рязане на влагалищните тъкани на родилката, за да излезе по-лесно бебето! При това, у нас всяка втора родилка е със срязани влагалищни тъкани. Това освен болезнено е и вредно! Обяснението на израждащите лекари е – по-добре срязана тъкан, отколкото разкъсана. Въпреки това, голяма част от срязванията са неоправдани. Това е необходимо единствено в случаите, когато бебето е във фетален дистрес и трябва да се извади бързо от утробата.

Сред интервенции по време на раждане навлезе и епидуралната упойка. Тя е пожелана от редица родилки, за да не усещат болка, но дали не е вредна? Този вид упойка е много силна, тя притъпява изцяло усета на родилката за контракциите. Така процеса на раждане се влошава, защото раждаща е зашеметена и не знае какво прави. Освен това упойката преминава и в кръвта на бебето. Затова често пъти неговите жизнени показатели, след самото раждане са лоши.

Ако сте раждали вече, знаете че в родилните у нас, с влизането в родилно ви се поставя система. Тя цели ускоряване на родилния процес и съдържа хормон за целта. Интервенции по време на раждане, като тази са напълно излишни в голяма част от случаите, когато раждането вече е започнало. Хормона усилва много контракциите и честота им, защото в тялото на родилката вече веднъж е произведен по естествен начин, а после е влят допълнително. Това води до стягане и често пъти до спешно Секцио.

Има и друг обрат на тази рутинна процедура. Влетият изкуствен хормон, спира производството на естествения. Така спира и производството на кърма точно след раждането, а бебето остава гладно. Чак след два, три дни се изчерпва изкуствения хормон и започва производството му в тялото на жената. Често обаче вече бебето е свикнало на изкуствено мляко и кърменето е отказано. Всичко това само заради рутинни интервенции по време на раждане.

Една от най-рутинните интервенции по време на раждане е прерязването на пъпната връв, моментално като бебето се роди. Това, обаче е твърде грешно според изследователите. Защо? Защото пъпната връв е пълна с кръв, която трябва да се влее в организма на бебето. Тази кръв е изключително богата на антитела, стволови клетки и желязо. Прерязвайки я веднага, бебето е лишено от това богатство, което укрепва организма му.

Реално погледнато в родилното отделение ни помагат да родим, спасяват живота ни и този на бебето ни, но рутинните процедури, които правят без нужда – често се оказват фатални. Затова е добре процеса да се модернизира, а не да спазва правила, които отдавна са заклеймени, като спорни.

Ако ви бяхме полезни, прочетете статията ни за рисковете от форцепса и вакуума, използвани по време на раждане.

f | Сподели с приятели