Как да намалим болката по време на раждане без да използваме упойка

Почти всяка бъдеща майка изпитва известна доза страх при мисълта за предстоящото раждане. Освен притесненията дали с бебето и с нея всичко ще е наред, това което тревожи почти всяка бременна жена е мисълта за родилната болка.

Как да намалим болката по време на раждане без да използваме упойка

В тази статия ще ви предложим 5 начина, чрез които да облекчите болката и да улесните родилния процес.

Всички изследвания сочат, че най-лекият и благоприятен, и за бебето и за майката, начин на раждане е естествения – вагиналното раждане. То обаче несъмнено е съпроводено с известно количество болка, която много бъдещи майки искат да си спестят. В стремежа си да направят това те решават да използват епидурална упойка или дори да родят чрез Цезарово сечение. Използването на упойки по време на нормално раждане крие някои рискове и има противопоказания в определени случаи.

Съзнателното решение да изберем раждане чрез операция за да си спестим родилната болка е не само опасно, а и неефективно тъй като болки има и след секциото. И често дори те са по-интензивни отколкото при нормалното раждане. Следоперативния период е труден и неприятен, възстановяването е по-бавно, а рисковете за майката са много по-големи.

Има техники и методи, чрез които можем да намалим болката по време на естествено раждане и да я направим напълно поносима.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

1. Подходящи пози

Позата по време на контракциите и на самото раждане до голяма степен определя усещането за болка. Когато майката е изправена, по естествен начин, с помощта на гравитацията, бебето успява да си проправи път през родовия канал. Затова по време на контракциите е много полезно жената да се разхожда и да стои максимално време изправена.

При самото раждане изправената поза също помага, макар че може да е изморителна. В повечето български болници няма възможност за раждане в друга поза, освен в стандартната-легнала. При нея обаче излизането на бебето е по-трудно и болката за майката е по-силна. Затова ако сте решили да се възползвате от шанса да се движите повече и да заемате удобни за вас пози по време на раждане, проучете добре в кои болници това е възможно.

Прочетете още за раздането в изправено положение – ще ви бъде полезно.

По време на контракциите болката в кръста и гръбнака се облекчава ако застанете на четири крака, тъй като по този начин бебето не натоварва и не притиска тези области.

2. Движение

Разходките ускоряват разкритието, улесняват раждането и намаляват болката. Ако няма медицинска причина родилката да лежи, то много по-добре би било по време на контракциите бъдещата майка да е в движение. Изкачването на стълби, бавните разходки, танците помагат за отпускане на тъканите и улесняват родилния процес. Възползвайте се от това през първата фаза на раждането докато сте още вкъщи.

Разбира се ако има медицински проблем, който изисква непрекъснат мониторинг на показателите на майката или тоновете на бебето може да се наложи родилката да лежи през почти цялото време.

3. Правилно дишане

Дишането осигурява необходимия кислород за майката и бебето, улеснява раждането и намалява болката. Дълбокото и бавно дишането отпуска мускулите, намалява стреса и усещането за болка и прави родилния процес много по-лек. Вдишвайте дълбоко и издишвайте бавно. Това ще намали не само тревожността и болката от контракциите, но и риска от разкъсвания.

По време на напъните не задържайте дъха си прекалено дълго защото така напрягате тялото си повече от колкото е необходимо и се изморявате. Дишайте бавно и равномерно и издишвайте през устата.

4. Отпускане на тялото и ума

В стресови ситуации, каквато е раждането, мускулите ни инстинктивно се стягат, което води до забавяне на процеса. За да се роди бебето бързо и лесно, да се избегнат усложнения и разкъсвания, тазовите мускули на майката трябва да са отпуснати, иначе представляват непреодолима бариера.

Може да отпуснете мускулите си чрез различни техники за релаксация. Освен изброените по-горе – удобни пози, разходки и правилно дишане може да пробвате и медитация. Ако имате възможност пуснете си успокояваща музика, затворете очи и по време на контракциите броите бавно от 1 до 10. Не забравяйте да дишате. Представяйте си успокояващи картини като например море, пясъчен часовник, красива поляна. Представяйте си образно как бебето излиза лесно и бързо, повтаряйте си как скоро всички ще свърши и ще го гушкате.

5. Водни процедури

Раждането във вода е един от начините да намалите болката и да направите процеса много по-приятен. То е подходящо когато майката и детето са здрави и раждането се случва около термин. В някои български родилни домове се предлага вана с приятна температура на водата, в която жената може да влезе щом разкритието достигне 5 см. Топлата вана намалява болката, помага на мускулите да се отпуснат и улеснява разкритието.

Не във всяка болница може да родите по този начин, тъй като трябва да има необходимите условия както и персонал, обучен да води водно раждане.

Ако нямате възможност за раждане под вода, то може да се възползвате от приятни водни процедури докато се още вкъщи. Вземете отпускащ, топъл душ преди да тръгнете за болницата.

f | Сподели с приятели