Раждането в изправено положение – ползи за майката и бебето

Раждането в изправено положение – що за раждане е това? Може ли да родите прави в местните болнични родилни отделения? Дали в България се е практикувало или тепърва ще се практикува, това странно раждане?

Раждането в изправено положение

За съжаление в страната ни трудно можете да намерите родилно отделение, дори на частна клиника, където да родите по начин различен от този в легнало положение.

И все пак е добре да познавате видовете раждане по света и как в развитите страни, бихте могли да родите, без да ви обявят за тотално луда. Затова ще посветим днешния си материал на раждането в изправено положение. Ще ви запознаем с възможностите, които това раждане дава за майката и за бебето ѝ.

Преди да започнем, обаче прочетете още един не по-малко интересен материал, който направихме за вас: Лотосово раждане.

Раждането в изправено положение – какво представлява, кога се е практикувало и защо е толкова добро за бебето и майката

Както вече споменахме у нас, а и не само, раждане различно от хоризонталното е трудно да срещнете. Въпреки че напоследък в развитите държави все повече майки предпочитат раждането във вода, раждането клекнали или прави, раждането у дома и така нататък. Има нещо сбъркано в световната родилна практика и то започва още от обучението на акушер-гинеколозите. Те са обучавани да вярват в най-голямата надеждност и да прилагат в практиката – така нареченото раждане по гръб.

Смята се, че то е най-безопасно за родилката, за бебето и винаги става успешно и бързо. Уви практиката не показва точно тези резултати заложени в учебниците по медицина! Затова в много страни вече раждането по гръб е отживелица и там се практикуват много и различни позиции за раждане, които са далеч по-удобни за родилката и за самото бебе.

Какво мислите, дали раждането в изправено положение е прищявка на модерната медицина? Всъщност практиката жените да раждат прави се е практикувала много далеч назад във времето. Тя не е нито модерна, нито нова, а добре забравена стара практика, която се е правела и у нас.

Точно позициите за раждане различни от тази в легнало положение по гръб, са тези практикувани от предците ни хиляди години наред. Всъщност едва ли знаете, че в страните от Африка, в Китай, Азиатските държави, Северните страни, Мексико сити и тези в Южна Америка – е нормално да се ражда по начин различен от лежането по гръб. Там родилките раждат на специални родилни столове – седнали естествено. Раждат съвсем нормално клекнали на краката си и опрели длани в земята. Раждат в право положение.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Любопитен инвентар от така нареченият чеиз на холандката отпреди век – е бил стола за раждане. Това е показателно, как предците ни са следвали природата в начина да раждат по естествен път, а днес все по-малко го правим.

Защо раждането различно от легналото положение по гръб е по-добро? Предците ни и бабите акушерки са осъзнали факта, че докато достигне разкритие и докато ражда напъвайки – родилката не бива да лежи понеже възпрепятства пътя на бебето и го затруднява. Жената раждаща бебе по никакъв начин не улеснява раждането си докато лежи – тя единствено улеснява работата на израждащият екип и лекарите, защото те виждат така по-добре родилния процес.

Кога и защо естествените родилни пози за раждане са се изместили от раждането по гръб в легнало или полулегнало положение? Това се случва през 18-ти век във Франция, където все повече мъже „гинеколози“ са изместили бабите-акушерки при процеса на раждане.

Защо се е случило вече ви загатнахме – „новите лекари“ постепенно са открили, че имат много по-добра видимост и могат да извършват манипулации при раждането по-лесно, когато родилката лежи срещу тях. И така постепенно грижите на акушерките напътстващи родилката в естественото раждане биват изместени от тези на лекарите правещи нещо срещу нея и не ѝ даващи да мръдне.

Историята на раждането по гръб се свързва клюкарски донякъде и с личността на Луи 14-ти, който е държал да наблюдава раждането на децата си от своите фаворитки – а какъв по-удобен начин от легналото положение.

Раждането в изправено положение е много по-безболезнено за родилката. Ако раждате докато лежите, самата тежест на бебето и цялата матка пада върху гръбнака ви и притиска важни кръвоносни съдове. Така се нарушава обръщението на кръв и кислорода достигащ до бебето е много по-малко. Пътя на бебето по родилния канал неимоверно се усложнява от легналото положение на родилката, докато при изправено раждане няма препятствия за бебето по пътя му. Употребата на препарати за стимулация на контракциите, на упойки и болкоуспокояващи, при легнало раждане е много по-голяма от тази при раждане в изправено положение.

Докато е права родилката напъва по естествен път, когато усети нужда от това. Докато лежи тя напъва изкуствено често пъти и това води до разкъсвания на влагалището и натиск върху корема ѝ от лекаря, за да избута бебето – а това никак не е безопасно и безболезнено.

Докато родилката е в изправено положение и ражда – тя може да използва силата на земното притегляне и тежестта на бебето – за да роди по-бързо и лесно. За целта обаче е нужно опитен акушер да я напътства и тя да намери позата, която е най-малко болезнена за нея.

Раждането в изправено положение – положителните му страни за бебето и родилката

Ползите от този тип раждане можем да разделим на два етапа. Първият етап е на така нареченото разкритие. Често пъти процеса по разкритие на маточната шийка е дълъг и свързан с болезнени контракции. В изправено положение родилката има възможност да се движи и така по-успешно маточната шийка достига нужното разкритие. Когато ходите, клякате, танцувате дори – облекчавате болката си и помагате разкритието да расте. Много удачно в този случаи се оказва и плуването. То помага цялостната мускулатура на родилката да се отпусне и така да няма болка.

Ако жената само лежи и се чувства силно дискомфортно, това само увеличава болката, стреса и забавя разкритието на маточната шийка. Раждането в изправено положение на втория етап от израждането на бебето – може да се осъществи в различни позиции удобни за родилката. Тя може да е клекнала, да е на колене във вертикална позиция, да седи на родилен стол или да е права подкрепяна от акушерка или партньора си.

Самата родилка по един интуитивен начин ще почувства подходящата поза за себе си. Просто трябва да се отпусне, да не мисли излишно и да усети природата си. Анатомично най-добрата позиция за раждане се оказва тази на колене и леко приведен напред торс. Разбира се, ако родилката усети, че раждането в полулегнало положение е по-добро за нея, няма пречка да го практикува.

Раждането в изправено положение помага значително на главата на бебето да си проправи път по родилния канал. Поради тази причина и при това раждане няма използване на форцепс, вакуум или нужда от епизиотомия. АПГАР теста на бебета родени в изправена позиция, показва много по-добри резултати от този направен на бебета родени в легнало положение.

При раждането в изправено положение и самата плацента е отделена по-бързо и лесно. Това се случва понеже във вертикална позиция мускулатурата на матката се съкращава и риска от загуба на кръв е намален до минимум.

За финал може да се каже, че раждането по гръб в легнала позиция – увеличава с цели 3 часа пълното разкритие на маточната шийка. Затова да се върнем към корените си не е толкова лоша идея – стига да не прекаляваме с разбиранията си за раждане по естествен път, което преминава границите на сигурността за бебето и майката.

Сега е време да изчетете и статията ни за раждането и липсата на контракции – ще намерите интересни и полезни решения на проблема.

f | Сподели с приятели