Идва ли краят на естественото раждане в България

Идва ли краят на естественото раждане в България или той вече е факт се питаме, след като една от водещите медии у нас обяви данни, че почти всяка втора жена в страната ражда посредством Цезарово сечение.

Идва ли краят на естественото раждане в България?

Защо се случва това? Каква е основната причина за тази силно обезпокояваща тенденция и дали да родиш вече с оперативна интервенция не е въпрос на престиж и заможност?

В световен мащаб Бразилия е страната, където Цезаровото сечение и израждането на бебета по този начин е престижно начинание. На обратния полюс стоят нещата в Скандинавските страни, за които сме ви писали. Там раждането по естествен път е на почит и доста малък процент жени биват израждани по оперативен начин. Но да се върнем на България – какво казват специалистите у нас за тази застрашаваща тенденция? Какви са данните от статистиките? И защо все повече българки предпочитат тежката оперативна намеса, наместо естественото раждане? Това ще ви разкажем в тази си статия.

Преди това, обаче припомнете си материала ни посветен на естественото раждане и как именно протича то в родилното отделение. Ще видите, че не е толкова страшно и ще подготвите психиката си за момента на появата на вашето бебе.

Краят на естественото раждане в България – всяка втора българка ражда оперативно у нас

Фактите са си факти и за никого не е тайна, че все повече български родилки, предпочитат секцио (Цезаровото сечение). Тази обезпокояваща тенденция се подкрепя и от редица лекари акушер-гинеколози – предимно в сектора на частните родилни клиники у нас. Безумните твърдения, че да родиш по естествен път и посредством оперативна намеса, е едно и също се базират на редица парични облаги за частните родилни клиники най-вече.

На първо място дори и цената на клиничната пътека за раждане по естествен път и посредством оперативна интервенция да е една – добавените такси за този тип раждания са доста по-високи и макар лекарите да твърдят, че не става дума за пари – точно за това става дума. Защо все повече български лягат под ножа и искат да родят така децата си? Не са ли информирани за редицата рискове за тях, като майки и за бебетата им, след една такава оперативна намеса? Всеки има своите страхове, основания и заблуди най-вече.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Не си мислете, че раждането с Цезарово сечения е само „болест“ в България, ако може така да се изразим. По цял свят тенденцията броя на естествените раждания да намалява е фрапираща, но забележете в цивилизованият свят. За това влияят редица предпоставки на модерния, финансово обезпечен и кариеристичен живот така да го наречем – на модерното общество в градовете. Факт е, че жените вече забременяват много по-късно и трудно. Раждат по-късно и се появяват редица усложнения по време на бременността им.

Освен това повечето семейства планират да имат максимум едно или най-много две деца. Жените не се интересуват от рисковете за втората си бременност в голяма част от случаите, когато се подлагат на Цезарово сечение. Защо? Защото въобще и не планират следваща бременност. Да вземем за пример едно малко българско градче, като Ихтиман. Там единствено в страната в родилното отделение няма нито едно Цезарово сечение за цели три години подред. Но има цели 102 естествени раждания. Защо е така? В репортажа на популярната медия, управителя на болницата споделя, че там родилките са предимно от малцинствени групи. Тоест раждали са ента на брой пъти и за тях естественото раждане не е проблем. Предимно говорим за бедни, навярно необразовани млади жени, които дори не знаят какво е Цезарово сечение и нямат нужда от него.

В столицата ни, в големи градове, като Пловдив, Бургас и други процента на Цезаровите сечения е страшен. Там наистина всяка втора жена ражда по оперативен път и това никак не е свързано изцяло с проблемна бременност или медицински индикации и показания за оперативното изваждане на бебето. Става дума за прекомерни страхове, за финансови възможности, свръх информираност, образованост, късно зачеване и бременност и не на последно място некоректност на лекарите в частните клиники.

Според повечето акушер-гинеколози работещи в тези клиники, там отиват предимно сложните случаи на бременност, но това не е истината. Напротив, ако раждате в частна клиника и се появи усложнения по време на родилния процес, тези клиники нямат на първо място нужната апаратура, за да ви обгрижат. Много пъти родилката и бебето са транспортирани до държавни родилни отделения, където капацитета и техниката, за да се помогне са на доста по-високо ниво. За жалост ражданията, макар и твърде малко у нас, са въпрос на търговия и сделки.

Естественото раждане в България – статистически данни

Здравната каса в България отчита, че в някои болници у нас, броят на Цезаровите сечения е почти 100%. Още през 70-те години на миналия век българката започва да предпочита оперативното раждане наместо естественото. През 85-та година на 20-ти век Световната Здравна организация обявява апел към страните, където Цезаровото сечение е над 20% от общия брой раждания, като казва че за извършването му няма валидни оправдания. Тоест оперативното израждане на бебе не е за предпочитане и се прави единствено в крайни случаи, за да се спаси живота, както на бебето, така и на майката.

За 2018-та година половината бременни жени в страната ни са родили посредством операция. Това отчита изследване на специалисти по темата. За съжаление, колкото повече се увеличава броят на Цезаровите сечения в България, за в бъдеще той ще расте понеже повечето операции, водят до повече усложнения по време на бременността и последващото я раждане.

Така например риска при първо Секцио за жената е около 20% – главно за усложнения свързани с плацентата и нейното залепяне за стените на матката. При второ Секцио този риск скача двойно, докато за трето Секцио е огромен. Често може да се стигне до редица репродуктивни проблеми още след първата операция и дори до отстраняване на матката в най-тежките случаи. У нас за 2016-та 45% от бременните са родили чрез Цезарово сечение. За 2017-та този процент нараства с около 2%, а за 2018-та стига 49% – тоест половината българки отхвърлят естественото раждане, като опция и то не поради здравословни причини.

Акушер-гинеколозите от частния сектор често изтъкват желанията на родилката за оперативна намеса. Но правят ли те нещо по въпроса да информират тази родилка за рисковете на операцията, за нея и бебето ѝ. Дали се опитват да я успокоят и да потушат страховете ѝ? Едва ли. Все пак всичко е търговия – живота, смъртта на хората, ражданията… Факт е, че децата изродени чрез операция са много по-рискови. Те по-често боледуват от диабет или алергии, от астма или затлъстяване, от онкологични заболявания и това статистиките го доказват.

При естественото раждане бебето преминава през родовия канал, където влиза в контакт с бактерии, отговорни за изграждането на бъдещият му имунитет. При роденото оперативно бебе няма как да стане това.

Мили бременни не посягайте с лека ръка към Цезаровото сечение. То не намалява смъртността при раждане и това е фактически доказано. У нас естественото раждане е към своя край, ако държавата не вземе нужните мерки и не ограничи тази епидемия наречена Цезарово сечение.

Хвърлете и един поглед на материала ни за важните неща, които е добре да направите през 9-те месеца бременност.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
28.03.2021 Наско

Не е само в България! Във Великобритания преди близо 20 години, всяка една жена можеше да избира как да роди, и 2/3ти от жените избираха Секцио, за да се запазят тясни, да не би съпругът да отиде при по-млада нераждала жена. Поради голямото натоварване на Националното Здравеопазване, което е 100% безплатно,държавата реши да намали разходите, като забрани раждането чрез Цезарно Сечение по избор. Жените трябва да привикват да родят по нормален начин,без да имат право на избор,а към Секцио се прибягва в най-краен случай, когато всякакви опити са неуспешни дори и след индукция!