Идва ли краят на естественото раждане в България?

Идва ли краят на естественото раждане в България или той вече е факт се питаме, след като една от водещите медии у нас обяви данни, че почти всяка втора жена в страната ражда посредством Цезарово сечение.

Идва ли краят на естественото раждане в България?

Защо се случва това? Каква е основната причина за тази силно обезпокояваща тенденция и дали да родиш вече с оперативна интервенция не е въпрос на престиж и заможност?

В световен мащаб Бразилия е страната, където Цезаровото сечение и израждането на бебета по този начин е престижно начинание. На обратния полюс стоят нещата в Скандинавските страни, за които сме ви писали. Там раждането по естествен път е на почит и доста малък процент жени биват израждани по оперативен начин. Но, да се върнем на България – какво казват специалистите у нас за тази застрашаваща тенденция? Какви са данните от статистиките? И защо все повече българки предпочитат тежката оперативна намеса, наместо естественото раждане? Това ще ви разкажем в тази си статия.

Преди това, обаче припомнете си материала ни посветен на естественото раждане и как именно протича то в родилното отделение. Ще видите, че не е толкова страшно и ще подготвите психиката си за момента на появата на вашето бебе.

Краят на естественото раждане в България – всяка втора българка ражда оперативно у нас!!!

Фактите са си факти и за никого не е тайна, че все повече български родилки, предпочитат секцио (Цезаровото сечение). Тази обезпокояваща тенденция се подкрепя и от редица лекари акушер-гинеколози – предимно в сектора на частните родилни клиники у нас. Безумните твърдения, че да родиш по естествен път и посредством оперативна намеса, е едно и също се базират на редица парични облаги за частните родилни клиники най-вече!

На първо място дори и цената на клиничната пътека за раждане по естествен път и посредством оперативна интервенция да е една – добавените такси за този тип раждания са доста по-високи и макар лекарите да твърдят, че не става дума за пари – точно за това става дума!!! Защо все повече български лягат под ножа и искат да родят така децата си? Не са ли информирани за редицата рискове за тях, като майки и за бебетата им, след една такава оперативна намеса? Всеки има своите страхове, основания и заблуди най-вече.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Не си мислете, че раждането с Цезарово сечения е само „болест“ в България, ако може така да се изразим. По цял свят тенденцията броя на естествените раждания да намалява е фрапираща, но забележете в цивилизованият свят. За това влияят редица предпоставки на модерния, финансово обезпечен и кариеристичен живот така да го наречем – на модерното общество в градовете. Факт е, че жените вече забременяват много по-късно и трудно. Раждат по-късно и се появяват редица усложнения по време на бременността им.

Освен това повечето семейства планират да имат максимум едно или най-много две деца. Жените не се интересуват от рисковете за втората си бременност в голяма част от случаите, когато се подлагат на Цезарово сечение. Защо? Защото въобще и не планират следваща бременност! Да вземем за пример едно малко българско градче, като Ихтиман. Там единствено в страната в родилното отделение няма нито едно Цезарово сечение за цели три години подред. Но има цели 102 естествени раждания. Защо е така? В репортажа на популярната медия, управителя на болницата споделя, че там родилките са предимно от малцинствени групи. Тоест раждали са ента на брой пъти и за тях естественото раждане не е проблем. Предимно говорим за бедни, навярно необразовани млади жени, които дори не знаят какво е Цезарово сечение и нямат нужда от него!

В столицата ни, в големи градове, като Пловдив, Бургас и други процента на Цезаровите сечения е страшен. Там наистина всяка втора жена ражда по оперативен път и това никак не е свързано изцяло с проблемна бременност или медицински индикации и показания за оперативното изваждане на бебето. Става дума за прекомерни страхове, за финансови възможности, свръх информираност, образованост, късно зачеване и бременност и не на последно място некоректност на лекарите в частните клиники.

Според повечето акушер-гинеколози работещи в тези клиники, там отиват предимно сложните случаи на бременност, но това не е истината. Напротив, ако раждате в частна клиника и се появи усложнения по време на родилния процес, тези клиники нямат на първо място нужната апаратура, за да ви обгрижат. Много пъти родилката и бебето са транспортирани до държавни родилни отделения, където капацитета и техниката, за да се помогне са на доста по-високо ниво. За жалост ражданията, макар и твърде малко у нас, са въпрос на търговия и сделки!

Естественото раждане в България – статистически данни

Здравната каса в България отчита, че в някои болници у нас, броят на Цезаровите сечения е почти 100%. Още през 70-те години на миналия век българката започва да предпочита оперативното раждане наместо естественото. През 85-та година на 20-ти век Световната Здравна организация обявява апел към страните, където Цезаровото сечение е над 20% от общия брой раждания, като казва че за извършването му няма валидни оправдания. Тоест оперативното израждане на бебе не е за предпочитане и се прави единствено в крайни случаи, за да се спаси живота, както на бебето, така и на майката.

За 2018-та година половината бременни жени в страната ни са родили посредством операция!!! Това отчита изследване на специалисти по темата. За съжаление, колкото повече се увеличава броят на Цезаровите сечения в България, за в бъдеще той ще расте понеже повечето операции, водят до повече усложнения по време на бременността и последващото я раждане.

Така например риска при първо Секцио за жената е около 20% – главно за усложнения свързани с плацентата и нейното залепяне за стените на матката. При второ Секцио този риск скача двойно, докато за трето Секцио е огромен. Често може да се стигне до редица репродуктивни проблеми още след първата операция и дори до отстраняване на матката в най-тежките случаи. У нас за 2016-та 45% от бременните са родили чрез Цезарово сечение. За 2017-та този процент нараства с около 2%, а за 2018-та стига 49% – тоест половината българки отхвърлят естественото раждане, като опция и то не поради здравословни причини!

Акушер-гинеколозите от частния сектор често изтъкват желанията на родилката за оперативна намеса. Но, правят ли те нещо по въпроса да информират тази родилка за рисковете на операцията, за нея и бебето ѝ. Дали се опитват да я успокоят и да потушат страховете ѝ? Едва ли, все пак всичко е търговия – живота, смъртта на хората, ражданията… Факт е, че децата изродени, чрез операция са много по-рискови. Те по-често боледуват от диабет или алергии, от астма или затлъстяване, от онкологични заболявания и това статистиките го доказват.

При естественото раждане бебето преминава през родовия канал, където влиза в контакт с бактерии отговорни за изграждането на бъдещият му имунитет. Това роденото оперативно бебе, няма как да го направи. Мили бременни не посягайте с лека ръка към Цезаровото сечение! То не намалява смъртността при раждане и това е фактически доказано. У нас естественото раждане е към своя край, ако държавата не вземе нужните мерки и не ограничи тази епидемия наречена Цезарово сечение!

Хвърлете и един поглед на материала ни за важните неща, които е добре да направите през 9-те месеца бременност.

f | Сподели с приятели