Вагинално раждане след Цезарово сечение

Доскоро у нас съществуваше мит, че ако първото раждане е било чрез секцио, то и всяко следващо трябва да задължително отново да е оперативно. Днес вече знаем, че това не е вярно, но въпреки всичко все още има лекари, които намират естественото раждане след секцио за опасно и не го препоръчват.

Вагинално раждане след Цезарово сечение

Мога ли да родя по естествен път след секцио

Отговорът на този въпрос зависи от няколко основни фактора:

· Каква е била причината за предишното Цезарово сечение и наблюдава ли се тя при настоящата бременност? Ако предния път бебето е било разположено седалищно и това е довело до оперативно раждане, а при втората бременност то е в подходяща позиция, то може да се обмисли нормално раждане. Ако обаче причината, довела до секцио е болест при майката, която не позволява естествено раждане, то логично е, че жената отново ще трябва да стане майка чрез Цезарово сечение;

· Има ли предишно вагинално раждане? Ако жената все пак има поне едно нормално раждане, то се смята, че всяко следващо ще е по-лесно;

· Имало ли е усложнения при предходно раждане;

· Какъв вид е разрезът на матката при предходната операция и доколко организма се е възстановил;

· Как протича настоящата бременност и какво е състоянието на бебето и майката;

· Колко време е минало от предишното секцио;

· Каква е възрастта на родилката;

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Въпросите, на които трябва да се отговори, са много и решението трябва да се вземе съвместно с опитен акушер-гинеколог.

Повечето лекари препоръчват да се изчакат минимум 2 години след Цезарово сечение преди нова бременност за да се избегне рискът както от усложнения през самата бременност така и вероятността от руптура на матката при вагинално раждане.

Следва да се вземе предвид и дали жената има други коремни операции, тъй като в този случай раждането може да е по-рисково.

Най-добри шансове за вагинално раждане след секцио имат жените, при които раждането започва спонтанно, маточната шийка и разрезът на матката са в добро състояние, както и такива, които вече веднъж са раждали нормално.

Факторите, намаляващи вероятността за успешно естествено раждане след секцио са: едър плод, възраст на майката над 40 год., преносена бременност.

Какви са рисковете

· При около 25% от ражданията се налага да се премине към спешно Цезарово сечение;

· Руптура на матката на мястото на предишния разрез – наблюдава се рядко, но е опасно усложнение, което кара повечето лекари да не препоръчват вагинално раждане след секцио. Има значение как е направена първата операция както и колко време е изминало от нея;

· По-висок от риск от използване на вакуум-екстрактор или форцепс;

Рисковете значително се увеличават при предизвикване на раждането чрез медикаменти, затова подобни интервенции се избягват. Ако се налага използване на окситоцин то става много внимателно и под строг контрол, тъй като силните контракции на матката увеличават рискът от руптура.

Какви са предимствата на вагиналното раждане след секцио

· По-бързо възстановяване;

· Повторната операция обикновено е по-сложна, отнема повече време и крие повече рискове;

· По-добра адаптация на новороденото;

· Увеличава се шансът за вагинално раждане при бъдещи бременности;

Предимствата на вагиналното раждане несъмнено са много и за майката и за бебето. Контактът с новороденото се случва веднага и е много по-лесен, тъй като майката не е в реанимация и движенията й не са ограничени. Това улеснява и кърменето. След неусложнено вагинално раждане, жената много по-бързо се връща към обичайния си начин на живот отколкото след коремна операция. Прочувания показват, че 3 от 4 жени успешно се справят с вагиналното раждане след Цезарово сечение.

Предпоставки за повторно секцио

· Заболяване при майката, което прави естественото раждане твърде рисково;

· Ако жената е с тесен таз и първия път не е успяла да роди нормално, а при настоящата бременност бебето е със същото или по-голямо тегло;

· Цезаровото сечение е било преди по-малко от 2 години;

· Вертикален разрез при предишното секцио;

· Жената има две или повече Цезарови сечения;

f | Сподели с приятели