Второто раждане – с какво е по-различно

Ако ви предстои да станете майка за втори път вероятно си задавате въпроса дали ще е толкова трудно и болезнено като първото раждане или по-лесно? Въпреки че няма еднозначен отговор на този въпрос, статистиката сочи, че всяко следващо раждане е по-бързо и по-леко от предходното.

Второто раждане – с какво е по-различно

Средно, първата фаза на раждането, продължава от 6 до 12 часа. Това е периодът на контракциите, които водят до разкритие на маточната шийка. Има и изключения, някои жени могат да получат разкритие бързо и лесно за по-малко от 4 часа, докато при други този процес може да трае дори денонощие или повече. При жена, която вече има поне едно вагинално раждане, първата фаза обикновено е по-кратка – от 3 до 8 часа.

Активната фаза на изгонване на бебето също трае по-малко. При първото раждане този процес продължава от 30 минути до 2 часа, докато при второто нещата се случват далеч по-бързо. Разбира се, това важи в случай на неусложнено раждане.

Проучвания показват, че жените, преживели едно вагинално раждане, по-рядко претърпяват разкъсвания на перинеума или се нуждаят от епизиотомия.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Според множество изследвания 80% от жените споделят, че второто им раждане е било много по-лесно и по-бързо от първото и с по-малко или дори отсъстващи разкъсвания. Вероятността да имате необходимост от медицински манипулации също е значително по-малка при следващо раждане.

На какво се дължат разликите

На чисто физиологично ниво организмът на жената е подготвен за раждането и така да се каже тялото вече знае какво да прави. Мускулите на влагалището и матката са по-еластични и етапите преминават по-леко. Колкото по-близо са ражданията едно от друго във времето, толкова по-улеснен е процесът.

Психологическата готовност на майката също не е за подценяване. Жената е наясно какво се случва на всеки един етап, какво трябва да прави, чувства се по-уверена. Липсата на страх помага на мускулите да се отпуснат и разкритието и изгонването стават по-лесно, освен това се намалява риска от травми и разкъсвания. Опита от предходното раждане помага на жената да заема подходяща позиция, да диша правилно, да напъва ефективно.

Второ раждане след секцио

Ако първото раждане е било чрез секцио и се налага и второто отново да е такова, то не се очакват съществени разлики между първият и вторият път, стига при операцията да не са възникнали усложнения. От съществено значение е да е минало достатъчно време между двете операции – поне 2-3 години, както съветват лекарите.

Както при вагиналното раждане, така и при Цезаровото сечение, жените, преминаващи през това за втори път са по-подготвени какво да очакват, съответно са по-спокойни, започват да се движат по-скоро след операцията и се възстановяват сравнително бързо.

В случай, че между двете раждания е минало достатъчно време и няма медицински индикации за секцио, вторият път жената може да роди естествено. Разбира се, това става по преценка на лекаря и не във всеки случай е възможно. Вагиналното раждане след секцио се третира като първо раждане от медицинска гледна точка т.е може да се очаква, че етапите на разкритие и изгонване ще продължат колкото при първескините. Също така е възможно да се наложи епизиотомия.

Възстановяването често е по-болезнено

Въпреки, че позитивите на второто раждане са много, то трябва да отбележим, че много майки споделят, че възстановяването, макар да не е по-бавно, често е по-болезнено. Контракциите при прибирането на матката са по-силни и следродилните болки са по-осезаеми, тъй като мускулите на матката са по-разтегнати и по-трудно се съкращават до нормалното си състояние.

За сметка на това жената се чувства по-уверена в грижите за бебето и кърменето обикновено се случва по-рано и в повечето случаи е успешно.

f | Сподели с приятели