Най-разпространените митове за кърменето

Кърменето е една от темите, по отношение на които, съществуват най-много митове. От развалянето на формата на гърдите до нехранителната кърма…

Вижте кои са най-разпространените митове, свързани с кърменето:

1. Кърменето е нещо естествено и се получава от само себе си затова няма нужда от подготовка

Да, кърменето е естествено, но както за някои жени зачеването на бебе представлява трудност, за други бременността може да е проблемна или раждането – усложнено, така и кърменето не винаги протича гладко. Добрата подготовка още преди раждането значително увеличава шансовете за успешно кърмене. Една от основните причини майките да кърмят кратко е именно липсата на информация и опит, които ги карат да се откажат още при първия проблем.

2. Кърмата идва няколко дни след раждането и няма нужда бебето да бъде слагано веднага на гърда

Да, кърмата се образува 2-3 дни след раждането, но коластрата е налична веднага. Тя е изключително важна за бебето и съдържа всичко, от което то се нуждае в първите си дни на бял свят. Освен това колкото по-рано се случи първото засукване, толкова по-големи са шансовете за успешно кърмене.

3. Раждането със секцио гарантира проблеми с кърменето

Действително раждането с Цезарово сечение забавя първия контакт между майката и бебето, което затруднява началото на кърменето, а преходното мляко се появява няколко часа по-късно, отколкото при майки, родили вагинално.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Коластрата обаче се образува веднага след раждането, независимо от неговия механизъм. С добра подготовка и мотивация може да кърмите успешно бебето си след оперативно раждане.

4. Кърмещата майка трябва да яде повече за да има достатъчно мляко

Освен ако не се подлагате на много строги диети и приемате критично малко храна, тялото ви ще произвежда достатъчно мляко. Някои жени изпитват повишен апетит докато кърмят, други – точно обратното. Майката трябва да се храни балансирано и да приема достатъчно течности, но няма нужда да яде за двама.

5. Кърменето пречи на отслабването след раждане

Всъщност кърменето изгаря голяма част от дневната порция калории и не пречи на отслабването. Независимо дали кърмите или не, на тялото му трябва известно време за балансиране на хормоните и влизане във форма след бременността.

6. Размерът на гърдите има значение за производството на мляко

По-големите гърди не произвеждат повече мляко, нито обратното. Кърмата се образува от жлезистата тъкан в гърдите, която няма общо с техния размер.

7. Жени с операция на бюста не бива да кърмят

Повечето жени претърпели подобни интервенции нямат проблеми с кърменето. Съвременната техника за поставяне на имплантите води до минимални щети върху жлезистата тъкан на гърдите.

8. Бебето трябва да се кърми на всеки 3 часа с почивка през нощта

Това е може би един от най-опасните митове, който често води до преждевременно спиране на кърменето. Всъщност лактацията се осъществява на принципа на търсенето и предлагането и колкото повече суче бебето, толкова повече мляко се произвежда.

Стомахчето на новороденото е твърде малко и то няма как да поеме толкова храна, че да издържи 3 часа до следващото хранене, нито пък 6 часа пауза през нощта. Единствения успешен начин за изключително кърмене е бебето да се храни винаги когато е гладно.

9. Кърмените бебета се будят често през нощта

Бебетата се будят нощем през първите месеци от живота си не заради кърменето, а поради недоразвита нервна система, колики, пробиването на зъбките, а и нуждата от често хранене заради малкия обем на стомаха. Кърмата съдържа хормони, които успокояват бебето, а и самото сукане също има приспивен ефект.

10. Кърменето е трудно и болезнено

Кърменето е болезнено само когато нещо не е както трябва – позата не е добра, бебето не засуква правилно. Много е важно още в родилния дом да получите помощ от акушерките или консултант по кърмене за да не се стигне до разраняване на зърната. Както всяко ново нещо кърменето може да е трудно в началото, но с постоянство и търпение ще се получи лесно и естествено.

f | Сподели с приятели