Странни и малко познати факти за кърменето

Кърменето е един естествен процес за хранене на бебето, създаващ дълбока емоционална връзка между него и майката.

Кърмене

Образуването на кърмата се влияе от наличието и нивата на определени хормони. Така се получава образуване на коластра още по време на бременността и впоследствие при раждането се произвежда мляко в по-големи количества.

Още за коластрата може да прочетете тук. Хормоните, които влияят на тези процеси са основно прогестерон и пролактин. Другите хормони, които са свързани с лактогенезата са инсулин, тироксин и кортизол.

Последните изследвания показват, че количеството на образуваното мляко, освен от пролактина, зависи и от един инхибитор, който се съдържа в млякото. Той се нарича Обратен инхибитор на лактацията и представлява суроватъчен протеин. Тяхното влияние води до по-бавното образуване на мляко при пълни гърди и обратно – бързо образуване на мляко при празни гърди.
Съвременните изследвания са установили един много интересен факт, свързан със съдържанието на мазнини в кърмата. Оказало се, че то е по-голямо при по-празни гърди.

Странно е, но при мъжете също е възможно производството на мляко от млечните жлези. Това може да се случи при приемането на определени хормони под формата на таблетки – окситоцин и пролактин в продължение на няколко месеца. Учените дори твърдят, че бащиното мляко е по-богато на минерали и витамини от майчиното.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ясно е, че мъжките и женските гърди са устроени по един и същ начин. Осъществената чрез специална хормонална стимулация лактация при мъжа, би му позволила да кърми бебето по същия начин, както го кърми жената.Това са твърдения на професор Патрик Уитмън от Британския медицински институт, който отговаря за проведените изследвания в тази насока. Според него, бащиното мляко би било по-полезно за бебето от адаптираните млека. Смята се, че хормоните не биха навредили на мъжа по никакъв начин и дори да се достигне до леко уголемяване на гърдите, то това е само временно явление.

Друг професор – Пати Стюард Макадам от Факултета по антропология в Университета в Торонто също смята за възможна секрецията на мляко от мъжа. В статията си „Мъжката лактация”, той разказва и за мъжки прилепи с млечни жлези, даващи мляко.
За лактация при мъжа чрез стимулация на зърната на гърдите споменава медицинският антрополог Дана Рафаел в книгата си за кърменето още през 1978 година.

По мнение на д-р Робърт Грийнблат – еднокринолог от медицинския колеж в Джорджия, при физическо стимулиране на мъжките гърди в продължение на седмици – чрез помпа за кърма или поставяне на бебе на гърдата, което да се опитва да суче, започва образуване и отделяне на мляко. Тази механична стимулация води до естествено отделяне на хормони.

Мнението на физиолога Джаред Даймънд е аналогично. Той смята, че млечните жлези при всички бозайници, могат да произвеждат мляко, независимо дали са мъжки или женски. Всичко зависи от влиянието на хормоните. Просто гърдите на мъжете не са естествено развити да отделят мляко, защото нивото на хормоните е по-ниско. Ако се инжектират естроген и пролактин в мъжкия организъм, може да се получи отделяне на мляко от мъжките гърди.

Ако се преодолее психологическата граница, че само жените трябва да кърмят е възможно да се срещат все по-често кърмещи татковци, използвали комбинацията от хормонални и механична стимулация за отделяне на мляко.
Лактация при мъжа може да се получи и като страничен ефект при употреба на някои лекарства или стимуланти.

Естествено отделяне на мляко от мъжките гърди може да се получи и при гладуване. По време на Втората световна война това явление е установено при недохранени затворници и концлагеристи.
Самонасочването на хипофизната жлеза да отделя повече пролактин се е наблюдавало и при някои тумори на тази жлеза, според Джак Нюман – експерт по кърменето.

Интересен е и фактът, че жени, които никога не са били бременни , могат да получат лактация само с изкуствена стимулация на гърдите. Това се е случвало и с жени, които отдавна са родили и престанали да кърмят. Данни за това са цитирани от физиологът Джаред Даймънд през 1995 година.
Жени, които са осиновили бебетата си, също получават лактация по желание след около месец стимулация. Поставянето на бебето многократно върху женската гръд води до отделянето на мляко от нея. В началото то е в малки количества, но постепенно отделянето на мляко нараства в зависимост от търсенето.

Известно е, че има жени, които умишлено продължават да произвеждат кърма в продължение на години след раждането. Тази кърма я предлагат на други жени, които не искат или не могат да кърмят по различни здравословни причини.

f | Сподели с приятели