Високи нива на Пролактин при жената – рискове, лечение, бременност

Високи нива на Пролактин при жената – какво означава това?

Високи нива на Пролактин при жената

Навярно сте се досетили, че именно пролактинът и производството му като хормон в организма на жената е главния виновник за производството на кърма и съответно посрещане нуждите на новороденото.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Но не винаги високите дози пролактин са добро нещо и понякога това е свързано с редица заболявания или просто като индикатор за бъдещи проблеми със здравето или дори репродукцията.

Днес ще ви разкажем малко повече за този вид хормон, за значението му извън рамките на бременността и кърменето след раждането – защо е опасно жената да произвежда големи количества от него?

Така и така сме на тема пролактин и естествено няма как да не говорим за кърмене – прочетете и статията ни за подготовката на гърдите още по време на самата бременност за предстоящият период на кърмене.

А сега ето и какво показват високите нива на пролактин, освен доброто производство на кърма!

Високи нива на Пролактин при жената – какво е пролактин и защо понякога не е добре нивата му да са твърде високи?

Накратко или не чак толкова медиците наричат състоянието свързано с високи нива на пролактин – хиперпролактемия. Самото състояние отбелязва нива на хормона доста по-високи отчетени в кръвта на жената, отколкото е нормално и не винаги това е свързано с бременност.

Единствено завишени нива на този така важен за жените хормон е нормално да се наблюдават по време на 9-те месеца бременност и след това в процеса по кърмене на бебето. Като хормон пролактинът има доста голяма роля не само за женското тяло, но и за мъжкото понеже пряко засяга два други жизненоважни полови хормона – а именно тестостерона и естрогена и производството им.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Хормонът на кърмата и майчиното мляко, ако може така да го наречем, се секретира в самата хипофиза, която се намира не другаде, а в основата на мозъка и е по-малка от бобено зърно.

Много е трудно за жените, излезли от една бременност и от кърмачески период, да се определи дали нивата на пролактин са влезли в рамките на нормалното или не – понеже процесът по възстановяване е различен! Общо лекарите посочват, че за мъжете е нормално да имат секреция на пролактин до около 375 mlU/L, а за жените нормалната секреция достига до 619 mlU/L.

Важно е да отбележим, че нивата на пролактин варират през деня и нощта. Нощем пролактинът има по-високи нива и затова изследванията не винаги са коректни. При това рядко се правят изследвания на жените по този показател, ако те самите не пожелаят да се изследват. А трябва мили дами, понеже високите нива пролактин са сериозен знак, че здравето ви е разклатено (ако не сте бременни разбира се!).

Навярно не сте чували за Пролактином – това е тумор на хипофизната жлеза! И много често високите нива на пролактин са белег за това заболяване. Но все пак да ви успокоим веднага мили дами – този тумор не е раков злокачествен, а е доброкачествен и самият той произвежда повече пролактин в организма ви. Големината на този вид тумори е различна, но големите тумори са доста по-опасни понеже причиняват остро главоболие и дори проблеми със зрението често пъти.

Съвсем разбираемо пролактинома най-често се среща като тумор при жените, доста по-рядко при мъжете и съвсем рядко при децата. Когато се притеснявате, че вашите нива пролактин са високи, трябва да отчетете и факта, че освен не сте бременни, може да приемате определени лекарства по предписание. Така например лекарствата за язва, антидепресантите, тези за високо кръвно, болкоуспокояващите и разбира се симптоматиката на менопаузата – повишават пролактина!

Често причината за високите нива пролактин не е ясна. Тя може да бъде и Хипотиреоидизъм – болестта на щитовидната жлеза, да е чести заболявания на бъбреците или черния дроб, наличието на друг вид тумори и още доста неща.

Високи нива на Пролактин при жената – признаци за завишени нива на пролактин, диагностика и лечение на състоянието

Много е важно да се спомене, че високите нива на пролактин при жената или мъжа – могат да са причина за безплодие и стерилитет!!! Лекарите отчитат, че повечето засегнати от състоянието мъже и жени нямат полово влечение и имат значителна загуба на костна маса!

Жените с липсваща или доста нередовна менструация е добре да се изследват за високи нива на пролактин, понеже именно нередовния цикъл е сред симптомите алармиращи за състоянието.

Понякога жените, които не са бременни и не кърмят произвеждат кърма и това също е признак за завишен пролактин. Може да се усеща болезненост по време на полов контакт, защото вагината е суха.

При мъжете пък са налице признаци на еректилна дисфункция и значително нарастване на гърдите, както и липса на окосмяване по тялото и намалена мускулна маса. Като цяло единствено кръвния тест може да покаже наличието на високи нива пролактин у жената или мъжа. Когато се появи отклонение от нормата, нужно е да се направят редица кръвни тестове проследяващи нивата на хормоните произвеждани от хипофизата.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Крайната стъпка за установяването на диагноза хиперпролактемия е изследването Ядрено магнитен резонанс, което изследва мозъка и хипофизата за наличието на тумори!

Тъй като сме платформа ориентирана да помогне на жените да забременят, да родят лесно и да отглеждат бебетата си подобаващо – ви предложихме тази тема, за да ви алармираме, когато цикъла ви е нередовен, не пропускайте да си направите изследване на нивата на хормона пролактин – често той е сериозна причина за безплодие и не дай си боже за сериозни ракови заболявания!!!

Лечението на проблема зависи от вида на състоянието на жената или мъжа. Когато нивата на пролактин са завишени, но нямаме горе описаните симптоми или здравето ви е в норма – лечение не се налага. Често нормите на хормона сами се регулират!

Но когато причината за високия пролактин са тумор на хипофизата, то лечението е няколко варианта. Започва се от изписването на специални медикаменти за редуциране на туморите, които ако не помогнат се преминава към хирургична интервенция за отстраняването им.

Ако и двете мерки са недостатъчни може да се наложи и радиационна терапия за свиване на туморите. Ако високият пролактин е причинен от приема на медикаменти по схема, то те биват сменени с други, за да се нормализират нивата на хормона. При причина за високи нива на пролактин, като Хипотиреоидизъм често се приемат синтетични хормони, за да регулират щитовидната жлеза и секрецията ѝ.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В крайна сметка мили дами важно е да следите здравето си и да знаете при определени симптоми какво може да очаквате. Затова не пренебрегвайте нередовния цикъл и се изследвайте за нивата на пролактин в кръвта – така ще елиминирате още една причина за безплодие или ще я излекувате!

Време е да прочетете и материала ни за зачеването и запушените маточни тръби – още една причина за безплодие установявана твърде късно понякога при жените!

| Сподели с приятели