Да помогнем на бебето да застане в правилната позиция за раждане – упражнения за предлежание на бебето

За предлежанието на бебето в утробата сме писали за вас. Ако прочетете този ни материал ще узнаете какво точно е предлежание в утробата за бебето, защо е толкова важно и въобще доста важна информация по въпроса.

Упражнения за предлежание на бебето

Днес обаче ще хвърлим малко повече светлина по въпроса не за самото предлежание, а относно това как бременната може да му повлияе, ако предлежанието е неправилно.

Упражнения за предлежание на бебето – що за понятие е това

По принцип в последния триместър на бременността повечето бебета се ориентират надолу с главата към родовия канал, което е и нормалното предлежание за едно безпроблемно раждане.

Има бебета обаче, които не успяват да застанат с главата надолу към родовите пътища и тяхното предлежание е седалищно или странично, може и комбинация от двете. Това възпрепятства родилния процес и може да доведе до големи усложнения, затова и упражненията за предлежание на бебето са един от методите, чрез които бебето да застане в правилна позиция за предстоящото раждане.

Вижте какви са те и за какво става дума.

Да помогнем на бебето да се обърне в правилната позиция за раждане

Както вече казахме подходящата позиция за едно безпроблемно и гладко естествено раждане е именно позицията на бебето с главата надолу към родовия канал. Лекарите отчитат факта, че до 34-та гестационна седмица повечето бебета са заели именно тази си позиция в майчината утроба. Малък процент от бебетата обаче не го правят и това затруднява раждането.

Така например бебето може да е застанало с дупето надолу към родовия канал (седалищно предлежание) или с крачетата надолу. Може да имаме налице и странично предлежание на бебето в утробата (в ляво или в дясно). При него бебето лежи странично. Едно естествено раждане може да се превърне в много сложна ситуация, ако преди самото раждане предлежанието на тези бебета не бъде променено в правилната позиция.

Понякога се налага промяна на предлежанието в процеса на самото раждане, понеже не е извършено навременно ехографско изследване и не са взети мерки за промяна на предлежанието преди самото раждане. В такива ситуации могат да се получат фатални усложнения за майката и бебето, така че мили майки следете предлежанието на бебето си след 30-та гестационна седмица и се информирайте за него от гинеколога си.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Има доказали се практически упражнения, които помагат бебето да се завърти с главата надолу и често лекарите ги препоръчват на бременните имащи проблем с предлежанието на бебето. Никога не правете тези упражнения на своя глава, по препоръка на приятелки или гледайки клипове в мрежата. Винаги се консултирайте първо с наблюдаващият ви лекар и чак тогава започнете да правите упражненията. От медицинска гледна точка идеалната позиция за израждане на бебето е, когато то е разположено не само с главата надолу, но и с лице нагоре, за да не се задуши или оплете евентуално.

Защо предлежанието с главата надолу е най-добрата позиция за раждане? Понеже бебешката глава е най-голяма от цялото тяло на бебето и най-трудно се изражда. При това по дългия път към външния свят и тъмнината на родовия канал, бебето в един момент се изтощава, а има нужда да поеме глътка въздух вече, защото дробовете му са готови за нея. Затова е важно да се изроди първо бебешката глава, а след това и останалата част от тялото му.

При това, когато главата излезе от шийката на матката, тя я разширява значително и така тялото излиза много по-бързо и лесно. При допускане, че при естествено раждане първо да се изродят крачетата на бебето, а после главата – може да възникнат фатални за плода и майката усложнения, понеже шийката на матката няма да е достатъчно разширена.

Много лекари, когато в напреднала бременност предлежанието на бебето е неправилно и не се повлиява да се промени, препоръчват Секцио операция. Но преди да бързате да се настройвате, че естественото раждане няма да се случи – опитайте следните упражнения за предлежание на бебето и промяната му.

Упражненията е добре да се започнат още след 30-та гестационна седмица, но задължително се консултирайте за лекарско мнение по въпроса.

Упражнения за предлежание на бебето и промяната му, когато то е застанало седалищно

Когато наблюдаващият ви лекар види след 30-та гестационна седмица, че вашето бебе има седалищно предлежание – той навярно ще ви запознае с упражнения, които ще ви помогнат да стимулирате бебето да се завърти с главата надолу.

Най-често упражнението е следното – заставате на земята на колене с опрени длани в пода. За да ви е по-комфортно ви препоръчваме да използвате постелка за йога, именно така ще усещате мекота, но и стабилност. От позицията с лице и опрени колене и длани на пода, повдигате краката и заставате на пръсти, така че гърба ви да е максимално изправен, а дупето вирнато нагоре.

Застанали така правите бавно 4 стъпки напред и още толкова назад. Почивате и правите с почивки още 4 повторения на упражнението. Това упражнение може да се практикува ежедневно и много майки споделят, че им е помогнало да обърнат предлежанието на бебето си с главата надолу от седалищна позиция.

Упражнения за предлежание на бебето и промяната му от напречна позиция в такава с главата надолу

За целите на това упражнение ще ви трябват диван или легло с височина от пода до не повече от 50 сантиметра. Заставате отново на колене на дивана или леглото, като постепенно пускате ръцете си на пода и ги изпъвате внимателно максимално напред с подпрени у земята лакти. В тази поза коремът ви виси във въздуха.

Добре е за това упражнение да ползвате помощта на близки или приятели, за да няма неприятни инциденти. Добре е да задържите позицията поне минута, след което си давате почивка изтегляйки се назад и отново повтаряте упражнението. Не е добре да правите това упражнение повече от два пъти дневно.

Разбира се не винаги упражненията за предлежание на бебето помагат то да промени позицията си в утробата. Ако правите всекидневно описаните по-горе упражнения и в рамките на до две, три седмици няма резултата от тях. Навярно вашият лекар ще ви предложи да се опита да обърне бебето посредством натиск с ръка върху корема ви.

Но не всеки лекар се наема да го направи, а и не винаги и тази процедура има успех. Обикновено тя се извършва около 37-ма гестационна седмица и в проценти успеха и е около 60%.

Все пак, ако бебето така и не пожелае да се обърне с главата надолу по-добре е да се подложите на Секцио, понеже така или иначе усложнения при естественото раждане навярно ще възникнат и отново ще бъдете изпратени по спешност за Цезарово сечение.

Важно е да знаете, че никога не бива сами да опитвате да изместите с ръце позицията на бебето си – вие не сте професионалисти. Освен това, ако описаните упражнения ви причиняват дискомфорт, гадене, болки в корема, гърба или седалището, както и зацапване на бельото – спрете ги, защото може да навредите на себе си и на бебето си.

Можете да практикувате и едно значително по-лесно на пръв поглед упражнение – просто легнете на пода по гръб (на подложка за йога), свийте крака в коленете и опрете ръце до тялото си на пода. От тази позиция повдигнете таза нагоре, като внимавате да не натоварвате много кръста. Повторете един-два пъти. Можете да правите упражнението до два-три пъти дневно.

Успех мили майки и ви препоръчваме да прочетете и материала ни за липсата на контракции по време на раждането – една много важна тема, която е добре да познавате.

f | Сподели с приятели