Какво е предлежание на бебето в утробата и защо е толкова важно за раждането

Предлежание на бебето в утробата – всяка майка се е сблъсквала с този термин на акушер-гинеколозите, когато наближи време за раждане или по време на третия триместър от бременността.

предлежание на бебето в утробата

Предлежанието е така да се каже позицията, разположението на бебето в майчината утроба. Кога окончателно се установява позицията на бебето в матката? Това става някъде в седмия месец, когато бебето е вече достатъчно голямо и вече трудно би могло да се завърти в корема на майка си.

Това обаче не означава, че бебето не може да се завърти отново и да смени позицията си за раждане. Някои бебета променят позицията си постоянно, докато други остават по-статични. И все пак, при лошо предлежание винаги има надеждни техники за стимулация на бебето да се завърти.

Практически в началото на 8-ми месец гинекологът вижда предлежание на бебето в утробата и се смята, че то е окончателно в голяма част от случаите. По предлежанието се съди за усложнеността на самото раждане, дали ще е нужна оперативна намеса, колко ще продължи и колко трудно ще бъде? Сега ще ви разкажем малко повече за видовете предлежание и защо е важна позицията на бебето.

Междувременно може да прочетете и материала ни за неразположенията по време на бременността

Предлежание на бебето в утробата – защо е толкова важно

Мислейки за самото раждане, за размерите на тесния отвор в таза, за големината на бебето и…. В един момент си задавате въпроса – как толкова голямо бебе минава през толкова тесен отвор? Да, но природата си е свършила работата и бебетата преминават успешно през отвора на таза и родовия канал, за да се появят на бял свят.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Но… Позицията им трябва да е правилната. Тоест, ако бебето навреме заеме подходящото предлежание, раждането ще мине леко, защото веднъж излязла главата през таза и тръгнала по родовия канал няма как да създаде усложнения (повечето пъти).

Ако обаче бебето има лоша родова позиция, на която акушер-гинекологът не е обърнал внимание, то раждането може да се превърне и в кошмар. Бебето усеща инстинктивно, че не може да се провре през тесния тазов отвор, тогава започва да се върти, може да се оплете в пъпната връв, раждането се бави и в голяма част от случаите се налага използването на вакуум или дори прибягването до Цезарово сечение. Именно, за да се запази комфорта на бебето и родилката, да няма усложнения – предлежание на бебето в утробата е толкова важен фактор за раждането.

Предлежание на бебето в утробата – видове позиции

Основно специалистите разпознават тилно предлежание на бебето, седалищно, напречно и задно тилно. От тези четири вида седалищното предлежание и напречното са най-неудачните, защото бебето тръгва да излиза с дупето напред, което никак не е добре или въобще не може да тръгне да излиза.

Въпреки това при седалищното разположение бебето все пак е разположено вертикално в утробата, което донякъде пак не елиминира възможността за естествено раждане. Като цяло трудността тук е главно за бебето, защото наместо да покаже първо главата си и да поемем въздух, то може да заседне с дупето си по родовия канал и така има рискове от увреждане за него. При подобно прилежание е добре родилката да бъде права или клекнала за раждането, но не и легнала по гръб, ако иска да роди по нормален начин.

Тилното предлежание на бебето е най-добрата позиция на бебето за раждане. При него бебето се е ориентирало с главата надолу към родовия канал и лицето му гледа към майчиния гръб. Тялото на бебето е изместено в ляво и така гръбнака му следва почти идеално извивките на родовия канал. По принцип почти 90% от бебетата се раждат с такова предлежание, защото инстинктът им подсказва да го заемат.

В последния триместър утробата на майката става изключително тясна за бебето. То се опитва да се намести най-комфортно и затова заема позиция с главата надолу. Защо? Защото в долната част на утробата е най-широко, а главата на бебето е най-голяма от всичко останало.

Тилното предлежание има лява и дясна позиция, както и задна която е още по-особена. За разлика от лявата, която идеално пасва на родовия канал, при дясната бебето трябва да се извърти, за да излезе главата му през таза. Задното тилно предлежание на бебето е неподходящо и ако може бебето да се завърти в последния момент преди раждането е добре. Трудността при него се явява в това, че бебето гледа с лице напред, въпреки че е вертикално с главата надолу. Така главата му може да се заклещи в тесния тазов отвор и да се наложи лекарска намеса при раждането от допълнителен характер. Обикновено предлежание на бебето в утробата по този начин е свързано с болезнено раждане и е добре да се опитате да накарате бебето да се завърти предварително.

Ако в края на бременността си имате силни болки в кръста, то значи бебето ви е със задно тилно предлежание. Напречното предлежание на бебето е сигурен знак за акушерите у нас, че е нужно Секцио. При това разположение бебето е хоризонтално в утробата и запушва родовия канал с гърба си, при което няма как да се роди по този начин естествено, ако не се обърне преди самото раждане.

Предлежание на бебето в утробата е важна част от самото раждане, защото до голяма степен определя процеса. Ако предлежанието на бебето ви не е оптимално в осмия месец не се тревожете и не бързайте да мислите за Цезарово сечение – има си начини бебето да се накара да се завърти все пак. Бъдете спокойни и мислете с оптимизъм за момента, в който ще прегърнете рожбата си. Така раждането ще мине леко и наистина ще е най-хубавият момент в живота ви. Леко раждане майчета.

Прочетете и статията ни за бременността след 40 години – интересна е.

f | Сподели с приятели