Най-добрите пози при кърмене за майката и бебето!

Най-добрите пози при кърмене са важни, защото дават информация на една кърмеща майка, как може да нагласи най-удобно своето тяло и това на бебето, за да го кърми успешно.

Най-добрите позиции при кърмене за майката и бебето

За да сработи добре едно кърмене е нужно кърмачката да изпробва поне няколко варианта за кърмене и да установи, кой точно вариант пасва най-добре на бебето ѝ и нея. Така с малко практика нещата ще се напасват във времето и най-естествения процес в природата – кърменето, няма да бъде болезнен или неудобен.

Много е важно към процеса на кърмене да се подходи с търпение и спокойствие. Първоначално всяка кърмачка се учи как да държи бебето си и да го поддържа добре, като същевременно се е настанила в удобна и за нея позиция. Все пак всеки ден по няколко пъти, тоест часове наред, вие и бебето ви ще се кърмите, така че удобната позиция и на майката, и на бебчето е определяща за комфорта им.

Най-удобните и изпитани с времето пози за кърмене.

Пози при кърмене вероятно има много и разнообразни. Но тези четири позиции са най-популярни, изпитани с времето и ползвани от милиони жени по света. Ето и кои са те, както и съвети за доброто им практикуване:

Пози за кърмене – люлка

Тази позa за кърмене е класическа и изпитана от много години насам. Вероятно нашите майки и баби, както и техните майки и баби са кърмели рожбите си по този начин. Позицията изисква главата на бебето да бъде поставена в свивката на лакътя. Там тя се поддържа удобно и сигурно. Ръката, с която поддържате главата на бебето, минава отдолу по продължението на цялото му тяло и дланта ви поддържа дупето. Другата ви ръка прихваща крачетата от дупето надолу и е по-свободна.

Тази позиция за кърмене е добре да се изпълнява на удобен стол или кресло с облегалки за ръцете. Ако седнете на легло, то около вас е добре да има обемни възглавници, за да поддържат ръцете ви, при облягане. За да избегнете да се накланяте напред и да притискате бебето си, отпуснете краката си на ниско столче, табуретка или масичка.

Относно позицията на бебето, сложете ръката му ориентирана към вас под вашата ръка, с която придържате главата му. Поставете торса му удобно в легнала позиция на скута си (може и върху възглавница), така че да е на една страна с лице, колена и стомах, насочени към вашето тяло. Можете да сменяте позицията на дясна или лява ръка, спрямо гърдата, на която поставяте бебето.

От тази позиция бебето е осигурено и суче удобно. Вие също сте удобно позиционирани, така че безпроблемно кърмене е налице.

Тази поза за кърмене не се препоръчва за майки родили, чрез секцио (цезарово сечение), защото положението притиска корема ниско и е болезнено за тях! Други майки предпочитат да използват позицията, след като бебето им навърши поне един месец и има по-стабилна мускулатура на шията. Така ръцете им са по-отпуснати и не се натоварват.

Позa за кърмене – прекръстосване

Сред пози за кърмене, тази позa е известна и като прекръстосана люлка. За разлика от предната позиция, при тази не поддържате главата на бебето си в сгънатия си лакът. Тук ролите на ръцете са заменени. Долната ръка със сгънат лакът от към гърдата, от която се суче, поддържа торса и дупето чак до крачетата. А срещуположната ръка минава под външната ръка на бебчето и с дланта си придържате главата му. Тоест, ако кърмите от ваше дясно,  придържате главата на бебето с лява ръка и обратното.

Позицията на бебето е отново към вас, като главата, гърдите и корема му са директно обърнати към вашето тяло. С дланта си, палеца и останалите пръсти насочвате бебето към гърдата и правилната позиция за сукане. Тази позиция е най-удачна за по-малки и дребни бебета, както и за такива имащи трудности при засукването.

Позa за кърмене – лице в лице

Пози при кърмене, като тази са удачни за майки родили, чрез секцио (цезарово сечение). При нея бебето не притиска ниско корема, защото не лежи в скута на майката. От тази позa можете да напътствате и по-добре бебето си, което му е трудно да засуче. Тя сработва добре при жени с по-голям бюст или плоски зърна, както и при майки на близнаци.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Поставяте бебето си с лице към вашето, но ориентирано към гърдата от която ще суче и под прилежащата ѝ ръка. Така поставено бебето встрани до вас е в стабилна позиция и краката му сочат към гърба ви. Нивото на бебешкото носле, трябва да е на нивото на зърното на гърдата. Със същата ръка облегната на скута ви или възглавница, подхващате и поддържате раменете, врата и главата на бебето. Дланта ви поддържа най-вече главата и врата. Първо насочвате бебето към зърното посредством брадичката му, като не го притискате. С другата ръка поддържате долната част от торса на бебето.

Позa за кърмене – легнало положение

Сред пози за кърмене тази е най-удобна при нощно кърмене, когато сте уморени, некомфортно ви е да сте седнали, заради цезарово сечение или трудно раждане.

Винаги, когато кърмите в легнало положение на една страна, слагайте зад гърба си опора от обемни възглавници. Можете да поставите възглавница и под главата и раменете си. Ако желаете поставете и възглавница между свитите си крака, но това е въпрос на личен комфорт. При тази позa най-важно е да запазите права линия между бедрата и гърба си. От тази позиция обръщате странично бебето с лице към вас и придържате главата му с долната си ръка или горната, което ви е по-удобно. По-добре долната ръка подпрете под главата си, а горната използвате за упора на бебето. Ако бебето не достига гърдата, сложете възглавница, но не се привеждайте към него!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Тези пози при кърмене са най-добрите за бебето и майката. Можете да използвате всички от тях или само една, две. Но определено, ако сте кърмачка за първи път, то пробвайте всички тези позиции при кърмене, за да установите най-добрата за вас и бебчето ви!

| Сподели тази статия с приятели