Най-добрите пози при кърмене за майката и бебето

Най-добрите пози при кърмене са важни, защото дават информация на една кърмеща майка как може да нагласи най-удобно своето тяло и това на бебето, за да го кърми успешно.

Най-добрите позиции при кърмене за майката и бебето

За да сработи добре едно кърмене е нужно кърмачката да изпробва поне няколко варианта за кърмене и да установи, кой точно вариант пасва най-добре на бебето ѝ и нея. Така с малко практика нещата ще се напасват във времето и най-естествения процес в природата – кърменето, няма да бъде болезнен или неудобен.

Много е важно към процеса на кърмене да се подходи с търпение и спокойствие. Първоначално всяка кърмачка се учи как да държи бебето си и да го поддържа добре, като същевременно се е настанила в удобна и за нея позиция. Все пак всеки ден по няколко пъти, тоест часове наред, вие и бебето ви ще се кърмите, така че удобната позиция и на майката, и на бебчето е определяща за комфорта им.

Най-удобните и изпитани с времето пози за кърмене

Пози при кърмене вероятно има много и разнообразни. Но тези четири позиции са най-популярни, изпитани с времето и ползвани от милиони жени по света. Ето и кои са те, както и съвети за доброто им практикуване:

Пози за кърмене – люлка

Тази позa за кърмене е класическа и изпитана от много години насам. Вероятно нашите майки и баби, както и техните майки и баби са кърмели рожбите си по този начин. Позицията изисква главата на бебето да бъде поставена в свивката на лакътя. Там тя се поддържа удобно и сигурно. Ръката, с която поддържате главата на бебето, минава отдолу по продължението на цялото му тяло и дланта ви поддържа дупето. Другата ви ръка прихваща крачетата от дупето надолу и е по-свободна.

Тази позиция за кърмене е добре да се изпълнява на удобен стол или кресло с облегалки за ръцете. Ако седнете на легло, то около вас е добре да има обемни възглавници, за да поддържат ръцете ви, при облягане. За да избегнете да се накланяте напред и да притискате бебето си, отпуснете краката си на ниско столче, табуретка или масичка.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Относно позицията на бебето, сложете ръката му ориентирана към вас под вашата ръка, с която придържате главата му. Поставете торса му удобно в легнала позиция на скута си (може и върху възглавница), така че да е на една страна с лице, колена и стомах, насочени към вашето тяло. Можете да сменяте позицията на дясна или лява ръка, спрямо гърдата, на която поставяте бебето.

От тази позиция бебето е осигурено и суче удобно. Вие също сте удобно позиционирани, така че безпроблемно кърмене е налице.

Тази поза за кърмене не се препоръчва за майки родили, чрез секцио (цезарово сечение), защото положението притиска корема ниско и е болезнено за тях. Други майки предпочитат да използват позицията, след като бебето им навърши поне един месец и има по-стабилна мускулатура на шията. Така ръцете им са по-отпуснати и не се натоварват.

Позa за кърмене – прекръстосване

Сред пози за кърмене, тази позa е известна и като прекръстосана люлка. За разлика от предната позиция, при тази не поддържате главата на бебето си в сгънатия си лакът. Тук ролите на ръцете са заменени. Долната ръка със сгънат лакът от към гърдата, от която се суче, поддържа торса и дупето чак до крачетата. А срещуположната ръка минава под външната ръка на бебчето и с дланта си придържате главата му. Тоест, ако кърмите от ваше дясно,  придържате главата на бебето с лява ръка и обратното.

Позицията на бебето е отново към вас, като главата, гърдите и корема му са директно обърнати към вашето тяло. С дланта си, палеца и останалите пръсти насочвате бебето към гърдата и правилната позиция за сукане. Тази позиция е най-удачна за по-малки и дребни бебета, както и за такива имащи трудности при засукването.

Позa за кърмене – лице в лице

Пози при кърмене, като тази са удачни за майки родили, чрез секцио (цезарово сечение). При нея бебето не притиска ниско корема, защото не лежи в скута на майката. От тази позa можете да напътствате и по-добре бебето си, което му е трудно да засуче. Тя сработва добре при жени с по-голям бюст или плоски зърна, както и при майки на близнаци.

Поставяте бебето си с лице към вашето, но ориентирано към гърдата от която ще суче и под прилежащата ѝ ръка. Така поставено бебето встрани до вас е в стабилна позиция и краката му сочат към гърба ви. Нивото на бебешкото носле, трябва да е на нивото на зърното на гърдата. Със същата ръка облегната на скута ви или възглавница, подхващате и поддържате раменете, врата и главата на бебето. Дланта ви поддържа най-вече главата и врата. Първо насочвате бебето към зърното посредством брадичката му, като не го притискате. С другата ръка поддържате долната част от торса на бебето.

Позa за кърмене – легнало положение

Сред пози за кърмене тази е най-удобна при нощно кърмене, когато сте уморени, некомфортно ви е да сте седнали, заради цезарово сечение или трудно раждане.

Винаги, когато кърмите в легнало положение на една страна, слагайте зад гърба си опора от обемни възглавници. Можете да поставите възглавница и под главата и раменете си. Ако желаете поставете и възглавница между свитите си крака, но това е въпрос на личен комфорт. При тази позa най-важно е да запазите права линия между бедрата и гърба си. От тази позиция обръщате странично бебето с лице към вас и придържате главата му с долната си ръка или горната, което ви е по-удобно. По-добре долната ръка подпрете под главата си, а горната използвате за упора на бебето. Ако бебето не достига гърдата, сложете възглавница, но не се привеждайте към него.

Тези пози при кърмене са най-добрите за бебето и майката. Можете да използвате всички от тях или само една, две. Но определено, ако сте кърмачка за първи път, то пробвайте всички тези позиции при кърмене, за да установите най-добрата за вас и бебчето ви.

f | Сподели с приятели