Развитие на ембриона по гестационни седмици

Гестационната седмица служи за отчитане на бременността. Тя не надвишава календарната седмица по дължина.

гестационна седмица

Отчитането на гестационните седмици започва от първия ден на последния цикъл. Броят на гестационните седмици е 40.

За да разберете какво и как се случва в тялото ви, сме подготвили кратко описание на всяка една гестационна седмица.

1 и 2 гестационна седмица

В този период бременността все още не е настъпила. През първата седмица започва първият ден на последната менструация.

3 гестационна седмица

Това е периодът, в който се осъществява зачеването. По време на тази седмица ще започне развитието на плода, включително и развитието на мозъка и гръбначния мозък.

4 гестационна седмица

Между четвъртата и седмата седмица от бременността много жени откриват, че са бременни. Тогава се появяват и първите симптоми на бременността.

Още за тях можете да прочетете в статията Първи симптоми и признаци на бременност.

5 гестационна седмица

В този период може би ще решите да посетите гинеколог. Освен това е вероятно и да усещате сутрешно гадене.

6 гестационна седмица

В шестата седмица обикновено се появяват по-отчетливо симптомите на бременността. Органите на бебето започват вече да се развиват. Започва изграждането и на сетивните органи – очи, уши, нос. В този момент ембрионът е не по-голям от бобено зърно.

7 гестационна седмица

Тогава всички жизнени органи на бебето трябва да са започнали да се изграждат. По това време има изграден и гръбначен стълб.

8 гестационна седмица

По време на осмата седмица вероятно ще продължавате да усещате сутрешно гадене. Бебето ви ще продължава да нараства. Всички органи на плода ще са развити. Това е периодът, в който започва оформянето на лицето.

9 гестационна седмица

Образуват се мъжки или женски полови органи. Освен това пръстите на краката и ръцете се обособяват.

10 гестационна седмица

Образуването на вътрешните органи е приключило вече. Оформят се малки нокти, появява се косата. Дължината на плода е около 3 см.

11 гестационна седмица

Плодът вече е около 4 см. Има оформени черти на лицето, обособява се и езикът. Кожата му е прозрачна. Вие самите вече сте към края на първия триместър, а това означава, че е възможно гаденето да изчезне и апетитът ви да се възвърне.

12 гестационна седмица

Започва развитието на нервната система на бебето. Главата до този момент е по-голяма от тялото на бебето.

13 гестационна седмица

Бебето вече е около 7 см, но тежи по-малко от 30 гр. Репродуктивните органи на плода са напълно развити в тялото. Ако имате момченце, тестисите трябва вече да са оформени, а пенисът да е формиран извън тялото. Развиват се първите кости, които в този ранен етап все още са хрущяли.

14 гестационна седмица

В този период бебето ви вече е около 8,5 см. Всички органи функционират нормално. Ембрионът вече има усещане за вкус и развит сукателен рефлекс.

15 гестационна седмица

Бебето вече чува звуци от външния свят, както и вашият глас и сърцето ви и може да реагира на тях с отваряне на ръчичките и краченцата. Бихте могли да изградите по-силна връзка с него, ако му говорите или му пеете.

Тогава вече бебето може да регистрира силната светлина, ако има такава. Очите стават чувствителни към нея, макар и все още да са затворени.

16 гестационна седмица

Мускулите на лицето на бебето вече започват да се движат и макар то да няма все още контрол над тях, често прави гримаси. Главата придобива нормални размери. Движенията стават все по-активни. А костите стават по-плътни.

17 гестационна седмица

Започва да се изгражда имунната система на бебето. Тялото му е покрито с мъхче, което помага да се запази топлината, докато се появяват подкожните мазнини. Полът на бебето със сигурност може вече да бъде определен.

18 гестационна седмица

Бебето вече може да преглъща, да смуче и се да движи. Практикува всичко, което ще бъде в състояние да прави, след като се появи на бял свят. През 18-тата седмица то тежи около 160 гр.

19 гестационна седмица

Започва да се появява подкожна мазнина по тялото. Въпреки това бебето още е доста слабо. Пигментацията на кожата също започва да се развива, благодарение на меланоцитите – кожни клетки, които произвеждат меланин. То вече може да отделя урина, която преминава в околоплодния мехур. След това тя бива преработвана.

20 гестационна седмица

Бебето продължава да расте. Нарастват вътрешните органи, имунната му система се засилва, а костите стават все по-плътни. Поглъща все повече течност. Излишното отделя. Сукателният рефлекс се засилва.

Прочетете и продължението на статията за развитието на ембриона от 21 до 40 гестационна седмица.

f | Сподели с приятели