Гестационна седмица и отмерване развитието на бременността – какво трябва да знаем

Когато заговорим за бременност неминуемо се сещаме и за едно понятие наречено – гестационна седмица. Именно отмерването на 9-те месеца бременност и основните прави отмерващи развитието на бебето по триместри се базират на това понятие гестационна седмица.

Гестационна седмица и отмерване развитието на бременността

Днес няма да ви предлагаме описание на 40-сетте гестационни седмици от девет месечната бременност на една жена – това вече го направихме преди време.

Днес ще си поговорим малко повече за това какво точно означава понятието гестационна седмица? Как си съответстват гестационните седмици и месеците на бременността? И още по няколко думи за преломните седмици наречени гестационни на края на всеки един от трите триместъра.

Да започваме, понеже предполагаме мамите нямат търпение да научат още нещо за това магическо състояние – бременността и чудото на живота растящо в тях.

Гестационна седмица – какво означава това понятие

Дали ще ставате майка за първи, втори или пореден път няма значение. Навярно може и да не знаете до момента що е то гестация и що е то гестационна седмица. В това няма нищо срамно и лошо, понеже днес може да научим всичко благодарение на информационното море наречено интернет и именно това се стремим да Ви предоставим ние – полезна информация за бременността, раждането, отглеждането на детето и прочие.

Понятието „гестация“ има латински произход. Тя означава буквално бременност, от където можете да предположите, че гестационни седмици буквално отговарят на словосъчетанието седмици от бременността.

Отмерването или отчитането на седмиците от бременността на една жена по цял свят се обвързва с гестационните седмици. Когато вашият гинеколог Ви съобщи добрата новина, че сте бременна – веднага се започва едно изчисляване на месеци, гестационни седмици от бременността и в повечето случаи бъдещите майки са доста объркани.

Всъщност нещата са съвсем ясни – една гестационна седмица е равна на точно седем дни, тоест равнява се по времетраене на обикновената седмица от годишния календар.

Объркването идва, когато започваме да броим стартирането на гестационните седмици – а именно от първия ден на последния цикъл на бременната жена. Ако месечния Ви цикъл е редовен, не се мести началната му дата всеки месец или пък Вие сте жена, която стриктно го следи и записва – определянето точно на старта на гестацията е лесна задача.

Обаче ако сте жена която не следи много добре цикъла си всеки месец и той не е много установен – то определянето на гестационните седмици е сравнително лежащо на доза предположения и изчисления.

Как си съответстват месеците от бременността с гестационните седмици

Самата бременност от друга страна се изчислява в лунарни месеци, а не календарни. Един лунарен месец е равен на четири гестационни седмици.

Общо цикълът на една зряла бременност наброява 40 на брой гестационни седмици, които пък се равняват на 10 лунарни месеца. За разлика от месеците в календара, които имат различна продължителност по брой дни, всеки лунарен месец на бременността има точно 28 дни продължителност. Така нормалната продължителност на една бременност се равнява на точно 280 дни – така се определя и термина на родилката и съответно раждането на бебето преди него се нарича преждевременно, а след него се нарича преносване на бременността.

Тук по-долу може да видите съответно коя гестационна седмица на кой лунарен месец отговаря:

 • 1 до 4 седмица – 1 лунарен месец
 • 5 до 8  седмица – 2 лунарен месец
 • 9 до 12  седмица – 3 лунарен месец
 • 13 до 16  седмица – 4 лунарен месец
 • 17 до 20  седмица – 5 лунарен месец
 • 21 до 24  седмица – 6 лунарен месец
 • 25 до 28  седмица – 7 лунарен месец
 • 29 до 32  седмица – 8 лунарен месец
 • 33 до 36  седмица – 9 лунарен месец
 • 37 до 40  седмица – 10 лунарен месец

Относно съотношението и съотнасянето на гестационните седмици към месеците от бременността – то важно е да знаете, че специалистите по гинекология разделят бременността на 3 триместъра. Тоест 3 периода от по няколко лунарни месеца или средно между 12 и 16 гестационни седмици общо в триместър.

Ето как са разпределени трите триместъра от бременността:

 • Първият триместър на бременността започва от първи месец и приключва в края на трети месец – трае 12 гестационни седмици.
 • Вторият триместър започва от 4-ти лунарен месец и приключва в края на 7-ти такъв – трае от 13-та до 28-ма гестационна седмица.
 • Последният Трети Триместър от бременността започва от седми месец и завършва забележете в 10-ти лунарен месец – трае от 29-та до 40-та гестационна седмица на бременността.

Ако се заиграете с изчисленията по седмици и месеци ще установите, че Първият, Вторият и Третият Триместри имат различна месечна продължителност. Първият и Третият триместър са с продължителност по три месеца, докато Вторият Триместър трае цели 4 лунарни месеца.

Ако вашият наблюдаващ бременността лекар Ви каже в коя гестационна седмица сте, но вие не можете да се ориентирате кой месец от бременността е това – то просто е нужно да знаете, че всеки лунарен месец на бременността има 4 точно седмици гестация. Така например бременността на фаза от 17-та до 20-та гестационни седмици – отговаря на пети лунарен месец.

Може да използвате нашия калкулатор на термина – с него може да изчислите вашия термин, в коя гестационна седмица сте, в кой лунарен месец сте и в кой триместър. Така и по-лесно ще се ориентирате коя гестационна седмица на кой месец отговаря.

Кои са преходните гестационни седмици в трите Триместъра на бременността и с какво се характеризират

12-та гестационна седмица

Започваме от първата важна преходна седмица от бременността на една жена, а именно 12-та гестационна седмица, която бележи прехода от Първи към Втори триместър. През тази преломна седмица от бременността вече започва да ви личи, че сте бременна – понеже може и да сте се позакръглили вече. Растящото във вас бебе вече си има храносмилателна система, произвежда хормони от хипофизата и бели кръвни телца, така важни за имунитета му.

Като цяло вече всички жизненоважни за плода системи са оформени и навлизат във фаза на своето развитие. За кратките 12 седмици вашето бебе е пораснало повече от цели 3 пъти, може да движи крайниците си и дори си смуче палеца (ще го видите на рутинния ехографски преглед, ако имате този шанс). И въпреки това малкото Ви съкровище тежи още едва 17 грама, което е твърде малко за вас, но твърде много за краткото му развитие от едно зрънце.

Жените по време на този период от бременността са лесно раздразнителни, с променливи състояния, често уморени и замаяни поради ниската си кръвна захар (ще я избегнете, ако редовно хапвате нещо здравословно). Именно по време на 12-та гестационна седмица е време за поредната консултация и тогава освен кръв и урина, лекаря ви взима материал за генетично изследване. При съмнения от получените резултати за хромозомни или генетични аномалии, може да бъдете насочени към биопсия или амниоцентеза. За амниоцентезата сме публикували статия, така че може да я прочетете.

28-ма гестационна седмица

Следващата преломна седмица от бременността на една жена е 28-ма гестационна седмица. Тя бележи края на Втори Триместър и началото на Трети. По време на тази седмица е нормално вашето бебе вече да е заело позиция за раждане (с главата надолу, но много бебета не са го направили).

Вашето бебе вече спи и сънува, това показва бързото движение на очите му по време на сън. Освен това бебето вече е усвоило и дишането. От 17 грама по време на 12-та гестационна седмица – бебето Ви вече тежи около 1 килограм или повече.

По това време бременната вече доста е наедряла на корем най-вече, изпитва тежест в краката и доста по-трудно се придвижва бързо. От тази седмица натам до раждането остават около 12 гестационни седмици – понеже може да родите и в началото на 9-я месец.

Време е да почивате повече, да се храните често и по-малко, понеже бебето притиска стомаха ви, както и всички органи в тялото ви. Практикувайте упражнения за медитация и се подгответе да дишате спокойно на предстоящото раждане.

40-та гестационна седмица

40-та гестационна седмица бележи края на Трети Триместър и много бременни въобще не достигат до нея, а раждат бебетата си преди това. По време на тази седмица бебето вече е напълно готово само да контролира температурата на тялото си след раждането, понеже има подкожни мазнини, но същевременно черепа и костите му са все още меки, за да може да премине през родовия канал.

Сред бебетата, родени по време на 40-та гестационна седмица, обикновено се отчита средно тегло от 3 килограма и половина. През тази седмица се правят отново рутинни ехографски прегледи, за да се установи позицията на бебето, има ли разкритие, нормална ли е сърдечната дейност на плода?

Навярно очаквате всеки момент бебето да се роди и направо се молите за това, понеже вече едва се движите, спите и храните, но не бързайте – запазете спокойствие. Вашите лекари ще предизвикат раждане едва когато до 42-ра гестационна седмица бебето не желае да излезе на бял свят.

Е, това беше мили мами, бъдете спокойни, мислете за вашето здраве и това на бебето Ви и всичко ще бъде наред. Скоро ще се сдобиете с най-скъпото нещо в света – рожбата си и ще забравите за целия дискомфорт на бременността.

f | Сподели с приятели