АМНИОЦЕНТЕЗА – изследването по време на бременност, за което е добре да знаете!

АМНИОЦЕНТЕЗА е изследване, което се прави по време на бременността. То не е задължително, нито се поема от Здравната каса, но е много важно в същото време.

АМНИОЦЕНТЕЗА – изследването по време на бременност

Най-общо казано изследването цели откриването на генетични увреждания у плода – в ранна бременност. Взема се проба от околоплодната течност на плода в утробата и така се провеждат изследванията за аномалии.

Голяма част от бременните с рисков фактор и фамилна обремененост към генетични аномалии, е добре да си направят това изследване. Въпреки това все още съществува усещането, че вземането на околоплодна течност е доста рисковано и може да навреди на самата бременност и плода. Затова и самото изследване се приема, като рутинно от едни, докато от други се смята за травмиращо!

Ето и малко повече информация за самото изследване АМНИОЦИНТЕЗА – какво представлява, кога се прави и защо е толкова важно? Препоръчваме ви да прочетете и статията ни за Синдрома на Даун

АМНИОЦЕНТЕЗА – какво представлява изследването и има ли определено време, в което е добре да се направи?

Амниоцентезата е популярно изследване, за което повечето бременни знаят или са информирани от акушер-гинеколозите си своевременно. Въпреки това, самото изследване не попада в пакета за изследвания към Здравната каса и струва значителна сума пари. Поради опасността, която витае около самото изследване и направата му, както и фактора средства – малка част от родилките у нас се подлагат на него. То всъщност е много важно обаче, особено за бременни в напреднала възраст и жени предразположени към генетична обремененост!

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Защо? Защото изследването показва риска от определени генетични аномалии у плода! На база взета проба от околоплодната течност на бременната и последващото ѝ изследване – могат да бъдат дадени доста точни резултати, какъв е риска от генетични увреждания у носеният в утробата плод. При изследването много важен е фактора – време! Ако се установи дадена генетична аномалия от остър характер и то достатъчно сигурно, на родителите се дава възможност да вземат решение за съдбата на бебето си навреме.

Колкото и трудно да е това, понякога по-добре рано, отколкото поставени пред свършен факт, след самото раждане. Генетичната аномалия и установяването ѝ не означава автоматично прекъсване на бременността!!! Напротив, означава информиран избор за бъдещата съдба на детето и семейството му.

Всяка бременна ли е добре да си направи АМНИОЦЕНТЕЗА? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Според специалистите в семейства, където родът на бащата или майката има история на генетични заболявания – изследването е силно препоръчително, да не кажем задължително. Освен това бременните над 35, 40 години имат силно завишен риск от генетични увреждания на плода в утробата си. Затова е добре също да си направят изследването!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Най-доброто време да си направите АМНИОЦЕНТЕЗА, според акушер-гинеколозите е между 16-та и 19-та гестационна седмица от бременността. Тези, които се тревожат и искат да са спокойни за здравето на бебето си, могат също да се изследват. Но не бива риска от генетична аномалия да се превръща в идея „фикс“ и повод за постоянна силна тревога у бременната жена.

Самата манипулация е бърза и безболезнена, според запознати специалисти. Тя трае не повече от десетина минути и е сравнително безопасна. Извършва се без упойка и макар неприятна не е кой знае какво все пак. С помощта на специална игла, специалистът взима проба от околоплодните води – през корема с помощта на ултразвук, за да следи нещата. Изследването на ДНК-то на течността дава данни за наличието на тежки генетични увреждания, като Синдром на Даун.

АМНИОЦЕНТЕЗА – рискове, полезност и какво е нужно за самото изследване все пак!

При следните ситуации е добре да се подложите на изследването и да не се колебаете: бременна сте след 40 години или при направени биохимични изследвания сте в рискова група за бебе с генетични увреждания. На ултразвук гинеколога ви е видял вероятни малформации в плода или вече сте родили едно бебе с генетично увреждане. Ако единия или двамата от родителите са си направили тест за генетични увреждания и той е излязъл положителен. АМНИОЦЕНТЕЗА се прави не по-късно от 20-та гестационна седмица!!!

За да може да се подложите на процедурата по вземане на проба от околоплодните води, е нужно да имате направление от лекуващият ви личен лекар, направени изследвания на кръвта за кръвна група, заболявания като СПИН или Хепатит С, както и цялостен кръвен профил. Стигнахме и до рисковете на амниоцентезата, които макар и минимални са много опасни. Първият от тях е рискът от спонтанен аборт, които е минимален, но съществува! Освен това може да се получи инфектиране на матката или последващо кървене при майката. Може специалистът, който извършва процедурата да убоде бебето с иглата, ако не е достатъчно компетентен. Споменатите рискове са едно на милион, но застраховка не може да бъде дадена на бременната, какво ще се случи.

Освен, чрез убождане в корема и проследяване на иглата с ултразвук, процедурата може да се извърши и през маточната шийка. Важно е, ако сте се подложили на процедурата и имате следните симптоми, веднага да потърсите лекарска помощ – болки ниско в корема, кървене, висока температура или изтичане на околоплодна течност!!! Относно цената на процедурата, тя е висока обикновено над 100 лева, но пък ако е наложително си заслужава. Самите резултати излизат в рамките на няколко седмици, но всичко зависи от болничното заведение направило изследването.

Полезността на АМНИОЦИНТЕЗА е определено висока, но все пак остава 1% несигурност, което дава възможност все пак бебето ви да се роди с увреждане, което изследването не може да засече! Така, че всичко е въпрос на личен избор все пак и на потребност на самата бременна. Важно е да останете спокойни и да не се притеснявате излишно. Ако по ваша преценка или по съвет на акушер-гинеколога решите да се подложите на изследването – не мислете, че ще попаднете сред тези, на които ще им се появят усложнения.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Бъдете информирани и спокойна бременност майчета! Прочетете и статията ни за храненето по време на бременност

| Сподели с приятели