АМНИОЦЕНТЕЗА – изследването по време на бременност, за което е добре да знаете

АМНИОЦЕНТЕЗА е изследване, което се прави по време на бременността. То не е задължително, нито се поема от Здравната каса, но е много важно в същото време.

АМНИОЦЕНТЕЗА – изследването по време на бременност

Най-общо казано изследването цели откриването на генетични увреждания у плода – в ранна бременност. Взема се проба от околоплодната течност на плода в утробата и така се провеждат изследванията за аномалии.

Голяма част от бременните с рисков фактор и фамилна обремененост към генетични аномалии, е добре да си направят това изследване. Въпреки това все още съществува усещането, че вземането на околоплодна течност е доста рисковано и може да навреди на самата бременност и плода. Затова и самото изследване се приема, като рутинно от едни, докато от други се смята за травмиращо.

Ето и малко повече информация за самото изследване АМНИОЦИНТЕЗА – какво представлява, кога се прави и защо е толкова важно? Препоръчваме ви да прочетете и статията ни за Синдрома на Даун.

АМНИОЦЕНТЕЗА – какво представлява изследването и има ли определено време, в което е добре да се направи

Амниоцентезата е популярно изследване, за което повечето бременни знаят или са информирани от акушер-гинеколозите си своевременно. Въпреки това, самото изследване не попада в пакета за изследвания към Здравната каса и струва значителна сума пари. Поради опасността, която витае около самото изследване и направата му, както и фактора средства – малка част от родилките у нас се подлагат на него. То всъщност е много важно обаче, особено за бременни в напреднала възраст и жени предразположени към генетична обремененост.

Защо? Защото изследването показва риска от определени генетични аномалии у плода! На база взета проба от околоплодната течност на бременната и последващото ѝ изследване – могат да бъдат дадени доста точни резултати, какъв е риска от генетични увреждания у носеният в утробата плод. При изследването много важен е фактора – време. Ако се установи дадена генетична аномалия от остър характер и то достатъчно сигурно, на родителите се дава възможност да вземат решение за съдбата на бебето си навреме.

Колкото и трудно да е това, понякога по-добре рано, отколкото поставени пред свършен факт, след самото раждане. Генетичната аномалия и установяването ѝ не означава автоматично прекъсване на бременността. Напротив, означава информиран избор за бъдещата съдба на детето и семейството му.

Всяка бременна ли е добре да си направи АМНИОЦЕНТЕЗА? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Според специалистите в семейства, където родът на бащата или майката има история на генетични заболявания – изследването е силно препоръчително, да не кажем задължително. Освен това бременните над 35, 40 години имат силно завишен риск от генетични увреждания на плода в утробата си. Затова е добре също да си направят изследването.

Най-доброто време да си направите АМНИОЦЕНТЕЗА, според акушер-гинеколозите е между 16-та и 19-та гестационна седмица от бременността. Тези, които се тревожат и искат да са спокойни за здравето на бебето си, могат също да се изследват. Но не бива риска от генетична аномалия да се превръща в идея „фикс“ и повод за постоянна силна тревога у бременната жена.

Самата манипулация е бърза и безболезнена, според запознати специалисти. Тя трае не повече от десетина минути и е сравнително безопасна. Извършва се без упойка и макар неприятна не е кой знае какво все пак. С помощта на специална игла, специалистът взима проба от околоплодните води – през корема с помощта на ултразвук, за да следи нещата. Изследването на ДНК-то на течността дава данни за наличието на тежки генетични увреждания, като Синдром на Даун.

АМНИОЦЕНТЕЗА – рискове, полезност и какво е нужно за самото изследване

При следните ситуации е добре да се подложите на изследването и да не се колебаете: бременна сте след 40 години или при направени биохимични изследвания сте в рискова група за бебе с генетични увреждания. На ултразвук гинеколога ви е видял вероятни малформации в плода или вече сте родили едно бебе с генетично увреждане. Ако единия или двамата от родителите са си направили тест за генетични увреждания и той е излязъл положителен. АМНИОЦЕНТЕЗА се прави не по-късно от 20-та гестационна седмица.

За да може да се подложите на процедурата по вземане на проба от околоплодните води, е нужно да имате направление от лекуващият ви личен лекар, направени изследвания на кръвта за кръвна група, заболявания като СПИН или Хепатит С, както и цялостен кръвен профил. Стигнахме и до рисковете на амниоцентезата, които макар и минимални са много опасни. Първият от тях е рискът от спонтанен аборт, които е минимален, но съществува. Освен това може да се получи инфектиране на матката или последващо кървене при майката. Може специалистът, който извършва процедурата да убоде бебето с иглата, ако не е достатъчно компетентен. Споменатите рискове са едно на милион, но застраховка не може да бъде дадена на бременната какво ще се случи.

Освен чрез убождане в корема и проследяване на иглата с ултразвук, процедурата може да се извърши и през маточната шийка. Важно е ако сте се подложили на процедурата и имате следните симптоми, веднага да потърсите лекарска помощ – болки ниско в корема, кървене, висока температура или изтичане на околоплодна течност.

Относно цената на процедурата, тя е висока обикновено над 100 лева, но пък ако е наложително си заслужава. Самите резултати излизат в рамките на няколко седмици, но всичко зависи от болничното заведение направило изследването.

Полезността на АМНИОЦИНТЕЗА е определено висока, но все пак остава 1% несигурност, което дава възможност все пак бебето ви да се роди с увреждане, което изследването не може да засече. Така че всичко е въпрос на личен избор все пак и на потребност на самата бременна. Важно е да останете спокойни и да не се притеснявате излишно. Ако по ваша преценка или по съвет на акушер-гинеколога решите да се подложите на изследването – не мислете, че ще попаднете сред тези, на които ще им се появят усложнения.

Бъдете информирани и спокойна бременност майчета. Прочетете и статията ни за храненето по време на бременност.

f | Сподели с приятели