Хистеросалпингография – важно изследване на женските полови органи

Хистеросалпингография – какво е това изследване и защо се налага? Казано на по-достъпен език изследването е една цветна снимка на фалопиевите тръби и матката на жената.

Хистеросалпингография – важно изследване за женските полови органи

Повечето специалисти по репродуктивно здраве и въобще полови проблеми са запознати с този метод, който гарантира адекватно засичане на проблеми в репродуктивната система на жената.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Накратко хистеросалпингография се нарича HSG и представлява вкарване в маточните тръби и матката на специализирана цветна течност, за да може да се направи подробен анализ на тяхното рентгеново изображение след това.

Най-адекватния начин да се проследи и установи добрата проходимост на маточните канали е именно този. Необходимо е изследването да се прави винаги преди самото стимулиране за репродуктивна асистенция, преди инсеминация и Ин Витро метода за оплождане.

Защо е необходима хистеросалпингография и какво точно представлява?

Като цяло това изследване е наложително при жени имащи репродуктивни проблеми. Опитите за успешно зачеване на бебе до момента са се провалили и това е наложило търсенето на помощ от специалист по репродуктивно здраве. Често пъти определени полови инфекции или най-семпли заболявания водят до срастване на маточните тръби, по този начин те се запушват и шансовете за зачеване са доста по-минимални. Именно цветната снимка на матката и тръбите показва има ли запушена маточна тръба и коя е тя!

Според специалистите много често дори HSG дава възможност тръбата, която е била запушена да се отпуши. Освен запушени маточни тръби изследването показва цялостното състояние на матката също. Ако тя има изменена структура, полипи по нея, чужди обекти, сраствания или поражения – те ще бъдат установени и отстранени. Подобен род проблеми са виновници в голям процент от случаите за спонтанните аборти, за тежкия и болезнен месечен цикъл и въобще невъзможността жената да забременее.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Хистеросалпингография се прави посредством рентген. Чрез него вътрешната част на матката, на маточните тръби и цялата област между тях се изследва обстойно. Нарича се цветна снимка на матката и маточните тръби, защото контрастното вещество, което се вкарва в самата матка се свързва с определени тъкани, органи и образувания в самата матка и тръбите ѝ. Така ги прави по видими за рентгена и много по-лесно се виждат и туморни образувания.

Цялата процедура се прави с тънка тръба, която през влагалището се вкарва в самата матка. През нея се влива контраста, който най-често е йод или барий. Така от матката контрастното вещество преминава и в маточните тръби, след което се прави поредица от рентгенови снимки. Проблеми, като запушени фалопиеви тръби, като поражения на матката, аномалии във вътрешната ѝ структура, са главните виновници за възпрепятстването на спермата да достигне до яйцеклетката, самата яйцеклетка да се придвижи до матката или да се закрепи за нея.

Има редица причини, поради които може да ви откажат да ви направят изследването. Когато сте бременна хистеросалпингография не е възможно да се прави, когато страдате от полова болест, имате проблеми със сърцето или бъбреците, в цикъл сте или имате възпаление на таза. Освен това цветната снимка не може да ви бъде направена и когато имате кървене от влагалището, проявявате алергични реакции към контрастното вещество или са ви правили кюртаж.

Рискове и ползи от хистеросалпингография. Възможни резултати.

По голямата част от лекарите по репродуктивно здраве споделят, че самото изследване има минимално инвазивен характер. Неудобството на жената по време на самата процедура и след нея е леко до умерено. Усложнения се появяват в много малка част от случаите, така че самата процедура е безопасна направена професионално.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Самата радиация, която се използва по време на процедурата, е много ниска, а ценните данни, които специалистът отчита за проблемното зачеване и износване на плода, са много важни за лечението.

Много е важно всякакви съмнения за бременност да бъдат премахнати, като се направят необходимите изследвания! Освен това излагането на клетките и тъканите на ниската радиация винаги крие определен минимален риск, който обаче е допустим на фона на ползите от самото изследване.

Когато специалистът, правещ изследването, има съмнения, че пациентката ще развие възпаление на таза след хистеросалпингография, той назначава антибиотично лечение по схема. Освен това често пъти контрастното вещество се влива на водна основа, защото на маслена основа има опасност да попадне в кръвта и да се появят усложнения. Съществува и известен риск маточните тръби и самата матка да бъдат увредени, но всяка процедура крие своите рискове.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

След самото тестване е напълно нормално до 3, 4 дни да има леко кървене от влагалището, което спира след това. Контрастът в по-голямата си част се изхвърля през входа на влагалището. Ако споменатите симптоми продължават за повече от 4 дни и кръвотечението е силно, добре е да се свържете със специалист.

Резултатите от хистеросалпингография са два вида – нормални и необичайни. При нормалните резултати формата на матката е обичайна, а тръбите не са изменени и запушени. При този тип нормалност контрастното вещество не се излива от матката, то преминава в маточните тръби и от там се излива в коремната кухина. Няма и наличие на туморни образования, които контраста да засече и оцвети.

Когато налице са необичайни резултати, контрастното вещество от матката не може да се влее в тръбите ѝ и оттам в коремната кухина. Това е защото те са запушени и видоизменени. Най-често причините са заболявания, като ендометриоза и възпалителни процеси в самия таз. Още може да се различат полипи, както и разкъсвания в самата матка, когато контраста изтича от нея. Може да се засече и необичайна преграда от съединителна тъкан в самата матка.

Хистеросалпингография или цветната снимка на матката и маточните тръби е много важно изследване за репродуктивните възможности на жената и половата ѝ система. То е сравнително безопасно на фона на своята полезност.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете повече и за асистираната репродукция – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели