Диагноза Салпингит и рискове за бременността

Диагноза Салпингит – що за диагноза е това?

Диагноза Салпингит и рискове за бременността

Какво заболяване е салпингитът? Има ли различни видове на тази диагноза? Защо се появява това заболяване и какви са причинителите му? Разбира се ще си поговорим и за диагностиката, както и лечението на салпингит.

И най-вече ще засегнем темата за безплодието, което може да се появи в следствие на заболяването.

Първо обаче трябва да кажем какво е това салпингит? – това е термина, който използват лекарите за заболяване на маточните тръби или наречени още фалопиеви. Какво точно става с маточните тръби? – при тях се развива един разгърнат възпалителен процес.

И така преди да се впуснем в темата, изчетете и статията ни за хомеопатията и зачеването – много е интересна и предлага една малко по-различна гледна точка към проблемите с безплодието.

Диагноза Салпингит – какво значи тя, видове салпингити и симптоматика на заболяването

Както вече споменахме в анонса на статията, салпингит е заболяване свързано с възпалението на маточните тръби при жените. При салпингита може да бъде възпалена само едната от фалопиевите тръби или те да са възпалени и двете. Лошото в случая е, че инфекцията, която е главната причина за възпалението на маточните тръби, много бързо от едната тръба се прехвърля и обхваща другата.

В статията ни за запушените маточни тръби вече Ви обяснихме колко е важна функцията им. Те започват от матката и я свързват с яйчните от двете ѝ страни. Така се спомага придвижването на яйцеклетките и сперматозоидите казано накратко и е възможно оплождане да бъде осъществено.

Много е важно да алармираме жените, че именно повече млади жени са засегнати от заболяването и ако те не обърнат внимание на състоянието си, то често води до проблеми с репродукцията и безплодие в последствие. Защо? Защото дълго не лекуваните салпингити довеждат до трайни запушвания на фалопиевите тръби и следователно до невъзможност за зачатие.

Специалистите отчитат факта, че основния вход за всяка инфекция в половата система е именно влагалището. Поради неосведомеността си и понякога безразборните полови контакти и липсата на предпазни средства, младите жени често страдат от полово предавани болести. Именно така инфекцията навлиза към маточните тръби и ако не се лекува има доста негативни последствия.

Девствените момичета много рядко страдат от салпингит, понеже инфекцията трудно може да навлезе към маточните тръби (трябва да се образува в тях самите). Освен полово предаваните заболявания, причина за салпингит могат да бъдат предишни спонтанни или не аборти при жената, още хирургична намеса в половата система на жената или пък понякога възпаление на фалопиевите тръби може да се получи след самото раждане.

Лекарите разпознават основно два типа салпингити или инфекции на маточните тръби – хронични такива или остри. За хроничните салпингити е характерно да възникнат внезапно и огнищата на възпаление са непредвидени. Лошото е, че при този тип хронични салпингити симптоматика на ранен етап трудно се забелязва или открива. Тоест причината за инфекция и възпаление в последствие работи дълго време и остава в маточните тръби, преди да се диагностицира. Поради дългото продължение на инфекцията, тя достига често и самите яйчници, а маточните тръби се изпълват с гной и тъканите им биват увредени.

Острото състояние на салпингит не е по-малко опасно от хроничното. При него инфекцията засяга предимно вътрешната тъкан на фалопиевите тръби и те стават възпалени, зачервени и при по-тежките случаи се пропукват дори. Острите салпингити могат да преминат и към коремната кухина, като предадат възпалителния процес и на нея.

Симптоматиката за възпалителното състояние на маточните тръби е доста динамична и сложна така да се каже. Често симптомите на хронични салпингити са главно липса на зачатие или безплодие казано накратко. Още болезнено усещане по време на месечни цикъл на жената, както и по време на сексуален контакт. Наличието на течение от вагината с лоша миризма също е сред симптомите на възпалени маточни тръби.

Острия салпингит от своя страна се свързва със симптоматика, като втрисане и изпотяване, повишена температура, вагинално течение и силни остри болки ниско в корема около областта на маточните тръби. Най-лошият сценарий при протичането на възпаление на фалопиевите тръби е тлеенето на лека инфекция. При нея симптомите трудно се улавят, ако въобще ги разпознаем. Така постепенно маточните тръби с времето се увреждат и то сериозно.

Като цяло общите симптоми на салпингит се появяват предимно след месечния цикъл на жената. Те включват често уриниране, вагинално течение, често болки в гърба и в корема ниско, болка по време на менструация и полов контакт, дори повръщане и гадене.

Диагноза Салпингит – лечение на заболяването, диагностика и причинители

Като цяло, за да се избегнат сериозните усложнение на заболяването и да не се засегнат фатално маточните тръби – нужно е салпингитът да бъде диагностициран навреме. Специалистите нямат единен похват, за да направят диагностика и да установят диагнозата салпингит. Те използват набор от разнообразни тестове, понеже много често заболяването няма изразени симптоми.

Диагнозата салпингит често се бърка с апандисит, извънматочна бременност, даже кисти в яйчниците – понеже коремната болка е характерен симптом и за тези състояния. Като цяло установяването на инфекция в маточните тръби се установява посредством тест на урината за вид инфекция, тест на кръвта също, често лапароскопия на матката и микробиология на секрет от влагалището.

Причините за появата на салпингит често са свързвани от лекарите с инфекциите в пикочно-половата система. Най-често половите контакти без използването на предпазни мерки (презерватив) са причина за пренос на инфекция към матката, а оттам и към тръбите ѝ. Острите салпингити често са причинени от раждане в нестерилна среда и с нестерилни инструменти. От претърпени аборти в съмнителни клиники. От прегледи при гинеколог с ниски нива на хигиена на уредите, с които преглежда.

Основната причина за появата на инфекция в маточните тръби е бактериалната инфекция. Говорим най-често за бактерии от типа на гонококи, стрептококи и стафилококи. Лечението на салпингит зависи от вида му, симптоматиката, установените усложнение и поражения на маточните тръби. Като цяло може да се наложи болнично лечение, повече покой за жената, антибиотична терапия и най-вече добра информираност за възможните усложнения, за предотвратяване на безплодието и прочие.

Повечето лекари лекуват леките салпингити с орална терапия, чрез антибиотици. Острите салпингити са свързани със силна болка, така че жените се хоспитализират и приемат обезболяващи и антибиотици посредством система.

В крайна сметка най-тежкото последствие на един салпингит е именно безплодието, което като че ли е чумата на съвременната ни епоха. Затова мили дами дори при най-малко съмнение, че имате възпаление на маточните тръби – предприемете необходимите изследвания и уведомете гинеколога си за състоянието си.

Време е за материала ни посветен на зачатието след претърпян аборт – една трудна за четене, но полезна тема.

f | Сподели с приятели