Ендометриозата – невидимата заплаха, която пречи на зачеването

Ендометриоза – чували ли сте за нея и знаете ли, че тя е невидимата заплаха възпрепятстваща зачеването?

Ендометриозата пречи на зачеването

Когато стане въпрос защо жените са стерилни, има доста заболявания, които може да имат вина. Ако искате да се запознаете с тях четете тази наша статия.

И въпреки това ендометриозата е едно от най-често срещаните заболявания напоследък сред жените, водещо до стерилитет. Затова и решихме да ви запознаем с него по-отблизо.

Ендометриоза – какво представлява заболяването

Специалистите по акушерство и гинекология обобщават най-често това състояние като тъкан разрастваща се извън матката. Тук обаче е нужно малко разяснение. Матката на жената е постлана с лигавица, която по време на овулация се появява, за да може съответно оплодената яйцеклетка да се имплантира в нея вече като ембрион. Тъканта, която се появява и расте извън матката, е причина за заболяването ендометриоза и има подобна структура на тази в самата матка.

Да се върнем малко в часовете по биология от училище и да напомним, че когато всеки месец след овулация отделените яйцеклетки не са оплодени, съответно тази лигавица се отделя от вътрешната повърхност на матката и така се появява месечния ни цикъл.

Винаги, когато гинеколога ви открие лигавица с подобен състав извън матката, по яйчниците, маточните ви тръби или по-рядко в коремната кухина – това е заболяването ендометриоза. Ако попитаме специалистите, защо тази тъкан се появява там, те няма да могат да ни дадат категоричен отговор, защото до момента това не е ясно.

Много е важно да отбележим, като така донякъде успокоим дамите, че ендометриозата НЕ е раково заболяване или образувание. Тя по разпространението си наподобява на такова, но определено не е.

Сега да минем на въпроса защо това заболяване на женската полова система е толкова опасно и пречи на зачеването? За да ви отговорим, трябва да поясним, че лигавицата извън матката функционира точно както тази в самата матка. Тоест тя расте и ако вие не целите да забременеете или все още не сте планирали това, лигавицата започва да се отделя и да кърви съответно.

Когато това се случва в матката, нещата са нормални от биологична гледна точка и природата си е свършила работата. С менструацията олющилата се лигавица, заедно с кръвта се изхвърля през маточната шийка и нещата се регулират. Когато обаче тя се лющи извън матката, няма как да бъде изхвърлена навън по естествен път и започва един дискомфорт, болка и дразнене.

Сега е момента да се спомене, че ендометриозата е коварно явление – при едни жени тя няма симптоми и болки, но може да доведе до стерилитет. При други жени протича със силна болка и дискомфорт, но пък те могат успешно да заченат.

Какви са симптомите на ендометриоза

Ендометриозата, както казахме по-горе има различна клинична картина, при всяка една жена. За едни протича незабелязано (няма болка, кървене извън цикъла и дискомфорт), докато за други е придружена с непоносими болки. В колко процента от случаите заболяването води до проблемно зачеване, също не може да се каже.

При едни имащи ендометриоза зачеването не е проблем, докато при други нямащи, може да бъде поради съвсем други причини. Когато говорим за ендометриоза, тя може да се имплантира на различни места в женската полова система. В зависимост от имплантацията и растежа на лигавицата, болката е на различни места. Може да се появи силна болка ниско долу в коремната област, в кръста, в самото влагалище и прочие.

Болката, ако има такава, може да е постоянна, но може и да е само в определени моменти. Жените имащи заболяването най-често изпитват силна болка или по време на цикъл, докато правят секс, когато са в овулация, когато пикочния им мехур е пълен или след овулация. Като цяло гинеколозите казват, че болката при ендометриоза съвсем не е специфичен симптом – защото може да я има, да я няма или да варира. Освен това тази болка може да бъде в следствие на възпаление най-малкото.

Друг симптом на ендометриозата, който също е неспецифичен, е кървенето. Когато кървите между два цикъла, след или по време на секс, имате кръв в урината – може да имате заболяването, но кървенето може и да е причинено от друго.

Най-ясния симптом за ендометриоза е „синдрома на не спукания фоликул“, въпреки че той може да е знак и за сраствания в самите яйчници. Какво представлява този синдром? Просто казано имаме отделена яйцеклетка годна за оплождане, но овулация не настъпва. Така фоликула с яйцеклетката се превръща в киста, защото не се пука и оплождането става невъзможно. При следващият цикъл той се пука и се изхвърля от организма. Важно е да се знае, че подобно явление се случва поне веднъж на всяка жена и затова трябва да минат поне няколко цикъла с проявата на подобен синдром, за да се търси ендометриоза.

Ендометриозата – диагностика

От казаното по горе става ясно, че диагнозата на подобно заболяване не е лесна задача. Симптомите може да ги имате или не. Затова гинекологът ще ви разпита за проявите на месечния ви цикъл, дали в семейството ви е имало подобно заболяване (ендометриозата се предава по наследствен път). Като цяло проблемното зачеване е причината жената да потърси специалист, ако симптоматика на ендометриоза липсва.

В повечето случаи специалистите по зачеване първо отхвърлят това заболяване, когато търсят причини за стерилитет. Но все пак назначават изследвания за всичко, което може да бъде причинител на проблемно зачеване. При изследване с ултразвук ендометриоза, която не е в яйчниците и няма образувани кисти в тях, не може да се установи. Кистите в яйчниците, според специалистите, които са по-малки не бива да се отстраняват, за да не се увреди яйчника, но големите застрашават работата му и трябва да се премахват.

Като цяло истината е, че ендометриозата може да се установи със сигурност единствено при визуален контакт. Тоест рентгени, скенери и кръвни тестове не помагат. Вижте и  продължението на материала за ендометриозата.

А сега може да прочетете статията ни за синдрома на изчезналия близнак.

f | Сподели с приятели